Blog

Het verhaal van Young Impact

Het verhaal van Young Impact
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 10 februari 2020

Het begon in het voorjaar van 2015. Vanuit NLvoorelkaar was ik continu op zoek naar nieuwe manieren om mensen de mogelijkheid te bieden om iets te betekenen voor een ander en daarmee het beste uit zichzelf te halen. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe mooi dat is, wil ik die kans ook aan anderen bieden. In die zoektocht stuitte ik via social media op een video van WE Day.

Mijn mond viel open van verbazing. Ik zag een heel stadion vol met jongeren die geïnspireerd werden door de groten der aarde om in actie te komen voor een betere wereld. Ik dacht: ‘Wauw, hoe gaaf zou het zijn om dat ook in Nederland te organiseren!’

Van inspiratie naar idee
Dat idee liet me niet meer los en mondjesmaat begon ik er met mensen over te praten. Iedere keer kreeg ik bevestiging dat het inderdaad een fantastisch idee was. Ondertussen verdiepte ik me steeds meer in WE Day. Hoe kregen ze het voor elkaar om jongeren zo enthousiast te krijgen om zich in te zetten voor een betere wereld? Toen ik zelf een puber was, was ik alleen bezig met mezelf. Sterker nog, pas op mijn 35ste kwam ik er achter hoe mooi het is om andere mensen te helpen en een positieve impact te hebben op de maatschappij. Had iemand me dat niet eerder kunnen vertellen?

En dat is precies wat het scholenprogramma van WE Day doet. Via dat programma worden leerlingen van de basisschool en middelbare school bewust gemaakt van de maatschappelijke problemen in hun wijk, stad, land of in de wereld. Ze ontdekken welke problemen hen aan het hart gaan en ze bedenken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. Uiteindelijk komen ze ook daadwerkelijk in actie. Op die manier ervaren ze dat ze met hun talenten in staat zijn om daadwerkelijk verandering te realiseren. En ze ervaren hoe mooi het is om iets voor een ander te betekenen.

Via het scholenprogramma worden honderdduizenden jongeren geïnspireerd om in actie te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat zij miljoenen anderen inspireren? Door hen een groots podium te bieden en de sociale impact te vieren. Dat is waar WE Day over gaat: een waanzinnig stadion evenement waarin meer dan tienduizend jongeren bij elkaar komen en geïnspireerd worden door mensen zoals Malala, Kofi Annan en Richard Branson. En (inter)nationale artiesten zoals Jennifer Lopez en Justin Bieber maken het feestje compleet.

Samenwerking WeDay

In de zomer van 2015 heb ik contact gehad met WE Day en zij gaven aan dat ze in de komende drie jaar zich willen focussen op Canada, Amerika en Engeland. Zolang wilde ik niet wachten, want we hebben deze positieve beweging van jongeren nu nodig. Vandaar dat we hebben afgesproken dat we ons eigen initiatief in Nederland mogen opzetten in samenwerking met de WE Day organisatie.

Maar hoe krijg je zoiets groots van de grond? Het begint altijd met een klein groepje mensen die het lef hebben om hun nek uit te steken en geloven in het initiatief. Naast de organisatie van NLvoorelkaar zijn Ellen Kooij en Nathalie Toisuta de eersten geweest die aan boord kwamen. Kort daarna volgden Dolores Leeuwin en prinses Laurentien. Het Oranje Fonds gaf ons uiteindelijk het laatste zetje dat we nodig hadden om in beweging te komen.

Initiatiefnemers
Bij de opstart kwam ik al snel in contact met de NJR (Nationale Jeugdraad) en CJP (Cultureel Jongeren Paspoort). Zij waren meteen enthousiast over het initiatief en zijn ingestapt als mede-initiatiefnemer. Erg belangrijk aangezien beide organisaties de jongeren en jongerenorganisaties vertegenwoordigen en een gezamenlijk netwerk hebben van 1 miljoen jongeren.

Young Impact
En hoe gaan we het dan noemen? Met trots presenteerden we in 2016: Young Impact. Een krachtige naam dat precies zegt wat het doet. Het idee is werkelijkheid geworden. Inmiddels zijn vele anderen betrokken bij Young Impact met als allerbelangrijkste: de jongeren zelf.

We hebben een duidelijke ambitie: 1 miljoen jongeren in actie in 2025

De reden voor deze grote ambitie is om een beweging te zijn die ervoor gaat zorgen dat iedereen meedoet om de wereld een beetje mooier te maken. Want als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en op een positieve manier naar elkaar en de wereld kijkt, dan krijgen we nog meer verbinding, respect en zorg voor elkaar.

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: