Programma

Burgerschapsonderwijs: 3 tips voor actieve deelnemers

Burgerschapsonderwijs brengt jongeren de kennis, vaardigheden en houding bij die ze nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in onze maatschappij. Zo maken de jongeren op school kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit. Maar hoe krijg je de jongeren zover om actief deel te nemen aan de lessen burgerschapsvorming? In dit artikel geven we je drie tips!

 

TIP 1: Voor jongeren, door jongeren

Kies voor een burgerschapsmethode die is ontwikkeld door jongeren vóór jongeren. Young Impact werkt samen met een grote groep vrijwilligers tussen de 17 en 27 jaar oud. Ze zijn betrokken en spreken dezelfde taal als de jongeren in de klas. Deze peer-to-peer methodiek helpt om hen in beweging te krijgen!

 

Tip 2: Talenten ontdekken en ontwikkelen

Maak het leuk! Tijdens het burgerschapsonderwijs moet talentontwikkeling een centrale rol spelen. Op een leuke interactieve manier gaan onze trainers met jouw leerlingen op zoek naar datgene waar zij goed in zijn, maar vooral ook leuk vinden.  De jongeren in actie laten komen met hun eigen talent en passie, dat is waar het om draait. Door deze prikkel krijgen we jouw jongeren daadwerkelijk in actie.

Niet onbelangrijk: de jongeren verdienen met hun inzet een ticket voor de Young Impact Celebration, waarbij zij ervaren dat je samen nóg meer impact maakt! Daarnaast zijn hier idolen als Teske de Schepper, Famke Louise, Broederliefde en meer inspirerende artiesten en sprekers aanwezig. Ook zij vertellen de jongeren waarom het belangrijk is om in actie te komen voor iets wat jij zelf belangrijk vindt.

Tip 3: Passend lesmateriaal

Burgerschap leren uit enkel een boekje? Daar krijg je de jongeren niet snel mee in beweging. Kies voor een programma wat hen inspireert, motiveert en vooral: activeert! Ze krijgen de vrijheid zich in te zetten voor dat wat zij belangrijk vinden.

Wat werkt is lesmateriaal dat is afgestemd op het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Burgerschap in het MBO is bijvoorbeeld anders dan op een lagere school of het voortgezet onderwijs. Maar ook het verschil tussen de eerste klas en de vijfde klas kan groot zijn. Daarom heeft Young Impact voor iedere groep een op maat gemaakt programma beschikbaar.

 

Meer informatie

Het Young Impact scholenprogramma wordt vaak ingezet als onderdeel van burgerschapsonderwijs, als invulling van een projectweek of de maatschappelijke stage. Meer weten? Neem contact op of vraag direct de brochure aan!

DOWNLOAD BROCHURE

Over Nadim Knape

Nadim is scholencoördinator en helpt docenten om het Young Impact-programma zo optimaal mogelijk in te zetten.

Bekijk meer Programma

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.