Algemeen

Burgerschapsonderwijs: 3 tips voor actieve deelnemers

Burgerschapsonderwijs: 3 tips voor actieve deelnemers
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 30 april 2019

Burgerschapsonderwijs brengt jongeren de kennis, vaardigheden en houding bij die ze nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in onze maatschappij. Zo maken de jongeren op school kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit.

Maar hoe krijg je de jongeren zover om actief deel te nemen aan de lessen burgerschapsvorming of maatschappijleer? In dit artikel geven we je drie tips!

 

TIP 1: Voor jongeren, door jongeren

Kies voor een burgerschapsmethode die is ontwikkeld door jongeren vóór jongeren. Young Impact werkt samen met een grote groep vrijwilligers tussen de 17 en 27 jaar oud. Ze zijn betrokken en spreken dezelfde taal als de jongeren in de klas.  Onze trainers staan tussen de leerlingen en vertellen hun impact verhaal. Hun energie en talent werkt aanstekelijk. Deze peer-to-peer methodiek helpt om hen in beweging te krijgen!

Bekijk hier de video: Dit is Young Impact

 

Tip 2: Talenten ontdekken en ontwikkelen

Maak het leuk! Doe wat jij leuk vindt, dat is het uitgangspunt van het programma en de belangrijkste pijler. Tijdens het burgerschapsonderwijs moet talentontwikkeling een centrale rol spelen. Op een leuke interactieve manier gaan onze trainers met jouw leerlingen op zoek naar datgene waar zij goed in zijn, maar vooral ook leuk vinden.  De jongeren in actie laten komen met hun eigen talent en passie, dat is waar het om draait. Door deze prikkel krijgen we jouw jongeren daadwerkelijk in actie.

Niet onbelangrijk: de jongeren verdienen met hun inzet een ticket voor de Young Impact Celebration, waarbij zij ervaren dat je samen nóg meer impact maakt! Een groots inspirerend evenement met aansprekende sprekers en artiesten. Klik hier voor de aftermovie van dit jaar.

 

Tip 3: Passend lesmateriaal

Burgerschap of maatschappijleer leren uit enkel een boekje? Daar krijg je de jongeren niet snel mee in beweging. Kies voor een programma wat hen inspireert, motiveert en vooral: activeert! Ze krijgen de vrijheid zich in te zetten voor dat wat zij belangrijk vinden.

Wat werkt is lesmateriaal dat is afgestemd op het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Burgerschap in het MBO is anders dan op het voortgezet onderwijs. Maar ook het verschil tussen de eerste klas en de vijfde klas kan groot zijn. Daarom heeft Young Impact voor iedere groep een op maat gemaakt programma beschikbaar.

 

Meer informatie

Het gratis Young Impact scholenprogramma wordt op verschillende manieren ingezet. De onderdelen van het programma zijn vast, maar de manier waarop je als school deze stappen zet zijn flexibel en in te vullen op de manier die bij jouw school past. Je kunt het programma dan ook op meerdere vlakken inzetten:

  • Burgerschapsonderwijs (sociaal maatschappelijke dimensie, vitaal burgerschap)
  • Onderdeel van maatschappijleer, ofwel Mens & Maatschappij
  • Voorbereiding of vervanging van de maatschappelijke stage
  • Projectweek (bijvoorbeeld goede doelen)
  • Versterking of introductie van bepaalde thema’s (bv. duurzaamheid, gezondheid etc.)
  • Vakoverstijgend project
  • Ondernemerschap
  • Talentontwikkeling
  • Loopbaanoriëntatie (ook te combineren met Qompas)
  • Versterking van het plusdocument

Neem contact op of vraag direct de brochure aan!

DOWNLOAD BROCHURE

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: