Programma

Burgerschap MBO: wat wordt er van scholen verwacht?

Burgerschap MBO: wat wordt er van scholen verwacht?
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 5 oktober 2018

MBO-scholen zijn verplicht burgerschapsonderwijs te verzorgen en burgerschapsontwikkeling integraal onderdeel te laten vormen van de opleiding. In september 2017 ondertekenden de minister van OCW en de MBO Raad de burgerschapsagenda mbo (2017-2021). Een initiatief van het ministerie en de MBO-scholen zelf.

De agenda heeft als doel het burgerschapsonderwijs in het MBO naar een hoger plan te brengen. Oke, maar wat houdt burgerschapsonderwijs in het MBO nu precies in? We leggen het je uit in dit artikel.

 

Burgerschapsonderwijs

Burgerschapsponderwijs krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Dat komt onder andere door grote veranderingen in onze samenleving, de toenemende invloed van de sociale media, kansenongelijkheid in het onderwijs, (inter)nationale gebeurtenissen
die discussies oproepen, spanningen in wijken. Lees ook het artikel: Wat is burgerschap?

Burgerschap in het MBO

MBO-studenten worden niet alleen opgeleid voor een specifiek beroep of een vervolgopleiding, maar ook tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij.

Het MBO kent een drievoudige kwalificering, namelijk:

  • leren
  • loopbaan
  • burgerschap

Burgerschap bestaat uit vier dimensies. Hierover wordt meer uitgelegd in onderstaande video van Kennispunt MBO Burgerschap.

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: