onderwijs

Zo zet jij het Young Impact scholenprogramma in als maatschappelijke stage

Zo zet jij het Young Impact scholenprogramma in als maatschappelijke stage
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 20 januari 2021

Tijdens een maatschappelijke stage gaan jongeren aan de slag met vrijwilligerswerk als onderdeel van het onderwijsprogramma, in plaats van de reguliere lessen in het rooster te volgen. Het is een manier om jongeren tijdens hun schooltijd kennis te laten maken met het doen van iets goeds voor een ander. Denk aan het bakken van koekjes van eenzame ouderen of een actie organiseren om mentale gezondheid bespreekbaar te maken.

 

Waarom een maatschappelijke stage?

Een maatschappelijke stage, ook wel MaS stage genoemd, laat jongeren inzien dat zij diens eigen talent kunnen inzetten om iets goeds te doen voor een ander. Op deze manier ontdekken ze wat zij belangrijk vinden om te doen. Willen ze zich inzetten voor bepaalde thema’s als klimaat, gelijke kansen, diversiteit, (mentale) gezondheid of de maatschappij? Dit zijn voorbeelden van thema’s van een maatschappelijke stage.

Is een maatschappelijke stage verplicht?

Een maatschappelijke stage is niet verplicht. Scholen mogen sinds 2014-2015 zelf bepalen of zij dit opnemen in het lesprogramma. Toch kun jij als docent er voor zorgen dat jongeren enthousiast worden over het doen van een maatschappelijke stage. Hoe dan? Horen we je denken. Dat vertellen we je graag!

 


Een maatschappelijke stage laat jongeren inzien dat zij diens eigen talent kunnen inzetten om iets goeds te doen voor een ander.

3 manieren het Young Impact als maatschappelijke stage in te zetten

Stichting Young Impact biedt via scholen en organisaties alle jongeren in Nederland inspirerende en activerende programma’s om zo de maatschappelijke bijdrage van jongeren te vergroten. Ideaal om dus met Young Impact aan de slag te gaan voor de invulling van de maatschappelijke stage. Wij helpen jou jongeren écht in beweging te krijgen op een manier die bij hen past. Bekijk hier 3 manieren om ons programma binnen de maatschappelijke stage te gebruiken:

1. Een digitale kennismaking: Do It Yourself lespakket
Met dit lespakket ga je als docent zelfstandig of met je collega’s aan de slag. Met onze kant-en-klare lessen ga je binnen no-time van start op een moment dat het jou uitkomt, en zorg jij dat jouw jongeren op een laagdrempelige manier ontdekken wat hun talenten zijn, en hoe deze voor een ander kunnen inzetten.

Vraag het pakket gratis aan

2. Voorbereiding maatschappelijke stage: Young Impact Way
Met dit programma haal je de energie van Young Impact in huis! De interactieve kick-off en workshop van onze jonge trainers zorgen voor een inspirerende en activerende start van het programma. Daarna gaan de jongeren met hun challenge aan de slag, en ervaren ze hoe het is om impact te maken op een ander.

Schrijf je gratis in

3. Een verdieping: Maatschappelijke Diensttijd
Het Young Impact MDT programma is een goed voorbeeld van een maatschappelijke stage. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar in het mbo en speciaal onderwijs gaan op een verdiepende manier aan de slag met hun sterke punten, ontdekken ze wat zij belangrijk vinden en komen daarvoor in actie. Ze krijgen niet alleen begeleiding vanuit school, maar ook van een peercoach.
Meer informatie over MDT

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: