onderwijs

Saraya denkt dat het voor docenten ook goed is om in te zien dat niet alles alleen uit de boeken hoeft te komen

Saraya denkt dat het voor docenten ook goed is om in te zien dat niet alles alleen uit de boeken hoeft te komen
Terug naar het overzicht Jerremy Nobel | 29 december 2019

Docenten en professionals maken via het programma van Young Impact de reis van jongeren van dichtbij. In de rubriek ‘In gesprek met…’ spreken we docenten en professionals die met programma hebben meegedaan en hun ervaringen graag met ons delen. Dit keer spraken we met Saraya Ran, docent bij Horizon Jeugdzorg en Onderwijs. Zij kwam via haar vrijwilligerswerk in aanraking met Young Impact.

“Wij mochten destijds als afsluiting naar de eindshow in Rotterdam en dat was echt een bizarre ervaring. Het maakte zoveel impact op hen dat zij zagen dat bekende artiesten iets goed deden voor anderen en dat zij dat zelf ook konden doen. Zeker de jongeren waar ik mee werk, die al het idee hebben dat ze alles fout doen. Dan zijn juist dit de dingen waardoor zij én iets voor anderen kunnen doen én zich daardoor ook weer een beetje beter kunnen voelen.”

 

“Deze groei willen we altijd bereiken bij onze jongeren”

 

Je ziet echt een switch

Saraya is via haar vrijwilligerswerk in aanraking gekomen met Young Impact. “Toen we met het scholenprogramma startte hebben we filmpjes gekeken van eerdere challenges en dat liet de jongeren inzien hoe simpel het eigenlijk kan zijn om iets voor een ander te doen. Het hoeft echt niet iets extreem groots te zijn. Toen ging er bij hen wel een lampje branden.”

Saraya werkt bij Horizon jeugdhulp en heeft dagelijks te maken met jongeren die veel op hun bordje hebben. Deze jongeren zijn veel met zichzelf bezig, wat het voor Saraya des te belangrijker maakte om hen eens een andere kant te laten zien. “Door het Young Impact scholenprogramma waren ze juist bezig met hoe ze een ander kunnen helpen en zich daardoor beter kunnen laten voelen. Daar kwamen toen hele leuke acties uit waar we echt van stonden te kijken. We gaven hun volledig de vrijheid, waardoor ze creatief bezig waren en je zag echt een switch: ‘Ik heb dit zelf gedaan’ en daar zijn ze dan ook enorm trots op.”

 

“Young Impact laat zien dat vrijwilligerswerk leuk kan zijn”

 

Toen ik jong was had ik dat ook willen meemaken

“De groei die mijn collega’s en ik zien bij de groep is een groei die we altijd willen bereiken. Bij onze jongeren is het van belang dat ze ook bezig zijn met de wereld om hun heen. Juist doordat ze veel met zichzelf bezig zijn.” Saraya vindt het erg belangrijk dat jongeren ook leren om iets terug te doen voor de maatschappij.

“Weten wat je kan betekenen voor een ander. Dit gebeurt naar mijn idee te weinig in het onderwijs. We zijn veel bezig met de ‘schoolse dingen’, maar juist van talentonwikkeling en het gewoon doen worden jongeren wereldwijs. Een programma als dat van Young Impact had ik toen ik jong was ook graag willen meemaken. In mijn tijd was het niet heel aantrekkelijk om aan vrijwilligerswerk te doen. Young Impact laat juist zien hoe leuk dat kan zijn. Dat vind ik echt een mooie toevoeging aan het onderwijsprogramma.”

 

“De glimlach die de jongeren bij anderen brengen is geweldig om te zien”

 

Trots als docent

“Een van de mooiste dingen vond ik om te zien dat ze elkaar echt gaan inspireren en helpen. De glimlach die zij dan bij anderen brengen vind ik geweldig om te zien”, antwoordt Saraya op de vraag wat voor haar een van de bijzonderste momenten was. “Ze vonden het zelf ook erg leuk om met iets anders bezig te zijn dan met hunzelf. Ze baalden ook enorm toen een van de lessen niet doorging. Je wordt daar zelf heel trots van als docent zijnde.”

Saraya denkt dat het voor docenten ook goed is om in te zien dat niet alles alleen uit de boeken hoeft te komen. Juist door vooral te doen, creatief bezig te zijn en jongeren hun talenten te laten gebruiken leren ze veel meer volgens haar.

Een ding weet Soraya zeker: “Zolang dit programma bestaat willen we dit blijven doen.”

Lees ook: Hoe onze methodiek de knop omzet bij jongeren

Wil jij ook jouw ervaring delen?
Dat vinden wij leuk. Stuur ons een berichtje en wij nemen contact met je op.

Wil jij dit ook ervaren?
Bekijk hier onze programma’s!

 

 

Door Jerremy Nobel

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: