Interview

Tijs (14) zamelt onderbroeken in voor daklozen

Tijs (14) zamelt onderbroeken in voor daklozen
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 8 april 2021

Een schone onderbroek aantrekken, dat is voor veel van ons de normaalste zaak van de wereld. Toch hebben veel daklozen in Nederland geen beschikking over schoon ondergoed. Tijs (14) besloot daar in 2018 iets aan te doen. Hij zamelde geld én kleding in voor daklozen in Nederland. Nu Tijs wat ouder is kookt hij regelmatig voor daklozen in een daklozenopvang. Young Impact sprak met hem over zijn inzet.

Ontdek jouw talent Kom ook in actie

Hey Thijs! Kun je meer over jouw actie vertellen?
“Ik zet me sinds eind 2018 in voor daklozen. Dat begon met geld inzamelen voor ondergoed voor daklozen, omdat daklozen vaak wel bovenkleding gedoneerd krijgen, maar vanwege hygiënische redenen krijgen ze geen onderkleding. Ik vond het belangrijk om daar iets aan te doen. Met deze actie heb ik €3.600 euro opgehaald om ondergoed mee te kopen. Later heb ik nog meer ondergoed kunnen doneren omdat ik hulp kreeg van failliete kledingzaken, die hun restant aan kleding aan mij hebben gegeven. Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer media aandacht, dat vond ik leuk want toen kon ik nog meer mensen bereiken!”

Hoe kwam je op het idee om je voor daklozen in te gaan zetten?
“Mijn vader werkt bij een organisatie die zich inzet voor daklozen. Daar heb ik het een beetje van opgepikt. Zo hoorde ik over het probleem van gebrek aan ondergoed onder daklozen. Mijn vader zei: “Daar kan jij iets aan doen”.  Eerst vond ik dit raar, dat kan ik toch helemaal niet? Begin klein, was de tip van mijn vader. Ik maakte een Instagram account aan en zorgde dat mensen via een website konden doneren. En zo is het balletje gaan rollen. Als ik ergens aan begin, dan kan ik er moeilijk mee stoppen. Deze actie is daar een goed voorbeeld van!”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tijs Schenk (ikwilgoeddoen) (@ikwilgoeddoen.nl)

Wat een mooie acties! Hoe organiseer je dit nu in coronatijd?
“Ik ben gestopt met het inzamelen van ondergoed, omdat ik naar de brugklas ging. Daarom kook ik nu regelmatig samen met mijn ouders in een daklozenopvang in de buurt. Dat is super gezellig! We staan in de keuken om het eten te koken en ‘s avonds drinken we nog koffie en thee met de mensen. Ik vind het leuk om te helpen, hoewel het soms ook droevig is. Dakloosheid is toch gewoon een groot probleem in Nederland, dus ik ben dankbaar dat ik mijn steentje daar aan bij kan dragen. ”

Wat zijn de reacties op jouw inzet voor daklozen?
“De reacties lopen uit van heel verbaasd tot dankbaar. Daklozen verwachten niet dat een kind zijn best doet om kleding in te zamelen voor hen. Veel mensen vinden het gek dat ik me veel inzet voor daklozen, omdat zelfs volwassenen dit niet doen. Mensen hebben afschuw wanneer ze denken aan daklozen. Als mensen aan daklozen denken, dan denken ze vaak aan een ‘vieze’ zwerver onder een brug. Een ongeschoren baard, oude jas, slobberige broek. Tegenwoordig zien dakloze mensen er heel verzorgd uit.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tijs Schenk (ikwilgoeddoen) (@ikwilgoeddoen.nl)

 

Hoe komt het dat wij in Nederland dat beeld van daklozen hebben?
“Het grootste deel van de daklozen in Nederland heeft gewoon pech gehad. Het kwijtraken van onderdak kan iedereen overkomen, door bijvoorbeeld foute keuzes waardoor je financiële situatie slecht is. In grote wereldsteden zie je vaak dat daklozen bedelen. Dat is hier veel minder. In ons land heb je goede opvangcentra met goede voorzieningen. Hier komen bijvoorbeeld mensen die wel een (bij)baan hebben, maar geen plek hebben om te slapen. Dat maakt dat het daklozenprobleem in Nederland een stuk onzichtbaarder is dan in landen als bijvoorbeeld Amerika of India. Pas als je écht goed op straat kijkt, dan valt het op.”

 

“Ik hoop dat ik met mijn ideeën mensen kan inspireren om zich in te zetten voor daklozen.”

 

Waarom is het zo belangrijk dat wij ons inzetten voor daklozen?
“Veel mensen weten niks over dit probleem. In 2019 waren er meer dan 40.000 mensen dakloos in Nederland. Wist je dat tussen 2009 en 2019 het aantal daklozen in Nederland is verdubbeld? Ik vind dat erg schokkend. Er moet meer bewustzijn komen over dit probleem. Mensen komen niet snel op het idee om extra kleding in te zamelen voor daklozen. Dus ik hoop dat ik met mijn ideeën mensen kan inspireren om zich in te zetten voor daklozen.”

Welke tips heb je voor jongeren die zich ook voor daklozen willen inzetten?
“Kijk niet met afschuw naar iemand die dakloos is. Sta er voor open. Bied je hulp aan. Het zijn ook maar mensen, ze zijn niet gevaarlijk of vies. Verder is het goed dat je bedenkt waar je goed in bent, zodat je mensen nog beter kunt helpen. Er zijn veel organisaties waar jij je bij kunt aansluiten. Denk aan De Tussenvoorziening, Iedereen onder een dak en het Leger des Heils.”

 

 

Hoe het werkt

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: