Interview

Sem, Thomas en Sam (22) bouwden een platform voor studenten met mentale klachten

Sem, Thomas en Sam (22) bouwden een platform voor studenten met mentale klachten
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 27 oktober 2020

De Nijmeegse studenten Sem van der Linden, Sam Suidman en Thomas Klein Goldewijk (alle drie 22) zagen al snel na de uitbraak van het coronavirus dat veel studenten mentale klachten ontwikkelden. Daarom startten zij het online platform Frisse Gedachtes. Op deze veilige plek kunnen jongeren chatten met ervaringsdeskundigen en psychologiestudenten. Young Impact sprak met Sem over het initiatief.

Sem, waarom is dit platform zo belangrijk?

”Na de uitbraak van het coronavirus merkten we al snel dat studenten om ons heen het lastig kregen. Toen het nieuwe studiejaar begon, verwachtten veel studenten de mooiste tijd van hun leven te gaan hebben. Als je vervolgens alleen maar op je kamertje zit, dan is dat wel een teleurstelling natuurlijk. Dat wordt vaak een beetje onderschat. Het is voor jongeren echt belangrijk om een uitlaatklep te hebben en die is er nu niet. Daarom wilden we een plek creëren waar je toch contact kunt hebben met iemand als je dat nodig hebt.”

”Het is voor jongeren echt belangrijk om een uitlaatklep te hebben en die is er nu niet.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen dit te starten?

”Thomas, Sam en ik zijn al langer bevriend. We kennen elkaar van het voetbal. Vanwege corona hadden we niet heel veel te doen. Daarom leek het ons leuk om iets betekenisvols op te starten. Toen zijn we gaan brainstormen en hebben we gezocht naar iets waarmee we iets konden betekenen voor een ander. We misten een platform waar je voor een langere tijd met dezelfde persoon contact kunt hebben. Bij de meeste luisterlijnen wisselt je contactpersoon steeds. Onze chat is gratis en anoniem en als het chatten bevalt kun je ook met elkaar videobellen of in het echt afspreken.”

Hoe werkt jullie platform?

”Je kunt gewoon via de website een account aanmaken. Je ziet dan een lijst met buddy’s waar je uit kunt kiezen. Dat zijn allemaal psychologiestudenten of ervaringsdeskundigen. Je kunt iemand aanklikken en contact leggen met de persoon waar jij het beste gevoel bij hebt! Wat wel belangrijk is om te benoemen, is dat ons platform niet bedoeld is als alternatief voor therapie. Wij geven geen advies. Onze buddy’s zijn er zo goed mogelijk op getraind om ernstige problemen te signaleren en jongeren door te verwijzen naar andere instanties, indien nodig. Momenteel hebben al 104 hulpvragers een chat gestart met onze buddy’s.”


Fotograaf: Rein Wieringa

 

Hoe is het om zoiets met twee vrienden op te starten?

”Tijdens de kick-off stonden we met zijn drieën op het podium, dan realiseer je je wel even hoe vet het is om dit mee te maken. We zijn heel ver gekomen en ik vind het juist mooi dat we dit met elkaar kunnen delen. Men zegt vaak dat je zoiets niet met vrienden moet doen, maar wij vinden het heel leuk! We hebben ook wel eens discussies, maar dat lossen we dan snel op. Ook vullen we elkaar goed aan wat onze sterke punten betreft.”

Wanneer is jullie gezamenlijke missie geslaagd?

”We willen een begrip worden onder studenten. Dat als ze last hebben van eenzame gevoelens, dat ze weten dat ze bij ons terecht kunnen. Als we dat landelijk bereikt hebben, zijn we echt trots op onszelf. We hebben ons tot nu toe vooral gefocust op Nijmegen, maar hebben ook al contact met studentenorganisaties in andere steden. We willen Frisse Gedachtes daar ook op korte termijn gaan uitrollen, nu willen we echt doorpakken. Uiteindelijk zouden we in iedere stad een bestuur willen hebben die Frisse Gedachtes lokaal kan aansturen. Ook zouden we het mooi vinden als er uit het platform echt langdurige vriendschappen kunnen ontstaan en we de hulpvragers aan elkaar kunnen koppelen.”

Welke boodschap willen jullie meegeven aan andere jongeren?

”Jongeren moeten niet bang zijn om over hun problemen te praten, er zijn veel instanties en anderen die je echt willen helpen. We moeten meer over mentale gezondheid gaan praten, zodat het taboe verdwijnt. Natuurlijk is het ook tof als er meer jongeren in actie willen komen tegen eenzaamheid. Als je een goed idee hebt om iets betekenisvols te doen, start dan gewoon! Dan komt de rest er vanzelf achteraan.”

 

MEER INFORMATIE

Door Elmay Claassen

Elmay doet PR & Communicatie voor Young Impact en laat zien wat jongeren allemaal doen voor de wereld.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: