Interview

Rocky Hehakaija: ‘Impact maken maakt je rijk’

Rocky Hehakaija: ‘Impact maken maakt je rijk’
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 28 april 2021

Rocky Hehakaija (37) was als klein meisje al gek op voetbal. Later speelde ze in Jong Oranje en inmiddels is ze bekend als internationale straatvoetbal legende. In 2003 bezocht ze de favela’s in Rio, de sloppenwijken van Brazilië. Dit was Rocky haar eerste ontmoeting met jongeren die in een ‘achterstandswijk’ opgroeien. Hier sprong bij haar de vonk over om haar instrument de bal, in te zetten voor een ander. Dit doet ze niet alleen met haar organisatie Favela Street, ook is ze onlangs lid geworden bij de Raad van Advies van Young Impact. Ze hoopt met haar werk bij jongeren een zelfde soort vonkje over te brengen als die zij kreeg toen ze 18 was. We spraken Rocky over haar motivatie om zich aan de Raad van Advies van Young Impact te verbinden.

Was je in je jongere jaren ook al bezig met maatschappelijke issues?
’’Ik was er als jongere vooral onbewust mee bezig. Als iemand werd gepest in de klas dan nam ik het voor diegene op. Qua uiterlijk was ik anders dan andere meisjes: een stoere meid van 1,91 meter dus ik sprong er wel boven uit. Veelvuldig werd ik uitgescholden voor ‘manwijf’ en verteld dat ik er niet bij hoorde. Juist dat ik me anders voelde dan de rest maakte later mijn kracht. Je kan áltijd iets doen voor een ander, hoe klein het ook is. Dat heeft me nooit meer losgelaten.’’

 

‘Voetbal is mijn instrument, daarmee kan ik mensen verbinden en vooroordelen verwerpen.’

 

Hoe is Favela Street foundation ontstaan?
”Toen ik uit Rio terugkwam naar Nederland wist ik meteen dat ik een programma wilde opzetten voor jongeren in favela’s. Er was een zaadje in mijn hart geplant, dít is wat ik wil doen! Daaruit ontstond de Favela Street Foundation. Bij Favela Street melden jongeren zich aan voor een programma, waarna wij proberen een vuurtje bij ze aan te wakkeren. Enerzijds leren ze sportactiviteiten organiseren en iets doen voor een ander. Anderzijds draait het om persoonlijke ontwikkeling door op zoek te gaan naar wat hun persoonlijke doelen zijn. Hier gaan we in op de talenten en passies van de jongeren. Dit kan ook buiten de scope van sport zijn.’’

Wat is het meest indrukwekkende wat je mee hebt gemaakt bij Favela Street?
’’Alle deelnemers uit onze programma’s hebben een speciale plek in mijn hart. Maar een mooi recentelijk verhaal is die van Stephanie uit Curaçao. Ik leerde haar kennen als een ietwat negatief en gesloten persoon, moeilijk in de communicatie. Bij ons eerste gesprek vertelde ze dat ze graag sportlessen zou willen geven. Maar absoluut niet aan kleine kinderen! Vervolgens had ze een sportactiviteit georganiseerd op een school. Vanaf dat moment was ze helemaal verliefd geworden op de kids. Inmiddels 1,5 jaar later werkt ze als sportlerares op een school en geeft ze les aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Je ziet aan haar dat ze erg veranderd is. Haar houding is positief, ze straalt blijdschap uit en heeft een reden gevonden om iedere dag op te staan en op haar manier impact te maken.’’

 

‘Er zit zoveel meer in een mens op het moment dat we vooroordelen en onjuiste meningen aan de kant kunnen zetten.’

 

 

Waarom vind jij het belangrijk om je in te zetten voor jongeren?
”Ik word altijd blij verrast door jongeren. In welk programma ik ook stap, of het nu in Zuid-Amerika is of in Amsterdam-West. Er wordt vaak van te voren negatief over de jongeren gedacht. Op het moment dat ik verwachtingsvol durf te zijn word ik altijd blij verrast door wat ze allemaal wel kunnen. Hoe ze talenten ontwikkelen en grenzen overschrijden. De reis die jongeren doorlopen bij Favela Street is enigszins vergelijkbaar met die van Young Impact. We stellen ze gelijk aan andere jongeren die meer kansen krijgen. Jongeren hebben nog niet de tools om te voelen dat ze iemand zijn en dat ze iets kunnen, ze missen een netwerk om succesvol te zijn. Het is heel belangrijk om juist deze doelgroep te faciliteren.”

 

‘Ik hoop deuren te openen voor jongeren die deze kans zelf niet krijgen.’

 

Waarom ben je de samenwerking aangegaan met Young Impact?
”Young Impact geeft jongeren die zich bekommeren om een ander en zich inzetten voor de maatschappij een podium. Dat vind ik heel inspirerend. Bij steeds meer jongeren zit dat vonkje van binnen. Of het nou gaat om duurzaamheid of gelijkheid, zij realiseren zich dat de verandering bij jezelf begint. Ik geloof heel erg in die duurzame verandering teweeg brengen bij een individu. Het verschil voor een persoon maken, die het vervolgens weer doorgeeft. Het programma, de ambitie en het doel dat ik met mijn organisatie heb lijkt op dat van Young Impact. Alleen is het programma van Young Impact voor meer jongeren beschikbaar. Zo kan op grotere schaal bij nog meer jongeren het vonkje worden aangezet. Dat vind ik te gek!”

Wat is jouw rol binnen Young Impact?
”Binnen Young Impact ben ik lid van de Raad van Advies. Een orgaan dat bestaat uit externe partijen die op hun manier een steentje bij dragen aan de organisatie. Ik let bijvoorbeeld op de kwaliteit van de inhoud. Dit vind ik extreem belangrijk, omdat het altijd van toegevoegde waarde moet zijn voor de jongeren. Je moet altijd oog houden op de jongeren, wat het voor hen brengt en of ze er echt mee geholpen worden. Of er serieus aandacht is voor de inhoud van het programma. Het mag niet alleen maar een mooi plaatje zijn, het moet écht iets doen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Favela Street (@favelastreet)

Heb je tips voor iedereen die wel impact wil maken, maar niet weet hoe te beginnen?
1. Je kan altijd meer dan je denkt! Denk als Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.
2. Begin klein met impact maken en blijf dichtbij jezelf.
3. Dóé het gewoon, want impact maken maakt je een rijker mens. Door iets voor een ander te doen krijg je heel veel terug.

Meer lezen over Rocky en haar foundation? Klik hier.

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: