Interview

Wiep (20): ‘Hopelijk heeft iedere gevangenis over vijf jaar een moestuin’

Wiep (20): ‘Hopelijk heeft iedere gevangenis over vijf jaar een moestuin’
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 4 november 2021

Wiep (20), Paula (24), Nynke (20) en Elaine (20) hebben eigenlijk helemaal geen groene vingers. Toch zijn zij de oprichters van Plantje voor morgen, een initiatief om gevangenissen te verduurzamen. Hoe zit dat? Young Impact sprak Wiep over hun plannen.

Wiep, wat doen jullie precies?
“Wij willen gevangenissen vergroenen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat groen een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid en dat terwijl gevangenissen vaak het tegenovergestelde zijn van groen. Daarnaast willen we gedetineerden ook de kans bieden om aan de slag te gaan met duurzame activiteiten. Wij leren gedetineerden onder andere koken op een duurzame manier met zelfgekweekte groenten. We gaan binnenkort starten met een eerste pilot in een gevangenis in Zwolle.”

Hoe zijn jullie bij dit idee gekomen?
“Dat vragen we ons zelf ook nog wel eens af, haha. Wij kennen elkaar van de werkgroep Jong & Duurzaam van de Nationale Jeugdraad. Tijdens de eerste lockdown deed Rutte een oproep aan jongeren om met ideeën te komen voor de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Toen zijn we gaan brainstormen en kwamen we op dit idee. Via Nederland maakt Impact hebben we vervolgens een startkapitaal en veel support gekregen.”

Waarom gevangenissen verduurzamen?
“Dit idee komt eigenlijk uit Noorwegen. Daar is een heel humaan gevangenisbeleid. Gedetineerden hebben daar ook de mogelijkheid om hun omgeving te vergroenen. Hierdoor gaat hun mentale gezondheid vooruit. Dit humane beleid zorgt ervoor dat van de Noorse gevangenen 20 procent van de mensen die vast zitten binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat. In Nederland is dat 47 procent. Wij vinden dat dit wel meer aandacht mag krijgen in Nederlandse gevangenissen. Dit is nodig om de internationale duurzaamheidsdoelen (SDG’s) te behalen.”

‘Verdienen’ gedetineerden dat dan?
“Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving, dus ook gedetineerden. Bovendien: de straf moeten ze uitzitten. Wil je die tijd in de gevangenis invullen met ‘straffen’ of liever met ‘motiveren’ zodat ze niet opnieuw de fout ingaan als ze weer zijn vrijgekomen? Aan dat motiveren wordt al veel gedaan met dagbestedingsprojecten, maar een groene omgeving en het leren van duurzame tools kunnen daar ook aan bijdragen.”

‘Wil je die tijd in de gevangenis invullen met ‘straffen’ of liever met ‘motiveren’ zodat ze niet opnieuw de fout ingaan als ze weer zijn vrijgekomen?’

Wat houden de educatieve projecten in?
“Enerzijds willen we dus letterlijk de gevangenissen vergroenen, binnen en buiten. Maar ook bieden we edcuatieve projecten aan. Zo zouden we bijvoorbeeld heel graag in iedere gevangenis een moestuin willen hebben. Zo kunnen gedetineerden leren om eigen kruiden en groenten te kweken, maar ook kunnen ze leren om duurzaam te koken. Het komt erop neer dat we het zo makkelijk mogelijk willen maken om iets van duurzaamheid in hun leven toe te passen zodra ze weer naar buiten gaan.”

Hoe weten jullie waar gedetineerden behoefte aan hebben?
“Het is voor ons alle vier een wereld die we helemaal niet kennen. Dat is best wel lastig, want je wil je wel kunnen inleven. Daarom zijn we veel gesprekken gaan voeren met gedetineerden en gevangenispersoneel. Ook zijn we een aantal keer zelf in de gevangenis geweest om gedetineerden te spreken. Dat was wel spannend, want zij zitten natuurlijk niet te wachten op een paar stereotype duurzame meiden die hen de les komen lezen. Maar het werden juist hele goede gesprekken.”

Wat viel je op tijdens de gesprekken?
“We hebben één gevangenis bezocht waar al een moestuin was. Het was mooi om te horen hoe gepassioneerd gedetineerden daarover spraken. Het geeft ze ook een doel om ergens in te investeren. En het zorgt voor een stukje eigenaarschap, want daar mochten ze zelf bepalen wat er met de moestuin ging gebeuren. Als gedetineerden ergens gepassioneerd over kunnen zijn, komen ze ook meer tot rust.”

Wat wil je andere jongeren meegeven die iets voor het klimaat willen doen?
”Begin! Deel je verhaal, zoek contact met andere mensen of organisaties. Je hoeft niet een expert te zijn in een bepaald onderwerp om iets te kunnen doen. Wij wisten niks van planten en niks van gevangenissen, haha. Zolang je maar gepassioneerd bent, kom je er vanzelf wel. En als er jongeren zijn die ons willen helpen, is dat ook heel erg welkom. Hopelijk heeft over vijf jaar iedere gevangenis een moestuin!”

Kom ook in actie

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: