Interview

Sam (25) start hulpactie voor getroffen Limburgers

Sam (25) start hulpactie voor getroffen Limburgers
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 17 juli 2021

De afgelopen dagen is het alle hens aan dek in Limburg. De hoogwatergolf in de Maas heeft daar al enorm veel schade veroorzaakt. Sam Vervoort (25) en zijn goede vriend Dave twijfelden geen moment en startten een inzamelingsactie. Inmiddels staat de teller op meer dan vijventwintigduizend euro. 

Wat dreef jullie om deze actie op te zetten?
“De dag nadat het uit de hand liep in Valkenburg, hebben we deze actie opgezet. Twee weken geleden zaten Dave en ik daar nog op het terras en de mensen daar zien alles wat ze hebben opgebouwd nu gewoon letterlijk wegspoelen. We zagen filmpjes van restaurants die compleet onder water stonden en ondernemers die nu alles kwijt zijn. Het voelde machteloos en dat dreef ons om deze actie op te zetten. Donderdagochtend zijn we live gegaan en we hebben nu meer dan vijventwintigduizend euro opgehaald. Het hoogwater heeft inmiddels ook onze woonplaats Venlo bereikt, dus nu zitten we er zelf opeens middenin.”

Hoe is de situatie nu daar?
“In mijn straat staan overal auto’s geparkeerd, omdat onze straat redelijk hoog ligt. Mensen lopen met hun complete inboedel over straat, het leger vliegt met helikopters door de lucht, het is heel chaotisch. Er was gisterenavond lichte paniek omdat tienduizend mensen hun woning uit moesten. We wisten wel dat het hoogwater zou komen, maar niemand had zo’n ramp verwacht.”

‘Er zijn nu zelfs mensen die vijfhonderd euro overmaken.’

Wat hebben jullie gedaan om de actie op te zetten?
“Het was uiteindelijk binnen een half uurtje geregeld. We zagen dat mensen op Twitter al vroegen waar ze geld konden doneren, dus toen heb ik snel het domein www.helplimburg.nl aangemaakt. Al vrij snel besteedde de landelijke radio er aandacht aan en sindsdien stromen de donaties binnen. Gisterenavond waren we ook op Hart van Nederland. Er zijn nu zelfs mensen uit bijvoorbeeld Zuid-Holland die vijfhonderd euro overmaken. Dat is echt bijzonder. Gelukkig is het hoogwater nu uitgeroepen tot nationale ramp, waardoor gedupeerden wel een schadevergoeding van de overheid krijgen. Maar dat betekent niet dat ze schadeloos zijn. Er blijft een groot bedrag over wat ze niet terug krijgen, dus dit geld blijft hard nodig.”


Sam in de uitzending bij Hart van Nederland

Waarom voelde jij je geroepen om dit voor anderen te doen?
“Ik heb dat een beetje geleerd van mijn opa, hij zette zich ook altijd heel erg in voor anderen. En natuurlijk zit het ook in de aard van ons als Limburgers. Ik zag gisteren nog dat ergens honderden mensen samen zandzakken stonden te sjouwen. Dat is heel mooi om te zien. Je hebt vaak een groter netwerk om je heen dan je denkt. Samen kom je veel verder dan alleen.”

Wat kunnen we verder nog doen voor de mensen in Limburg?
“Buiten doneren kun je nog veel meer doen. Er is een Facebookpagina waarop je je hulp kunt aanbieden, als je bijvoorbeeld opvang kunt verlenen aan dieren of spullen kunt uitlenen.”

NAAR HELPLIMBURG.NL

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: