onderwijs

Hoe onze methodiek ‘Circle of Impact’ een knop omzet bij jouw leerlingen

Hoe onze methodiek ‘Circle of Impact’ een knop omzet bij jouw leerlingen
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 25 februari 2019

Het Young Impact scholenprogramma zorgt ervoor dat leerlingen in actie komen voor een betere wereld. Ons scholenprogramma is gebaseerd op onze methode ‘Circle of Impact’. Iemand die veel met deze methodiek te maken heeft, is Denise Puijk.

Denise is programma ontwikkelaar bij de Nationale Jeugdraad (NJR) en is daarmee verantwoordelijk voor de inhoud, uitvoering en kwaliteit van het (scholen)programma. Ben je benieuwd hoe onze methode precies in zijn werk gaat? Ik stelde hierover een aantal vragen aan Denise, dus lees snel verder!

burgerschap

 

Wat is de ‘Circle of Impact’ precies?

NJR is één van de initiatiefnemers van Young Impact en speelt een belangrijke rol wat betreft de coördinatie van het programma. Denise Puijk is verantwoordelijk voor de inhoud, uitvoering en kwaliteit van het (scholen)programma. Daardoor heeft zij dagelijks te maken met onze methodiek.

Ze vertelt dat de ‘Circle of Impact’ uit drie pijlers bestaat, namelijk: inspire, empower en connect. Maar wat betekenen deze pijlers precies en hoe werken deze met elkaar samen? Denise zegt hierover het volgende: ‘’Inspire wil zeggen dat we jongeren inspireren en dat ze zien wat er mogelijk is. Ze raken gemotiveerd om zich in te zetten voor datgene wat ze belangrijk vinden. Empower gaat over voelen dat je het kunt, het ontdekken en ervaren van je sterke punten terwijl je ook daadwerkelijk in actie komt. De laatste pijler connect gaat over hoe jongeren zich verhouden tot de samenleving, de wereld en tot elkaar. Maar ook over het delen van wat je doet en dat we met elkaar een grote impact hebben.’’

Deze drie pijlers hangen samen met de aspecten me en we. Je raakt zelf geïnspireerd, vervolgens ontdekken jongeren dat ze samen impact kunnen maken en zetten deze gedachte om in een challenge. Dit alles komt uiteindelijk samen in de Young Impact Day, waar iedereen samen impact viert en geïnspireerd raakt door elkaar.

In de praktijk

De pijlers van de Circle of Impact zijn in alle activiteiten van Young Impact terug te vinden; van de lessen in de klas tot de challenges en de Celebration. Denise geeft enkele voorbeelden hiervan:

‘’Tijdens de workshop gebruiken we sprekende voorbeelden en impactverhalen van trainers die waargebeurd zijn en die dichtbij de leefwereld van jongeren staan (Inspire). Vervolgens gaan ze aan de slag met een actieplan voor hun challenge waarbij ze hun sterke punten kunnen inzetten (Empower). Dit doen ze natuurlijk samen, waarbij ze elkaar ook om hulp zullen moeten vragen en aan de slag gaan met hoe ze dit – met de middelen die voor handen zijn – gaan uitvoeren. Dit registreren ze op ons online platform, zodat ze daarmee andere jongeren kunnen inspireren en/of uitnodigen om aan te sluiten bij hun challenge (Connect).’’

Maar hoe zorgen we er nu voor dat er echt een knop wordt omgezet bij de leerlingen? Dit bereiken we onder andere vanwege de positieve en persoonlijke benadering van de methode. Denise: ‘’We hebben positieve aandacht voor de unieke sterke punten van jongeren en moedigen hen aan om echt te doen wat hun hart hen ingeeft. Maar ook dat er eigenlijk geen foute antwoorden bestaan. Dus wat jij belangrijk vindt kan eigenlijk niet fout zijn. Een van de succesfactoren is dat jongeren eigenaarschap ervaren over hun eigen challenge en dat kan alleen als ze het écht zelf bedacht hebben.’’

Jongeren zien opbloeien

Zelf heeft Denise ook enkele ervaringen met de ‘Circle of Impact’ die ze graag met ons deelt. ‘’De workshops van Young Impact bieden een hele mooie kans voor docenten en professionals om jongeren vanuit een ander perspectief te observeren en te benaderen. Waarbij sommige jongen bij een bepaald vak niet tot hun recht komen, zie je dat ze hier echt opbloeien. Jongeren kunnen enigszins onderuit gezakt beginnen aan de workshop, en vervolgens vol energie het lokaal weer verlaten. Omdat ze hebben ervaren waar ze goed in zijn, mogen doen wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen.’’

Wil jij ook graag dat jouw leerlingen het verschil kunnen maken? Schrijf je dan nu in voor ons programma!
INSCHRIJVEN

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: