onderwijs

Jos gaat uit van de kracht van zijn studenten: “Ik geloof dat we jongeren beter kunnen begeleiden door hun wél te zien en hun succes te laten ervaren”

Jos gaat uit van de kracht van zijn studenten: “Ik geloof dat we jongeren beter kunnen begeleiden door hun wél te zien en hun succes te laten ervaren”
Terug naar het overzicht Shindaley Vos | 10 juni 2020

Docenten en professionals maken via het programma van Young Impact de reis van jongeren van dichtbij. In de rubriek ‘In gesprek met…’ spreken we docenten en professionals die met programma hebben meegedaan en hun ervaringen graag met ons delen. Dit keer spraken we met Jos Reulen, die heeft leren loslaten en zijn student zag groeien.

Jos Reulen heeft zijn passie voor de zorg gecombineerd met lesgeven. Zeventien jaar geleden is hij in het onderwijs gerold en dat bevalt hem nog altijd goed. Nu is hij Mbo docent bij Curio Zorg en Welzijn en stelt hij zichzelf regelmatig de vraag: Kan ik het nog beter doen?

 

“Young Impact matcht erg met mijn missie als docent”

 

Focussen op wat ze wél kunnen

Jos heeft hele mooie herinneringen aan de challenges van zijn klas. “Een van de mooiste challenges vond ik waarbij de jongeren een lunch regelden voor alle docenten. De docenten reageerder volledig verrast. Dat was echt heel leuk. Maar eigenlijk waren er zoveel mooie challenges.”

Wat hij vooral een meerwaarde vindt van het Young Impact scholenprogramma is dat het jongeren handvatten geeft om op een goeie manier te leren. “Ik merk op het MBO dat er veel jongeren met verschillende opleidingsachtergronden bij elkaar komen en een heleboel vinden het lastig om te leren. Ik wil juist focussen op wat ze al wél kunnen en hoe ze dat op een goeie manier kunnen inzetten. Deze focus zie je ook sterk terug in het Young Impact programma. Dit matcht heel erg met mijn missie als docent. Ik blijf mezelf als docent steeds de vraag stellen: ‘Doe ik het wel goed op deze manier, kan ik het nog beter doen?’ Daardoor ben ik getriggerd om mijn manier van lesgeven te blijven verbeteren. Dit doe ik door de jongeren mee te nemen, door uit te gaan van hun eigen kracht en juist dát verder te laten ontwikkelen. Dat is ook wat ik sterk terugzie in het Young Impact scholenprogramma. Door ze te ‘leren’ leren zie ik een enorme groei bij mijn studenten en dat maakt mij enorm trots.”

 

“Af en toe moeten ze even van die oogkleppen af om te zien dat er meer is dan hun eigen leefwereld”

 

Zie je studenten

“Het terug geven voor de maatschappij, dat is wel erg belangrijk om aan de jongeren mee te geven. Dat het niet er alleen om gaat dat je zelf iets haalt. Maar juist met z’n allen iets moois kunnen opbouwen.” Volgens Jos is het aan docenten ook de taak om jongeren op te voeden. In zijn woorden is dat hen een breder perspectief laten zien. “Af en toe moeten ze even van die oogkleppen af om te zien dat er meer is dan hun eigen leefwereld. Ik vind het belangrijk dat hun perspectief wordt verbreed en dat ze daar een eigen mening over vormen. Het Young Impact programma is een hele mooie bijdrage om jongeren tot wereldburgers te maken.”

Dit was in Jos z’n tijd echter wel anders.  “Daar was het gewoon, de docent zegt het en zo is het. Straffen en belonen, met nadruk op straffen. Die tijd is echt voorbij. Ik geloof dat we studenten beter kunnen begeleiden door hun wel te zien, hun succes te laten ervaren en ze erop te laten wijzen. Zo zien zij het ook en kunnen ze verder groeien.”

 

“Ik geloof dat we jongeren beter kunnen begeleiden door hun wél te zien en hun succes te laten ervaren”

 

Ik heb moeten leren loslaten

Naast het feit dat Jos zijn studenten zag groeien, heeft hij zelf ook wat geleerd van het scholenprogramma. Dit was loslaten. “In het begin vond ik dat erg lastig, maar dit heb ik wel moeten leren. Hen zelf verantwoordelijk maken en laten leren van hun fouten en successen. Het was heel erg leuk om met hen mee te gaan in dat proces, maar ook wel eng soms.”

“Gelukkig kreeg ik gedurende het scholenprogramma vanuit Young Impact hulp van alle kanten. Voor de jongeren was het een hartstikke leuke opdracht met destijds een prachtige beloning in de Ahoy. Tegen andere scholen wil ik zeggen: de jongeren gaan hier zoveel van leren. Doe het gewoon!”

Wil jij ook jouw ervaring delen?
Dat vinden wij leuk. Stuur ons een berichtje en wij nemen contact met je op.

Wil jij dit ook ervaren?
Bekijk hier onze programma’s!

Door Shindaley Vos

Shindaley is onze Marketing Trainee en maakt content om docenten op de hoogte te houden van het scholenprogramma

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: