Hoe is het nu met?

Sara won een Young Impact Award en vecht nu voor een positief jeugdbeleid

Sara won een Young Impact Award en vecht nu voor een positief jeugdbeleid
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 18 september 2020

Sara sprak als scholierenvertegenwoordiger tijdens de Youth Climate Summit van de VN in New York met minister Rutte en minister Kaag over het klimaat en duurzaamheid. Dit jaar won ze een Young Impact Award in de categorie Environment wegens haar ongeremde positiviteit en inspirerende kijk op duurzamer leven. 

Dankzij de Young Impact Awards krijgen veel projecten van winnaars een podium om nóg meer impact te maken. Waar staat Sara nu en hoe kijkt zij terug op de afgelopen maanden?

Hey Sara! Vertel ons eens meer over jouw nominatie en het winnen van een Young Impact Award?

“Ik had de nominatie echt niet zien aankomen! Dit was op zichzelf al een erkenning, want ik had zelf nog geen idee van mijn ‘impact’.  Ik zag alleen de kleine overwinningen, zoals vrienden die enthousiast naar me toe kwamen wanneer ze een vegetarisch gerecht hadden gegeten. Na de nominatie kwamen mensen die ik helemaal niet kende naar me toe met het bericht dat ik hen heb geïnspireerd. Wow! Soms kijk ik naar mijn award die nu een mooi plekje naast de tv heeft, en dan geloof ik soms bijna niet dat ik hem gewonnen heb. Ik weet bijvoorbeeld dat ik bijzondere dingen heb gedaan, en dat mijn verhaal anderen inspireert. Maar dat mensen een duurzamere keuze zouden maken nadat ze mijn verhaal via Young Impact hebben gezien, dat vind ik zó bijzonder!”

Wat heeft het winnen van de award je opgeleverd?

‘’Van kleins af aan denk ik na over hoe dingen gaan zoals ze gaan. Waarom maken wij dieren dood om zelf vlees te eten? Van huis uit ben ik altijd gewend om plastic te scheiden, of om de fiets te pakken in plaats van de auto. Voor mij vanzelfsprekend, maar door het winnen van een Young Impact Award kreeg ik meer waardering voor mezelf en mijn inspanningen. Ik besefte ineens dat ik écht toffe dingen heb gedaan en dat ik daar trots op mag zijn!’’

“Door het winnen van een Young Impact Award kreeg ik meer waardering voor mezelf. Ik besefte ineens dat ik écht toffe dingen heb gedaan en dat ik daar trots op mag zijn!”

Sara (links) spreekt met andere scholieren over het klimaatakkoord in Rotterdam.

En welke rol speelde Young Impact daarbij?

“Na afloop van de Young Impact Awards kreeg ik een coachingstraject aangeboden. Ik heb een paar keer met mijn coach van ABN AMRO gesproken. Het is natuurlijk aan jezelf om hier het beste uit te halen, het staat nu bij mij op een lager pitje omdat ik sinds kort bestuurslid ben geworden bij de Nationale Jeugdraad (NJR) waar heel veel tijd in gaat zitten. Maar wie weet wat ik hier uit de toekomst uit haal!”

Juist! Wat doe je precies bij de NJR?

“NJR is een koepelorganisatie voor landelijke jongerenorganisaties. Ik zit in het bestuur, waar ik de rol van belangenbehartiger lokaal heb. Ik houd me bezig met betekenisvolle jongereninspraak, dus met het idee dat jongeren niet zomaar een afvinkbox zijn binnen gemeentelijke besluiten. Ik zet me ook in voor een positief jeugdbeleid, omdat in veel gemeentes het beleid gericht is op voorkomen of oplossen van problemen bij jongeren. Dat is niet hoe het moet zijn. Ik vind dat jongeren veel te bieden hebben, en dat je dit juist vanaf een positieve kant moet bekijken. Het jeugdbeleid moet uitgaan van de kansen en de kracht die jongeren hebben, in plaats van altijd maar denken vanuit problemen.”

“Daarnaast ben ik veel bezig met mentale gezondheid, dit is ook een belangrijk onderwerp voor jongeren. Zelf struggle ik daar soms ook mee. Bewustwording is ontzettend belangrijk: iedereen heeft een mentale gezondheid. Je hoeft niet alleen aan jezelf te werken als je depressief bent of angstklachten hebt. Dit benader ik ook vanuit de positieve invalshoek: werk niet aan je mentale gezondheid om alleen problemen op te lossen, maar doe dit omdat je juist lekker in je vel wil blijven zitten.”

NJR bestuurSara (tweede van links) in het bestuur van de Nationale Jeugdraad (NJR).

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

“In mijn ideale wereld is onze samenleving niet meer gebouwd op vervuiling en exploitatie, maar werken mensen samen op een duurzame manier. Duurzaamheid is niet alleen maar zorgen voor de wereld, het betekent ook zorgen voor jezelf en anderen. Pas als je goed voor jezelf zorgt en er een beetje rust is in je omgeving, heb je de ruimte in je hoofd om verder te kijken naar de wereld en hoe jij jouw steentje bij kunt dragen.”

“Vanuit mijn perspectief wil ik het liefst dat iedereen vegetarisch eet, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Dus ik probeer juist mensen te verrijken, omdat ik merk dat duurzaamheid mijn leven echt heeft verrijkt. Ik zou het mooi vinden om andere mensen daarin te inspireren.”

“Pas als je goed voor jezelf zorgt en er een beetje rust is in je omgeving, heb je de ruimte in je hoofd om verder te kijken naar de wereld en hoe jij jouw steentje bij kunt dragen.”

Wat wil je andere jongeren meegeven die zich ook graag voor een betere wereld in willen zetten?

‘’Leer hoe je duurzame keuzes kunt maken, niet alleen maar voor een groenere wereld maar ook voor jezelf! Ik denk dat het verplicht afremmen van de wereld tijdens de coronacrisis hier ook aan bijdraagt. Ik vond het zelf ook hartstikke moeilijk om thuis te zitten, geloof me! Als ik lekker in mijn vel zit, merk ik dat het makkelijker is om wat aardiger te zijn tegen anderen en tegen mezelf. Maar dus ook om duurzamere keuzes te maken.”

Sara vult aan: “Ik snap dat het soms moeilijk is om de impact te zien van jouw acties. Jongeren denken vaak dat één keer vlees eten niet de wereld gaat redden. Maar als jij een keer geen vlees bestelt in een restaurant, zien horeca-eigenaren het aantal vegetarische gerechten oplopen, zien de boeren en andere leveranciers dat er minder vlees wordt besteld zodat ze naar andere manieren moeten kijken om hun geld te verdienen en ga zo maar door! Eén keer geen vlees eten heeft dus indirect impact op iets wat zóveel groter is dan jijzelf. ”

En tot slot: “Wees eerlijk naar jezelf en anderen en kijk wat je NU, op dit moment, kan doen. Het grotere plaatje komt dan vanzelf.”

Sara over haar toekomstdroom in een interview met de Volkskrant

In deze interviewserie ‘Hoe is het nu met?’ blikken we terug met de winnaars van de Young Impact Awards 2020. Ken of ben jij iemand die volgend jaar een Young Impact Award verdient? Mail dan naar [email protected]

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: