Hoe is het nu met?

Deze studenten regelden 45.000 vrijwilligers voor coronahulp

Deze studenten regelden 45.000 vrijwilligers voor coronahulp
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 12 januari 2021

Toen Amber (24), Naut (20), Thijs (23) en Jasper (23) 9 maanden geleden het online platform Gewoon mensen die mensen willen helpen lanceerden, hadden ze niet voor ogen dat ons land nu wéér op slot zou zitten. Iets goeds doen voor een ander was nog nooit zo relevant. Door hun slimme en snelle aanpak zorgden deze 4 studenten dat er maar liefst 45.000 mensen zich via hun platform aanmeldden voor coronahulp. Een super resultaat, en ze wonnen er ook nog eens een Young Impact Award voor! 

Dankzij de Young Impact Awards krijgen projecten van winnaars een groter podium. Waar staat het team nu en hoe kijken zij terug op de afgelopen maanden? Initiatiefnemers Thijs en Naut vertellen!


Ha Thijs en Naut! Hoe vonden jullie het om genomineerd te worden voor een Young Impact Award?

Thijs: “Ons initiatief raakte in een stroomversnelling. Er kwam zoveel op ons af! We ontvingen de nominatie toen we middenin de lancering van ons platform zaten. Na een paar dagen hadden maar liefst 30.000 mensen zich aangemeld.  Dat maakt je in één klap een grote speler op het gebied van coronahulp, dit brengt ook een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe gaan we zorgen dat iedereen de hulp krijgt die ze nodig hebben? Dat is ons aardig gelukt. Pas na het winnen van een Young Impact Award konden we even op adem komen. Toen realiseerden we ons dat dit eigenlijk een super bijzonder project was!”

 

Wat betekent het winnen van een Young Impact Award voor jullie?

Thijs: “Het voelde dubbel om te winnen, want we hebben ons platform niet opgericht om erkenning te krijgen. Het gaat niet om ons, maar om de mensen die willen helpen. Door het winnen van een Young Impact Award ontstond er een community gevoel binnen het team van Gewoon mensen die mensen willen helpen. Het gevoel dat we dit samen hebben gedaan!” Naut, die namens het team de award in ontvangst nam, vult aan: “Door het winnen van een Young Impact Award laten we onze vrijwilligers zien dat hun kleine bijdrage een grote impact heeft.”

“Door het winnen van een Young Impact Award laten we onze vrijwilligers zien dat hun kleine bijdrage een grote impact heeft.”

Amber, Jasper, Naut en Thijs samen met hun team van Gewoon mensen.

 

Hoe verliep de periode na de winst van de Young Impact Award?

Naut: “Tijdens de awardceremonie heb ik veel genomineerden uit andere categorieën leren kennen. Het was super inspirerend om te zien hoe zij impact maken.“ Thijs vult aan: “We zaten nog middenin het organiseren van acties zodat we de juiste mensen konden blijven koppelen aan mensen met hulpvragen. Zo organiseerden we, samen met lokale studentenverenigingen in Delft, een tulpenactie voor eenzame ouderen. We deelden meer dan 5.000 tulpen uit met een persoonlijk kaartje erbij, zodat de ouderen ook contact op konden opnemen voor een leuk gesprekje. Maar we initieerden ook acties als het uitdelen van tompoezen aan eenzame ouderen, het sturen van een kaartje naar bijna 1.400 mantelzorgers en het uitdelen van kerstpakketten aan mensen die dit hard nodig hadden. ”

 

Wat was de rol van Young Impact bij het groeien van jullie platform?

Thijs: “Op een gegeven moment merkten we dat de nominatie veel deuren opende, denk aan het netwerk van Young Impact en de extra naamsbekendheid. Na het winnen van een Young Impact Award ontstond er meer draagvlak en erkenning voor ons initiatief onder bestaande vrijwilligerswerk platformen. Binnen deze bestaande platformen kent iedereen elkaar al, dus het is moeilijk om als nieuwe speler een plekje te vinden. Dankzij het netwerk van Young Impact werden we aan de juiste mensen gekoppeld en waren de lijntjes met grote bedrijven binnen het maatschappelijke domein sneller gelegd.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gewoon mensen (@gewoonmensen.nl)

 

“Na het winnen van een Young Impact Award ontstond er meer draagvlak en erkenning voor ons initiatief onder bestaande vrijwilligerswerk platformen.”

 

Anderen helpen is in deze tijd nog net zo belangrijk. Hebben jullie tips voor jongeren die anderen willen helpen?

Naut: “Ik heb geleerd dat door het doen van iets kleins voor een ander, je een grote impact kunt maken. Het belangrijkste: begin. Je kunt heel veel dingen vooruit plannen of bedenken waar je tegenaan gaat lopen, maar dat weet je van te voren toch niet. Door te beginnen zie je waar je tegenaan loopt, en kom je dingen tegen die eigenlijk heel makkelijk zijn om op te lossen. Begin met iets kleins. Werkt dat? Maak het dan steeds een beetje groter. Tot slot: doe het samen. Vraag feedback van mensen. Vraag hulp!”

 

Dit was het laatste interview van de ‘Hoe is het nu met?’ serie waarin we terugblikten met de winnaars van de Young Impact Awards 2020. Ken of ben jij iemand die dit jaar een Young Impact Award verdient? Nomineer diegene dan hier!

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: