Hoe is het nu met?

Shanayla won een Young Impact Award en helpt nu jongeren met gedragsproblemen

Shanayla won een Young Impact Award en helpt nu jongeren met gedragsproblemen
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 17 november 2020

Impactmaker Shanayla wil één ding bereiken: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht waar je vandaan komt. Zo organiseerde ze al twee keer een actie om meisjes in de kinderprostitutie te bevrijden en een kans te geven op goed onderwijs én gaat ze met jongeren in gesprek als lid van de Rotterdamse jongerenraad Young010. Voor haar ongeremde inzet won ze op 15 mei de Young Impact Award in de categorie Education.

Dankzij de Young Impact Awards krijgen veel projecten van winnaars een podium om nóg meer impact te maken. Waar staat Shanayla nu en hoe kijkt zij terug op de afgelopen maanden?

Hey Shanayla! Hoe voelde het om een Young Impact Award te winnen?

“Het winnen van een Young Impact Award was echt het hoogtepunt van dit jaar. De nominatie op zich voelde al alsof ik gewonnen had! Toen mijn naam tijdens de awardshow werd genoemd, voelde ik zóveel vreugde. Ik kan die dankbaarheid die ik op dat moment voelde niet beschrijven. Terwijl mijn telefoon ontplofte barstte ik in tranen uit. Ik zei tegen mezelf “Shanayla, ik ben zo super trots op jou. Dit heb jij bereikt, dit is jou gelukt!” Het allermooiste vind ik dat ik dit gevoel kan doorgeven aan andere jongeren, dat zij óók het verschil kunnen maken.

Wat bewijst het winnen van een award jou?

“Het winnen van een award is een bevestiging dat ik dit werk voor altijd wil doen: jongeren inspireren en laten zien dat zij hun droom kunnen bereiken. De winst was ook een reality check: als je 5 jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik dit zou bereiken, dan had ik je keihard in je gezicht uitgelachen. Ik heb een ontzettend moeilijke jeugd gehad; ik kampte met depressies en zat niet lekker in mijn vel. Daar ben ik goed uitgekomen, maar toch heb ik nog steeds te maken met een sterke bewijsdrang en faalangst. Ik ben de enige weet hoe hard ik heb gewerkt om nu te staan waar ik sta. Door het winnen van een Young Impact Award, bewijs ik aan anderen hoe hard ik heb moeten knokken. ”

“Het winnen van een award is een bevestiging dat ik dit werk voor altijd wil doen: jongeren inspireren en laten zien dat zij hun droom kunnen bereiken.

Shanayla tijdens de online show van de Young Impact Awards.

Hoe speelt jouw eigen verleden een rol in jouw werk?

“Ik werd op de basisschool gepest. Op de middelbare school gedroeg ik me daardoor opstandig. Voornamelijk omdat ik in de knoop zat mijn eigen gevoelens. Ik voelde me eenzaam en niet begrepen. Toen ik naar het speciaal onderwijs werd gestuurd, raakte ik in een depressie. Gelukkig kwam ik er met de juiste hulp bovenop, waarna ik één ding zeker wist: ik wil jongeren helpen. Met die gedachte ben ik de studie Social Work gaan doen. Voor mijn stageperiode besloot ik stage te lopen op de Cluster 4 school waar ik zelf twee jaar geleden op zat. Dit is een school voor jongeren met (gedrags)problemen waardoor ze meer begeleiding nodig hebben. Mijn leerlingen geloofden eerst niet dat ik ook op hun plek heb gezeten. Nu zit ik aan de andere kant van het bureau. Ik begeleid graag de leerlingen waar soms niks meer mee te beginnen is, omdat ik zelf weet hoe belangrijk het is als iemand in je gelooft en nét ene die stap extra zet om je te helpen.”

Je bent ook Impact Coach in het Young Impact scholenprogramma. Hoe ervaar je dat?

“Ik ben sinds dag 1 betrokken bij het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) project. Met MDT inspireren we jongeren om vanuit hun talent iets te doen voor een ander. Ik hielp Young Impact collega’s met het meedenken over de peer-to-peer methodiek en de inhoud van het programma. Het is bijzonder dat ik nu zelf als Impact Coach voor de klas sta om mijn verhaal te vertellen. Daar word ik zó gelukkig van: dit doe ik het liefst tot mijn 74e! Ik zeg vaak tegen jongeren dat het lijkt alsof het altijd goed gaat met impactmakers, omdat ze al zoveel bereikt hebben. Maar het is ook belangrijk om te zeggen wanneer het niet zo lekker met je gaat. Dat is ook oké! Ik stop mijn problemen niet weg, want ze hebben me juist gemaakt tot wie ik nu ben.”

Hoe wil jij anderen inspireren om ook het verschil te maken?

“Impact begint bij jezelf. Je hoeft geen grote dingen te doen in de politiek om verschil te maken. Het zijn juist de kleine dingen die een groot verschil maken. Mijn boodschap is: daag jezelf uit. Geef bijvoorbeeld vandaag 5 mensen een complimentje. Ga maar na hoe je aan het einde van de dag een fijn gevoel hebt omdat je 5 mensen ook een fijn gevoel hebt gegeven. Impact maken is makkelijk als je dicht bij jezelf blijft. Al help je een oude vrouw in de rij bij de supermarkt met haar boodschappen, elke dag maar 5 minuten doucht om waterverspilling tegen te gaan of een snoeppapiertje in de prullenbak gooit in plaats van op straat. Dat soort kleine dingen zorgen voor een verandering.”

 

“Geef bijvoorbeeld vandaag 5 mensen een complimentje. Ga maar na hoe je aan het einde van de dag een fijn gevoel hebt omdat je 5 mensen ook een fijn gevoel hebt gegeven.”

 

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Ik heb geleerd dat alles wat je doet om nu gaat. Als je focust op nu, dan komt de toekomst vanzelf. Het verleden kan je niet veranderen, daar kan je enkel dingen uithalen die je nu kan gebruiken. Dat maakt uiteindelijk wie je bent. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik volg m’n hart! Natuurlijk blijf ik bezig met impact maken, groot of klein. Op mijn stage, als Impact Coach, als lid van de jongerenraad in Rotterdam en als mentor van jongerenkampen. Er is genoeg te doen!”

 

Shanayla vertelt haar verhaal aan Omroep Human

In deze interviewserie ‘Hoe is het nu met?’ blikken we terug met de winnaars van de Young Impact Awards 2020. Ken of ben jij iemand die volgend jaar een Young Impact Award verdient? Nomineer ze dan hier! 

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: