Hoe is het nu met?

Aya won een Young Impact Award en bouwt nu een roze weeshuis in Kenia

Aya won een Young Impact Award en bouwt nu een roze weeshuis in Kenia
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 20 oktober 2020

Van verwendagen voor jongeren met een beperking tot het plaatsen van roze waterputten in Afrika. Ondanks haar zeldzame stofwisselingsziekte heeft powerchick Aya al veel mooie initiatieven op haar naam staan. Niet gek dat zij begin dit jaar de Young Impact Award in de categorie Community én de felbegeerde George Maduro Prijs in de wacht sleepte.

Dankzij de Young Impact Awards krijgen veel projecten van winnaars een podium om nóg meer impact te maken. Waar staat Aya nu en hoe kijkt zij terug op de afgelopen maanden?

 

Hey Aya, je was dit jaar de grote winnares bij de Young Impact Awards. Wat is er allemaal gebeurd na je nominatie?

“Het winnen van een Young Impact Award voelt al zo lang geleden! De eerste vier maanden van de coronacrisis zat ik thuis in quarantaine, omdat ik met mijn stofwisselingsziekte tot een risicogroep behoor. Het was dan ook heel gek om ineens uitgenodigd te worden voor een coronaproof uitreiking van de Young Impact Awards. Ik vond dit zó gaaf! Na mijn winst ging het snel: mijn inbox ontplofte! Ik gaf veel interviews, stond in de LINDA. en sprak met NOS Stories en FunX. Laatst was ik te gast bij SpotOn, een online community voor vrouwen. Er is dus veel media-aandacht op me afgekomen, dat vond ik leuk!”

Wat bewijst het winnen van een award jou?

“Door het winnen van een Young Impact Award kreeg ik een podium om mijn verhaal te vertellen. Die waardering geeft mij nog steeds een kick om nóg meer mensen te helpen. Ik bereikte in één klap een groter publiek. Het voelde als een schouderklopje, ik mag trots zijn op mijn acties! Als ik nu soms m’n dag niet heb, dan kijk naar mijn award en krijg ik een golf van energie. Het brengt mij terug naar de basis: ik ben erg open over mijn ziekte en wat dat met zich meebrengt. Daar ligt mijn kracht: ondanks mijn ziekte doe ik veel projecten en dat deel ik met de wereld. Niet alles is perfect: ik deel ook de negatieve kanten en benoem hoe je dat positief kunt bekijken. Want ik geloof dat als jij de focus op het goede legt, je heel veel kunt bereiken.

 

“Door het winnen van een Young Impact Award kreeg ik een podium om mijn verhaal te vertellen. Die waardering geeft mij nog steeds een kick om nóg meer mensen te helpen.”

 

Waar ben je verder nog allemaal mee bezig?

“Ik blijf me inzetten voor mensen in het binnen- én buitenland. Zo organiseer ik verwendagen voor jongeren die gepest worden en bouw ik roze waterputten in Afrika. Op dit moment ben ik bezig met het bouwen van een weeshuis in Kenia. Dankzij een inzamelingsactie en donaties heb ik nog maar € 1.500 euro nodig om dit project verder af te maken. Het project liep helaas wat vertraging op toen ik in september opgenomen werd in het ziekenhuis met corona. Super vervelend en eng, maar ik ben er sterker uitgekomen.”

 


Terwijl Aya nu bezig is met het bouwen van een weeshuis in Kenia, loopt haar roze waterputten project in West-Afrika gewoon door.

 

Wat bijzonder! Kun je ons meer vertellen over het bouwen van een weeshuis in Kenia?

“Ik heb al veel connecties in Kenia door mijn project met roze waterputten, dus met hen pak ik dit op afstand op. Denk aan het kopen van grond, de verbouwing en straks de verzorging van de kindjes. Mijn contactpersonen regelen de uitvoer, en ik doe de financiële kant vanuit Nederland. Ik heb me er bij neergelegd dat mijn gezondheid én de huidige coronacrisis het niet toe laten om een kijkje te nemen in Kenia. Dat is jammer, maar het gaat om het idee dat daar straks kinderen kunnen worden opgevangen. Dat is onbetaalbaar! Ik wil er graag mijn eigen draai aan geven, dus ja: het weeshuis wordt roze! De kleur roze staat voor mij voor hoop. Het fijne gevoel wat ik bij deze kleur heb wil ik ook graag aan andere mensen geven.”

Je bent ook Impact Coach in het Young Impact scholenprogramma. Hoe ervaar je dat?

“Dat is super heftig en mooi, omdat ik de eerste workshop via een Facetime verbinding vanuit het ziekenhuis deed. Het is bijzonder hoe jongeren écht wel impact willen maken, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Dat ik hen mag helpen, is tof! Ik sta 24/7 voor ze klaar om te helpen met een challenge of andere vragen.”

Aya vult aan: “Ik vind het een uitdaging om leeftijdsgenoten te motiveren. In plaats van ze te straffen voor hun luie houding, vraag ik aan hen wáárom ze niet mee doen. Als je de reden daarachter hoort, ontstaat er wederzijds begrip. Zonder te vragen weet je niet wat er afspeelt in iemands leven, dus oordeel niet zonder dat je het hele verhaal kent.”

 

“Ik vind het een uitdaging om leeftijdsgenoten te motiveren. In plaats van ze te straffen voor hun luie houding, vraag ik aan hen wáárom ze niet mee doen. Als je de reden daarachter hoort, ontstaat er wederzijds begrip.”

 

Welke rol speelt jouw ziekte in het helpen van anderen?

“Toen de coronacrisis begon, nam ik het initiatief om boodschappen te doen voor ouderen die dit niet meer zelf konden. Dit hield ik één dag vol, waarna ik zelf in het ziekenhuis belandde omdat het te zwaar voor me was. Ik word voortdurend teruggefloten door mijn eigen gezondheid. Nu pak ik het anders aan: ik link jongeren met gezinnen of ouderen die zelf niet in staat zijn om boodschappen te doen. Artsen raden me dan aan om het rustiger aan te doen, maar ik zie mensen helpen als een hobby dus ik haal er onwijs veel plezier uit!”

Aya (midden) tijdens de Young Impact Awards 2020. 

 

Heb je tips voor jongeren die zich willen inzetten voor een thema dat voor hen belangrijk is?

“Begin klein. Op het moment dat je echt ervaart hoe het is om iets te doen voor een ander zonder daar iets voor terug te verwachten, dan wordt jouw impact steeds een stukje groter. Als dit niet lukt, kun je altijd op zoek gaan naar organisaties die jou kunnen helpen met een actie. Je kunt online genoeg inspiratie opdoen, het platform van Young Impact is daar een goed voorbeeld van. Ontdek waar je hart ligt. Ik zeg altijd: als je iets leuk vindt, dan ga je er de allerbeste in zijn. Bedenk wat je wilt bereiken én hoe je daar naar toe kunt werken.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

“In de toekomst hoop ik nóg meer jongeren met een beperking te bereiken, zodat ik voor hen een voorbeeldfunctie kan vervullen. Vroeger had ik het gevoel dat ik altijd een soort van faalde door mijn ziekte, want mensen vinden mij snel ‘zielig’. Als ik nu een project organiseer, laat ik aan iedereen zien dat ik wél sterk genoeg ben om dit te doen. Look at me, I did this! Eerst wil ik me focussen op mijn weeshuis project én een ander verrassingsproject waar ik binnenkort meer over ga delen. Er is nog genoeg te doen! Zolang ik de balans kan vinden tussen mijn eigen gezondheid en anderen helpen, ga ik door.”

Aya op bezoek bij SpotOn

In deze interviewserie ‘Hoe is het nu met?’ blikken we terug met de winnaars van de Young Impact Awards 2020. Ken of ben jij iemand die volgend jaar een Young Impact Award verdient? Nomineer ze dan hier! 

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: