Interview

Mila (15) helpt deze zomer een handje in de kringloopwinkel

Mila (15) helpt deze zomer een handje in de kringloopwinkel
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 3 augustus 2021

De muzikale Mila Roosendaal (15) heeft dit schooljaar havo-3 afgerond en wil tijdens de vakantie iets nuttigs doen voor een ander. Daarom werkt ze deze zomer als vrijwilliger in een kringloopwinkel in Hoorn. Kleding sorteren, prijskaartjes maken, de winkel inrichten, schoonmaken. Voor Mila hoort er allemaal bij tijdens haar vakantie. Young Impact sprak met Mila over haar vrijwilligerswerk.  

Mila, waarom doe jij vrijwilligerswerk?
“Eens in de zoveel tijd treed ik op als straatmuzikant en daar verdien ik in een uurtje makkelijk dertig euro mee. Daardoor heb ik geen bijbaantje nodig. Ik besefte dat ik veel vrije tijd verspil aan nutteloze dingen, terwijl ik die tijd eigenlijk veel beter kan besteden. Als kind wilde ik al vrijwilligerswerk doen. Een kennis van mij werkt als vrijwilliger in het dierenasiel en daar hielp ik wel eens mee. Dat vond ik super leuk! Maar om vrijwilliger te worden, moet je zestien zijn. Ik was dus steeds te jong om iets te kunnen doen, maar wilde ook niet maar een beetje nutteloos op de bank hangen.”

Foto: Mila Roosendaal

Hoe ben je bij de kringloopwinkel terecht gekomen?
“Ik kwam via-via in aanraking met de maatschappelijke diensttijd (MDT), een initiatief van de overheid om jongeren te laten bijdragen aan de maatschappij. Ik wist eerst niet eens dat dat bestond! Maar door hen werd ik uiteindelijk doorverwezen naar deze kringloopwinkel. Dankzij MDT wordt ik extra ondersteund bij mijn vrijwilligerswerk, kan ik meedoen aan workshops en werk ik ook aan bepaalde leerdoelen. Dat kan ik straks allemaal op mijn cv zetten, super handig!”

‘Ik besefte dat ik veel vrije tijd verspil aan nutteloze dingen, terwijl ik die tijd eigenlijk veel beter kan besteden.’

Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens het werk?
“Ik ben altijd heel verlegen geweest. In de kringloopwinkel leer ik om contact te hebben met klanten en op ze af te stappen. Daardoor wordt ik zelfverzekerder en dat is handig, want ik wil later graag artiest worden en op het podium staan. Daarnaast vind ik het super interessant om te zien hoe het allemaal gaat achter de schermen bij een kringloopwinkel. En ik zit natuurlijk op de eerste rij als er iets leuks voorbij komt!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mila Roosendaal (@mila.lovemusic)

Zie je jezelf nog lang dit vrijwilligerswerk doen?
“Ik vind het nu een mooie manier om mijn tijd te besteden, maar muziek heeft in de toekomst wel echt mijn focus. Ik hoop daar later bekend mee te worden en mijn geld te verdienen met muziek. En als dat niet lukt, vind ik psychologie of rechten ook heel interessant. Maar ik ga er natuurlijk vanuit dat het lukt!”

Welke tips heb jij voor andere jongeren die impact willen maken?
“Het is oké om anders te zijn! Trek je niks aan van wat andere mensen van je vinden. Ik voel me wel anders dan mijn leeftijdsgenoten, maar mij interesseert het niet zoveel. Ik ben opgegroeid met de boodschap dat je mag zijn wie je bent.”

Kom ook in actie

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: