Interview

Mai Tram (16) regelt gratis tampons voor haar hele school

Mai Tram (16) regelt gratis tampons voor haar hele school
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 19 januari 2021

De helft van de wereldbevolking menstrueert en toch is het anno 2021 nog steeds ongemakkelijk om erover te praten. Dat moet anders, vindt Mai Tram Tran (16). Op haar middelbare school hoef je nu niet meer naar de conciërge wanneer je je tampon bent vergeten, die vind je nu gewoon gratis in alle meisjeswc’s. Young Impact vroeg haar naar haar initiatief. 

Mai Tram, hoe ben je op dit idee gekomen?

”Veel meiden bij mij op school vinden het oncomfortabel om over ongesteldheid te praten. Toen ik zelf voor het eerst ongesteld werd, was het in de klas geen bespreekbaar onderwerp. Toen ik een keer geen tampon bij had, ging ik stiekem een briefje doorgeven om te vragen of ik er een van iemand kon lenen. Dat vond ik moeilijk, want het is allemaal heel nieuw voor je lichaam en je weet zelf ook niet wat er precies gebeurt. En dan ben je ook nog eens in een nieuwe omgeving waar je er niet echt over kunt praten. Dat vind ik onzin. Het is toch juist goed om het over dit soort belangrijke dingen te hebben? We zouden er juist trots op mogen zijn als vrouw! En wat denk je van de meiden die voor de eerste keer ongesteld worden terwijl ze op school zijn? Je schrikt je rot! Dat moeten we toch beter faciliteren?”

En toen bedacht je een plan, vertel?

”Ik besloot om er zelf iets aan te gaan doen. Ik zit in de leerlingenraad, waarmee we vaker plannen bedenken om de school te verbeteren. Ik deelde mijn idee met de voorzitter. Die was meteen enthousiast. Toen heb ik een plan gemaakt en uitgezocht wat het zou kosten om kastjes met menstruatieproducten op te hangen in de wc’s. Dat plan heb ik met het hoofd van facilitaire zaken gedeeld. Zij vond het een heel goed idee en heeft diezelfde week de kastjes al besteld. Nu hangen de kastjes in alle meisjeswc’s en de voorraad wordt steeds door mij of iemand anders van de leerlingenraad aangevuld.”

Hoe wordt er gereageerd op de kastjes?

”Het heeft meteen effect! Meiden komen de wc binnen en zeggen meteen ‘Oh wat leuk, wat handig!’ enzo. Doordat de producten nu in het openbaar staan, wordt er ook makkelijker over gepraat. Onze school maakt op deze manier een statement en laat zien dat het oké is om over ongesteld zijn te praten. Het is niets vies of om je voor te schamen. En het is natuurlijk minder erg als je een keer je tampon of maandverband vergeet. Je hoeft nu geen briefjes meer door te geven of ongemakkelijk naar de, vaak mannelijke, conciërge.”

Wat is jouw doel met dit initiatief?

”Ik wil laten zien dat het niet iets beschamend is om ongesteld te zijn en meiden zelfverzekerder maken. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse meiden zich vies voelt als ze ongesteld is. Dat wil ik doorbreken. Daarnaast blijkt dat bijna 1 op de 10 meisjes geen geld heeft voor menstruatieproducten. Menstruatie is al een ongemakkelijk onderwerp, maar menstruatie-armoede al helemaal. Ik vind dat we daar ook iets tegen moeten doen. In Schotland zijn menstruatieproducten sinds kort gratis verkrijgbaar op bepaalde openbare plekken. Hopelijk gaan meer landen dat voorbeeld volgen.”

Wil jij daar ook een bijdrage aan leveren?

”Ik doe mijn best om dit onderwerp zoveel mogelijk online te promoten. En dat lukt, want ik heb al enorm veel aandacht gehad vanuit de media! Bijvoorbeeld van Linda.nl en de NOS. Ik hoop dat mijn initiatief daardoor ook door andere scholen en scholieren opgepakt wordt, zodat straks op alle scholen in Nederland gratis menstruatieproducten te verkrijgen zijn. Dan wordt het in ieder geval onderwerp van gesprek en helpen we zoveel mogelijk jonge meiden in Nederland.”

 


MEER INFORMATIE

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: