Algemeen

Maatschappelijke diensttijd: Hoe motiveer je jongeren om zich vrijwillig in te zetten?

Maatschappelijke diensttijd: Hoe motiveer je jongeren om zich vrijwillig in te zetten?
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 28 januari 2019

Tijdens de maatschappelijke diensttijd kunnen jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen en zich inzetten voor een ander of de maatschappij. Maar hoe zet je jongeren in beweging en motiveer je ze om zich vrijwillig in te zetten? NJR, mede-initiatiefnemer van Young Impact, zocht het uit!

Lees ook ‘Wat is de maatschappelijke diensttijd?

 

Onderzoek NJR

Er zijn grote verschillen tussen jongeren en hun houding ten opzichte van vrijwillige inzet.
NJR deed onderzoek (kwantitatief en kwalitatief onderzoek) naar de vragen:

“Welke factoren bepalen de houding en motivatie van jongeren ten opzichte van de maatschappelijke diensttijd, hoe verschillen jongeren hierin en welke invloed heeft dit op het ontwerp?”

Uit de resultaten van het kwantitatief onderzoek bleek dat de maatschappelijke diensttijd in potentie een flink bereik zou kunnen hebben. Circa 1,5 miljoen jongeren (65%) tussen de 16 t/m 26 jaar staan mogelijk tot zeker open voor de maatschappelijke diensttijd.

Wanneer?

Jongeren hebben een duidelijke voorkeur van wanneer ze hun maatschappelijke diensttijd zouden willen voltooien. Dit tekent zich een duidelijke top twee uit, namelijk:
1. Tijdens de middelbare school
2. Tussen de middelbare school en een vervolgopleiding

Waar?

Jongeren maken de keuze voor de plek waar ze hun maatschappelijke diensttijd zouden willen doen hoofdzakelijk op basis van hun interesses en (mogelijke) carrière. Daarnaast geven sommige jongeren aan voor een bepaalde plek te kiezen omdat het gewoonweg in de buurt is. Het valt hierbij op dat de zorg- en welzijnssector hoog scoort, net als culturele organisaties.

Goede begeleiding en aansluiting op hun interesses en hun dagelijks leven zijn voor jongeren de twee belangrijkste randvoorwaarden om mee te doen aan de maatschappelijke diensttijd.

Waarom?

De motivaties die jongeren hebben om een maatschappelijke diensttijd te doen is verdeeld:
1. Motivatie gericht op eigen ontwikkeling
2. Motivaties gericht op anderen en de maatschappij

Uit zowel het kwantitatief als kwalitatief onderzoek bleek dat jongeren een maatschappelijke diensttijd zouden beginnen, omdat dit een goede ervaring voor hun CV oplevert. Ook het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het ontdekken van wat bij je past worden veel genoemd. Daarnaast willen jongeren een maatschappelijke diensttijd doen om iets zinvols te doen voor anderen en de maatschappij.

Ondanks dat jongeren graag een vergoeding en een certificaat overhouden aan de maatschappelijke diensttijd, bleek uit eerdere resultaten dat het voor hen niet de belangrijkste motivatie is om een maatschappelijke diensttijd te doen.

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: