Algemeen

Jongeren met een beperking verrassen eenzame ouderen met ‘lichtpuntjes’

Jongeren met een beperking verrassen eenzame ouderen met ‘lichtpuntjes’
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 15 december 2020

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem tijdens deze coronacrisis.  Niet alleen onder oudere Nederlanders, maar ook onder veel jongeren. Onlangs bleek uit een onderzoek van Sociaal Cultureel Planbureau dat vooral jongeren met een verstandelijke beperking zeer kwetsbaar zijn. Door hun beperking zijn zij hulpbehoevend en doen zij daarom minder mee in de samenleving. De coronacrisis heeft dit alleen maar verergerd. Op maandag 14 december kwamen daarom 160 van deze jongeren uit Rotterdam in actie voor eenzame ouderen. Om een voorbeeld te stellen aan iedereen, jong en oud, hebben zij zelf ‘lichtpuntjes’ gemaakt en afgeleverd bij verzorgingstehuizen. Het leverde een dag vol prachtige momenten op.

Videoverslag

“Young Impact gelooft dat iedere jongere het verschil kan maken met diens talent, ook als je een beperking hebt. Ik heb vandaag met eigen ogen gezien dat deze jongeren enorm veel sterke punten hebben waarmee zij wel degelijk van betekenis kunnen zijn voor een ander,’’ aldus Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact.

Vier Rotterdamse scholen deden mee aan de actie: VSO De Hoge Brug, VSO Herenwaard, Mytylschool Praktijk en OLS de Recon. Op die scholen gingen leerlingen samen met Young Impact-trainers aan de slag met het maken van lantaarns en kerstballen. Iedere school bracht de ‘lichtpuntjes’ vervolgens naar een verzorgingstehuis in de buurt. Daar werden ze met gepaste afstand symbolisch overhandigd en opgehangen in een grote kerstboom.

Het initiatief wordt ook gesteund door Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken. Hij nam speciaal voor deze jongeren een videoboodschap op. Daarin vertelt hij onder andere: ‘’Wat fantastisch dat deze jongeren dit doen voor heel veel mensen, zeker in deze tijden waarin mensen zich eenzaam voelen. Ieder mens heeft beperkingen, maar ook ieder mens heeft talent. En uiteindelijk kun je veel meer dan je zelf denkt.’’

Het programma dat deze jongeren volgen is ontstaan in samenwerking met Stichting BOOR en onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. De Maatschappelijke Diensttijd is een initiatief van het Rijk om jongeren vrijwillig bij te laten dragen aan de samenleving.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: