Programma

Wat is de maatschappelijke diensttijd?

Wat is de maatschappelijke diensttijd?
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 1 november 2018

Tijdens de maatschappelijke diensttijd leren jongeren iets nieuws en doen ze iets voor een ander. Zo dragen ze bij aan onze samenleving.

Is de maatschappelijke diensttijd verplicht?

Nee, de maatschappelijke diensttijd is niet verplicht. De diensttijd is vrijwillig en start vanaf september 2019. Tot die tijd oefenen organisaties in proeftuinen met de maatschappelijke diensttijd.

Proeftuinen

Een proeftuin is een plek waar organisaties samen met jongeren oefenen met maatschappelijke activiteiten en projecten. Met de ervaringen van organisaties en jongeren in de proeftuinen maakt de overheid een meer definitief ontwerp van de maatschappelijke diensttijd.

Young Impact heeft zo’n proeftuin. De grootste van Nederland zelfs! Meer weten? Lees meer over ons scholenprogramma voor burgerschapsvorming.

Lees ook: ‘Wat is burgerschap?

Hoe werkt het?

Tijdens de maatschappelijke diensttijd doen jongeren nieuwe ervaringen op bij een organisatie, zoals een restaurant of jeugdzorgorganisatie. Ze leren er iets nieuws zoals koken of een evenement organiseren. Zo bevordert maatschappelijke diensttijd de talentontwikkeling van jongeren!

Jongeren moeten zelf kunnen kiezen voor een diensttijd die aansluit bij hun interesses. Op die manier zijn ze extra gemotiveerd en hebben ze meer aan de ervaring die ze opdoen tijdens de maatschappelijke diensttijd.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op!

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: