onderwijs

Docent Dirk: ‘Mijn jongeren hebben vaardigheden geleerd die niet in een schoolboek staan.’

Docent Dirk: ‘Mijn jongeren hebben vaardigheden geleerd die niet in een schoolboek staan.’
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 10 juni 2021

Dirk van Grinsven is leercoach bij ROC Nijmegen. Hij liet zijn MBO niveau 2 klas het Young Impact-programma volgen en werd daardoor sterk ontroerd. Hij zag ‘zijn’ jongeren opeens openbloeien en kwetsbaarheid tonen. Jongeren die het al lastig vinden een telefoongesprek te voeren, heeft hij een volledige challenge zien uitvoeren. Ze hebben bloemen langsgebracht bij het verzorgingstehuis in Nijmegen om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken. Young Impact sprak Dirk over zijn ervaring.

Kun je me vertellen hoe het Young Impact-programma op het ROC is verlopen?
“Het begon allemaal bij de kick-off. De trainers waren heel enthousiast en deelden indrukwekkende verhalen. Ze wisten de jongeren echt te motiveren en te inspireren. De studenten werden door hen geactiveerd om een challenge te bedenken en uit te voeren. De trainers levelden met deze vaak lastige groep jongeren. Daardoor kwam de boodschap van ‘impact maken’ ook echt over. Ze wisten de jongeren zover te krijgen hun verhalen te delen en zich kwetsbaar op te stellen.”

Hoe zag jij dat de studenten zich echt openstelden?
“Deze studenten van niveau 2 zijn aan de buitenkant vaak stoer. Het is een uitdaging om samen dat stoere gedrag te doorbreken. Want achter dit stoere gedrag schuilen namelijk mooie kwaliteiten en talenten. Deze jongeren hebben allemaal veel meegemaakt. Ze krijgen in onze hedendaagse maatschappij regelmatig te maken met tegenslagen. Er heerst een stigma over deze doelgroep. Achter deze image schuilen echter ontzettend mooie competenties. Door de trainers werd ineens de vraag gesteld: wat vind jij nou belangrijk? Wie ben jij eigenlijk? Welke doelgroep trekt jou? Dan daag je ze uit om zich gezien te voelen. Bij een aantal leerlingen zag je dat ook heel sterk, ze stelden zich ineens heel open op, wat je normaal gesproken niet te zien krijgt.”

“Het is enorm belangrijk om juist deze jongeren met een rugzakje kansen te blijven geven”

Jongeren challenge ROC Nijmegen

Kun je een voorbeeld geven hoe de studenten zich openstelden?
“Een van de studenten, Edsan, is gevlucht uit Irak en woont sinds twee jaar in Nederland. Hij is erg dankbaar dat hij de kans krijgt om in Nederland naar school te gaan. Hij is iedere dag een half uur eerder op school, weet wat hij moet doen en is erg gemotiveerd. Daarnaast zijn er ook een aantal jongens die of in Nederland zijn geboren, of er al veel langer wonen, die alleen maar bezig zijn met stoer doen en status. Ze tonen weinig belangstelling in onderwijs en hebben een gesloten houding. Nadat Edsan zijn persoonlijke verhaal over het vluchten uit Iran deelde, veranderde de hele groepsdynamiek. Er werd niet alleen maar stoer gedaan maar er werd ruimte gecreëerd voor kwetsbaarheid. Edsan kreeg aanzien, respect en werd gezien als een echte ‘soldaat’, een statussymbool die deze jongeren gebruiken. Anderen durfden ook ineens meer te vertellen. Dat kun je niet leren uit een schoolboek!”

Hoe is daarna de challenge ontstaan?
“De studenten bedachten voor welke doelgroep ze in actie wilden komen. Drie doelgroepen spraken hen met name aan: vluchtelingen, straatjongeren en eenzame ouderen. Door corona waren er veel challenges niet mogelijk of gewoon heel moeilijk uitvoerbaar. Gezamenlijk is toen besloten om in actie te komen voor eenzame ouderen. Door een bloemetje langs te brengen in het verzorgingstehuis konden we hen een hart onder de riem te steken, omdat er dankzij corona grote eenzaamheid heerst.”

Wat zag je gebeuren tijdens het organiseren van de challenge?
“Ze hebben een bloemist uit de buurt benaderd en honderd bloemen gesponsord gekregen. Door veel begeleiding te bieden zag je echt dat de leerlingen zich ontwikkelden. Van een telefoontje uitvoeren tot een mailtje sturen, een flyer maken en de bloemen ophalen. Dat zijn allemaal activiteiten die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar voor hen een uitdaging. En daar zit de winst. Het draait niet om het afronden van een werkproces, maar juist de ontwikkeling en het benutten van de talenten van iedere student.”

“Het traject is best intensief geweest voor deze groep. En dan zie je toch dat ze het voor elkaar hebben gekregen.”

Jongeren challenge ROC Nijmegen

Student van ROC Nijmegen (links) en docent Dirk (rechts) brengen bloemen langs het verzorgingstehuis Huize Rosa.

Hoe reageerden de ouderen in het verzorgingstehuis?
“De studenten mochten op een podium aan alle ouderen vertellen wat ze daar kwamen doen: laten weten dat ze, in deze moeilijke tijd waarin er veel eenzaamheid heerst, toch aan de ouderen dachten. De inwoners werden zó geraakt dat er een aantal moesten huilen. Die reactie deed zo veel deed met de studenten. Ze waren overweldigd dat zoiets kleins als een bloemetje brengen voor zoveel impact bij een ander kon zorgen. De beleving maakt het concreet: je maakt dus echt impact.”

Wat heeft de challenge jullie als school gebracht?
“Niet alleen de klas ervaarde de impact die ze hebben gemaakt op de ouderen. De hele school zag de ontwikkeling en de positieve draai die dit traject teweeg heeft gebracht bij de jongeren. Iedereen vroeg zich af: hoe hebben die jongeren ineens zoiets voor elkaar gekregen? De studenten waren echt trots op het resultaat. Daarnaast hebben ze zelf ervaren dat ze zeker wel een verandering teweeg kunnen brengen binnen de maatschappij. Ze kunnen impact maken en hun stempel drukken. Dit doet enorm veel voor hun zelfvertrouwen, het geeft hoop voor de toekomst en het werkveld.”

Young Impact op jouw school? Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Bekijk onze programma’s

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: