Interview

Esther (20) bestrijdt eenzaamheid onder gevluchte Syrische jongeren

Esther (20) bestrijdt eenzaamheid onder gevluchte Syrische jongeren
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 29 september 2020

Stel je voor: je bent naar Nederland gevlucht omdat er oorlog is in jouw geboorteland. Je kent niemand en spreekt de taal niet. Hoe maak je nu nieuwe vrienden? Esther Schreurs (20) bedacht daar iets op: zij organiseert activiteiten voor gevluchte jongeren tussen de 15 en 25 jaar uit Syrië, Eritrea en Sri Lanka. Vandaag vertelt ze meer over haar initiatief om eenzaamheid onder gevluchte jongeren te bestrijden.

Hey Esther! Kun je ons meer vertellen over jouw initiatief?

“Mijn groep hoort bij Connect Us, een initiatief van Stichting Gave. Zij hebben als missie dat alle vluchtelingen recht hebben op een plekje binnen de christelijke gemeenschap in Nederland. Het doel van Connect Us is om nieuwe vriendschappen én nieuwe connecties te maken door middel van spel- en sportavonden. Er zijn nu ongeveer 25 Nederlandse jongeren en statushouders aangesloten. Statushouders zijn vluchtelingen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben. Wanneer jongeren met familieleden naar Nederland vluchten, kennen ze helemaal niemand. Ze spreken de taal niet en kunnen moeilijk contact leggen met Nederlandse leeftijdsgenoten. Daarom heerst er ontzettend veel eenzaamheid onder gevluchte jongeren. Dat moet anders, ik wil gevluchte jongeren juist de kans geven om nieuwe vriendschappen te maken!”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Mijn vader is altijd veel betrokken geweest bij AZC’s en vluchtelingenwerk, zo ben ik ook in contact gekomen met statushouders uit andere culturen in mijn woonplaats Elburg in Gelderland. Toen ik jonger was, was ik goed bevriend met een paar meiden uit Syrië. Daar deed ik leuke uitstapjes mee! Ik zorgde er altijd voor dat mijn Nederlandse vriendinnen er ook bij waren, want zo leerde mijn Syrische vriendinnen nog meer leeftijdsgenoten kennen. Ik heb altijd een verbindende rol gehad, waardoor ik vond dat ik iets moest doen aan de eenzaamheid onder gevluchte jongeren.” Tijdens mijn stage bij stichting Gave zag ik dat Connect Us al in andere steden actief was. Ik dacht: dat móet ook in Elburg komen!

Zelf is Esther verloofd met een Ghanese jongen. “Ik ben ook betrokken bij een andere stichting die een soort uitwisseling doet tussen Ghana en Nederland. Daar heb ik mijn verloofde leren kennen. Helaas woont hij nog steeds in Ghana, maar we zijn hard aan het werken om een visum te regelen. En wie weet woon ik in de toekomst wel in Ghana!”

“Ik heb altijd een verbindende rol gehad, waardoor ik vond dat ik iets moest doen aan de eenzaamheid onder gevluchte jongeren.”

Waarom is dit zo belangrijk?

“Sommige jongeren wonen hier al een paar maanden, anderen zijn er nog maar net. Zij spreken dan helemaal geen Nederlands. Ik vind het belangrijk dat ze de kans krijgen om nieuwe en blijvende vriendschappen te maken. Voor Nederlandse jongeren helpt het om nieuwe culturen te ontmoeten, daar leer je super veel van. Voor gevluchte jongeren is Connect Us een betrouwbare plek om een sociaal netwerk op te bouwen én van Nederlandse leeftijdsgenoten te leren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen gezien, gehoord en geliefd wordt, dus óók gevluchte jongeren in Nederland. Helaas is dit niet vaak het geval, en ik vind dat ze dit wel verdienen.”

Wat voor soort activiteiten organiseer je allemaal?

“We hebben een keer in de maand een sport- en spelactiviteit. Denk aan volleybal, voetbal, trefbal, noem maar op! Bij de spelavond spelen we bordspelletjes, maar doen we soms ook een grotere activiteit als een foto-opdracht door de stad. Zo leren de jongeren hun omgeving ook beter kennen! Je zou denken dat er een taalbarrière is binnen de groep, maar daar merk ik niks van. Als jongeren het écht niet begrijpen dan is er altijd wel iemand die het naar de juiste taal kan vertalen. Ik vind het zelf ook onwijs leuk om jongeren uit andere culturen te leren kennen. Met mijn werk draag ik dus een steentje bij én ik heb er nog heel veel plezier in ook!”

Esther (derde van links) tijdens een activiteit van Connect Us.

Wat hoop je nog te bereiken met Connect Us?

“Mijn allergrootste wens is dat er echte vriendschappen en connecties ontstaan. Stel ik verhuis in de toekomst naar het buitenland, dan hoop ik dat de jongeren in mijn groep nog steeds af zullen spreken. Er zijn best veel jongeren naar mij toegekomen met de uitspraak “Als jij hier niet was, dan had ik nu nog steeds geen Nederlandse mensen ontmoet.” Daar doe ik het voor! Ik zou het daarom ook heel bijzonder vinden als de jongeren op deze manier nog steeds in contact blijven met elkaar.”

“Er zijn best veel jongeren naar mij toegekomen met de uitspraak “Als jij hier niet was, dan had ik nu nog steeds geen Nederlandse mensen ontmoet.” Daar doe ik het voor!”

Wat wil je andere jongeren meegeven die zich ook graag voor een betere wereld in willen zetten?

“Toen ik dit initiatief drie jaar geleden wilde opzetten, wist ik ook niet zo goed hoe ik dat moest doen. Ik had geen netwerk, was nog aan het studeren en was in mijn eentje. Nu ik ouder ben, heb ik geleerd dat je het niet in je eentje hoeft te doen. Zorg dat je mensen om je heen hebt die je kunnen helpen. Ik heb contact met de gemeente, diverse buurtorganisaties en andere stichtingen. Het oprichten van zo’n groep kost best veel energie, dus het is belangrijk dat je hulp hebt. Je staat er nooit alleen voor! Wissel ideeën uit met anderen, daar word je altijd slimmer van.”

“Het is eigenlijk heel makkelijk om contact te leggen met jongeren uit andere culturen. Ze staan er heel erg voor open, zij vinden het veel normaler om zomaar mensen op straat aan te spreken en zonder afspraak ergens langs te gaan. Wij kunnen daar als Nederlanders nog wat van leren!”

Wil jij ook aansluiten bij Esther haar Connect Us groep? Kijk op @connectus.elburg en meld je aan! Ben je benieuwd op welke plekken Connect Us nog meer actief is? Kijk op deze website!

Het verhaal van Connect Us

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: