Interview

Xavi (13) organiseert voetbaltoernooien tegen steekpartijen

Xavi (13) organiseert voetbaltoernooien tegen steekpartijen
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 9 maart 2021

Na een reeks vecht- en steekpartijen in Amsterdam-Zuidoost heerste er veel negativiteit rondom jongeren en geweld. Xavi van 13 besloot hier iets aan te doen. Om het geweld tegen te gaan, organiseerde hij een voetbaltoernooi voor leeftijdsgenoten. Samen plezier maken én strijden voor meer veiligheid in de buurt! Volgens Xavi moeten we jongeren juist de kans geven om hun talenten te laten zien, in plaats van dat we focussen op wat jongeren fout doen. Inmiddels is zijn initiatief uitgegroeid tot een stichting: Voetballen voor veiligheid. Young Impact sprak met deze jonge initiatiefnemer over zijn project.

Ontdek jouw talent Kom ook in actie

Ha Xavi, kun jij meer over je actie vertellen?
“Ik heb Voetballen voor veiligheid opgericht, omdat er veel geweld is in Amsterdam-Zuidoost. Daar zijn veel jongeren bij betrokken. Omdat ik me niet graag focus op negativiteit, besloot ik om jongeren te motiveren om iets goeds met hun talenten te doen, zodat ze niet de verkeerde kant op gaan. Dus begon ik met het organiseren van voetbalclinics. In diezelfde periode waren er veel steekpartijen in de buurt van mijn woonplaats. Ik was dit zó zat. In plaats van bang te zijn, plaatste ik een oproep voor een voetbaltoernooi op mijn Instagram, en voordat ik het wist hadden er vijftig jongeren uit alle hoeken van Nederland zich aangemeld. De reacties waren super cool!”

Hoe zet jij jouw talent om anderen te helpen?
“Dit doe ik door evenementen te organiseren voor jongeren die het wat moeilijker hebben. Het voetbaltoernooi is daar een voorbeeld van. Maar ik vind het ook belangrijk om met jongeren in gesprek te gaan en hen te helpen waar ik dat kan. Het leukste is natuurlijk om jongeren uit te dagen voor een partijtje voetbal! Zo probeer ik jongeren te inspireren om meer te kijken naar de positieve dingen in het leven. Ik geloof dat hoe meer mensen hun steentje bijdragen, hoe sneller we geweld de wereld uit kunnen helpen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Voetballen Voor Veiligheid (@voetballenvoorveiligheid)

 

Inmiddels is Voetballen voor veiligheid een stichting. Wat is jullie doel?
“Wij helpen jongeren met goede keuzes maken. Er zitten jongeren, volwassenen en andere professionals in ons team. We gaan met jongeren in gesprek over veiligheid, en hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle jongeren in een veilige omgeving kunnen opgroeien. We organiseren voetbalclinics en voorlichtingen. Nu veel jongeren thuis zitten door corona, organiseren we deze activiteiten ook online. Zodra we weer met zijn allen samen mogen komen, dan gaan we natuurlijk groots uitpakken!”

Wat vind je ervan dat andere jongeren jou als een voorbeeld zien?
“Eerlijk, dat vind ik vet. Jongeren die het thuis moeilijk hebben kloppen vaak bij mij aan. Dan probeer ik toch met hen naar een oplossing te zoeken. Dat kan soms heftig zijn, maar ik bespreek het altijd eerst met mijn ouders. Ik vind het belangrijk om veel jongeren hierbij te betrekken, want alleen samen kunnen we ons inzetten voor een veiligere omgeving. Ik heb best een groot bereik op Instagram, en daar probeer ik jongeren te inspireren met mijn video’s over voetbal.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Voetballen Voor Veiligheid (@voetballenvoorveiligheid)

 

Wat is jouw droom?
“Het jongerengeweld moet stoppen. Ieder kind moet zich veilig kunnen voelen in zijn of haar woonwijk. Dat is een grote klus, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt komen we al een heel eind. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je aandacht geeft aan positiviteit, dan groeien de goede dingen. Ik wil mijn project ook internationaal opzetten, maar eerst focussen we ons op de grote steden in Nederland.”

 

“Ieder kind moet zich veilig kunnen voelen in zijn of haar woonwijk. Dat is een grote klus, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt komen we al een heel eind.”

 

Welke tips heb jij voor jongeren die in actie willen komen?
“Praat met je ouders! Zij hebben het beste met je voor en kunnen jou altijd helpen als je ergens mee zit. Maak een plan, schrijf alles op wat je wil doen en zoek daar dan de juiste mensen bij. Samen kom je verder dan alleen! Ik vind dat jongeren meer in gesprek moeten gaan met elkaar, want wij zijn de toekomst.”

 

MEER INFORMATIE

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: