Nieuws

Youngworks aan boord: nóg dieper graven in de leefwereld van jongeren

Youngworks aan boord: nóg dieper graven in de leefwereld van jongeren
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 17 september 2021

Met Young Impact werken we iedere dag aan de maatschappelijke betrokkenheid van onze jonge generatie. Om hen te laten ontdekken dat zij skills hebben die van nut zijn voor de maatschappij. Om hen te helpen de wereld te verbeteren op een manier die bij hen past. Wij zijn die ‘vonk’ die hen in beweging zet en uiteindelijk hopen we bij hen een vuur te ontsteken waardoor zij zich duurzaam in blijven zetten voor een ander. Maar hoe kunnen we die jongeren écht in het hart raken? Wat dat betreft raken we nooit uitgeleerd! Om nóg dieper te graven in de leefwereld van jongeren en meer waarde toe te voegen aan onze programma’s, werken we vanaf dit projectjaar intensief samen met adviesbureau Youngworks. 

Ook partner worden?

Een frisse blik
Youngworks is volledig gespecialiseerd in de doelgroep jongeren. Dankzij hun jarenlange ervaring met de jonge generatie en onderzoek kunnen ze meedenken over de behoeften van jongeren en hoe organisaties daarop in kunnen spelen. Yvonne van Sark, partner en adviseur bij Youngworks, werkt sinds dit jaar nauw samen met Young Impact om een verdiepingsslag te maken op al onze activiteiten en programma’s.

Extra kennis en een frisse blik van buitenaf, dat is waarvoor we het doen. Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: ‘’We zijn altijd bezig met het verbeteren van de kwaliteit van onze programma’s. Maar wij weten zeker niet álles. Daarom is een kennispartner als Youngworks ontzettend waardevol.’’ Met behulp van Youngworks gaan we nóg vaker en intensiever het gesprek voeren met jongeren om te ontdekken welke tools zij nodig hebben om in actie te komen. Yvonne: “Het feit dat wij een onafhankelijke partij zijn zorgt ervoor dat jongeren zich ook vaak vrijer voelen om ergens over te spreken als het gaat om moeilijke thema’s of maatschappelijke onderwerpen.”

YoungworksYvonne van Sark, partner en adviseur bij Youngworks

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat
Generatie Z, geboren vanaf 2001, heeft al verschillende grote crisissen meegemaakt. Er is in hun omgeving al zoveel gebeurd waardoor zij veel meer nadenken over maatschappelijke onderwerpen dan andere generaties. Zoals de aanslagen van 9/11, de economische crisis rond 2008, de aanslagen in onder andere Parijs in 2015 en een enorm klimaatprobleem. Heel veel jongeren zien wat er allemaal mis gaat in de wereld. Via lesprogramma’s, het nieuws of op social media. Het is soms bijna deprimerend omdat ze dat allemaal zien, maar tegelijkertijd zo weinig leren over hoe je hier als individu iets tegen kunt doen.

Yvonne: ‘’Ik geloof in de positieve benadering van Young Impact. Dat de ervaring van hoe het is om positieve impact te maken op je omgeving, je leert om de volgende keer ook weer iets positiefs te doen. Het is heel belangrijk om bij deze maatschappelijke problemen bij jongeren te beginnen. We moeten als maatschappij ervoor zorgen dat onze jongeren niet cynisch worden.” Als jongerenexpert schreef Yvonne al drie boeken over jongeren en motivatie. Haar laatste boek Opgroeien terwijl de wereld in brand staat staat vol inzichten, voorbeelden en handvatten over hoe met jongeren het gesprek aan te gaan over klimaat en een duurzame toekomst. 

‘We moeten ervoor zorgen dat onze jongeren niet cynisch worden’

De juiste handvatten
Hoe zorgen we ervoor dat jongeren nóg meer impact kunnen maken? Onder andere die vraag gaat Yvonne met ons beantwoorden. Uit onderzoek van Youngworks blijkt dat jongeren het in de ‘ontwikkelfase’ van hun leven belangrijk vinden dat ze er toe doen, dat ze hun mening kunnen geven en ergens bij horen. In die fase van het leven van jongeren bieden we vanuit Young Impact al veel tools. Samen met Youngworks gaan we die tools nu doorontwikkelen zodat ze nog beter aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Yvonne: ‘’De nieuwe generatie wil heel graag dingen anders zien als het gaat over thema’s als klimaat, diversiteit, acceptatie, maatschappij, gezondheid en gelijke kansen. Ze moeten alleen nog leren wat hun talent is en hoe zij als individu impact kunnen maken. En dat is wat jullie doen.”

Theory of Change
Het eerste project waar Yvonne aan gaat meewerken is het samenstellen van de Theory of Change. Young Impact heeft haar aanbod in vijf jaar tijd uitgebreid tot diverse programma’s en evenementen. Met de Theory of Change maken we zichtbaar welke activiteiten Young Impact allemaal ontplooit, wat daarvan de invloed is op de doelgroep en hoe dit bijdraagt aan de grotere ambitie van Young Impact. Want die blijft staan: in 2025 willen we één miljoen jongeren in actie hebben laten komen! 

Bekijk onze programma’s

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: