Algemeen

Young Impact biedt jongeren met een beperking perspectief tijdens corona

Young Impact biedt jongeren met een beperking perspectief tijdens corona
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 13 april 2021

Jongeren met een beperking gaan voor de tweede keer op Heldenreis met Young Impact. De leerlingen van Stichting BOOR gaan zowel in online lessen als in de klas praten over de (maatschappelijke) gevolgen van corona. Ook komen ze in actie om hier iets aan te doen. Voor deze groep is structuur en regelmaat enorm belangrijk. Iets wat onder druk kwam te staan door alle veranderingen tijdens de lockdown. Daarom is vorig jaar een eerste editie van ‘’De Heldenreis’’ opgezet; een videoreeks speciaal gemaakt door onze Young Impact-trainers. Omdat deze erg positief is ontvangen is er een vervolg editie gemaakt voor online en fysieke lessen. Zo krijgen docenten hulp met het bespreekbaar maken van de gevolgen van corona onder deze doelgroep.

EDITIE 2020
De Heldenreis is een programma waarmee 250 jongeren met een (meervoudige) beperking structuur in hun dagelijks leven hebben gekregen. Als je niet meer naar school kunt, ligt heel je dagritme overhoop. Voor jongeren met een beperking is dat erg moeilijk. Door een 6-delige videoreeks van Young Impact-trainers over taken zoals bloemen drogen of de koelkast schoonmaken konden ze thuis een impact maken op zichzelf en hun omgeving.

Ontdek je talenten met Heleen

EDITIE 2021
Dit jaar is er een verdiepingsslag gemaakt door het programma te koppelen aan de ontwikkelingsleeftijd van de leerling. De onderwerpen die tijdens deze reeks aan bod komen gaan over de leerlingen in de maatschappij. Wat voor een gevolgen zijn er voor hen geweest wat betreft de coronamaatregelen? Wat doet dat met je? Hoe kun je in zo’n moeilijke tijd alsnog impact maken door iets te doen voor een ander? Het is enorm belangrijk om ook juist deze moeilijke gesprekken te behandelen en de leerlingen impact te laten maken in de maatschappij zoals die nu is. Docenten krijgen via de video’s concrete vragen en taken van de Young Impact-trainers, die ze met de leerlingen klassikaal of individueel kunnen behandelen.

Complimentendouche met Robin

Gitte Nagel, programmaleider Stichting BOOR: ‘’De trainers maken weer interactieve video’s met opdrachten, maar deze kunnen nu in een les behandeld worden. De onderwerpen van de video’s zijn voor iedere leerroute hetzelfde, maar zijn aangepast op het niveau van wat de verschillende leerlingen aan kunnen. Daar hebben docenten ook input voor aangeleverd. Enerzijds zijn de video’s ter ondersteuning om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken. Anderzijds staat nog steeds iets doen voor een ander, talent ontdekken en elkaar ontmoeten centraal. Dat is in deze rare tijd nog steeds heel belangrijk.’’

Deze informatieve videoreeks ”De heldenreis” is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Young Impact met Stichting BOOR en mede-mogelijk gemaakt door maatschappelijke diensttijd (MDT).

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: