Interview

Christelijke Dani (17) organiseert talkshow met islamitische klasgenoten

Christelijke Dani (17) organiseert talkshow met islamitische klasgenoten
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 9 februari 2021

De Rotterdamse mbo-klas van Dani van der Marel (17) is enorm divers. Er wordt veel gepraat over verschillende godsdiensten en dat inspireerde Dani en zijn klasgenoten tot het organiseren van een challenge. Dani, Fahd, Walid, Asim en Kevin organiseerden een talkshow waarin zij spraken over de overeenkomsten en verschillen tussen hun geloven. Young Impact sprak Dani over dit bijzondere initiatief.

Dani, waarom besloten jullie deze challenge te organiseren?
“In het nieuws hoor je vaak alleen maar over de haat en tegenstellingen tussen christenen en moslims. Alsof geloven alleen maar oorlogen veroorzaken. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, het kan ook écht anders. Die misverstanden wilde ik de wereld uit helpen door te laten zien hoe wij het in de klas doen. Toen kwam Fahd met het idee voor een talkshow om zo te ontdekken wat we van elkaar kunnen leren. Dat vonden we allemaal een goed plan. Tijdens de talkshow gingen Fahd, moslim, en ik, christen, met elkaar in gesprek.”

Welke rol speelt het geloof in jullie klas?
”Al vanaf het moment dat ik op deze school zit, doe ik gewoon wat ik zelf oké vind. Ik ben open over mijn geloof en daarvoor krijg ik ook respect van anderen. Wij hebben een docent die het heel leuk vindt om over dat soort onderwerpen te praten. Daarom hebben we het op school best vaak over verschillende godsdiensten. In onze klas hebben we christenen, moslims, iemand met een boeddhistische achtergrond en ook veel niet-gelovigen. Het is leuk om met elkaar over het geloof te praten en te zien hoeveel het eigenlijk toch op elkaar lijkt.”

Tekst gaat verder onder de video

Kort fragment uit de talkshow

Hoe zijn jullie te werk gegaan?
“In mijn eigen kerk in Maassluis organiseren we iedere zondagochtend al een livestream, zodat mensen toch de dienst kunnen bijwonen tijdens de coronacrisis. Dus die camera’s stonden er al. Het leek ons dus fijn als we het daar konden doen en opnemen! Nadat we het voorstelden aan de kerk, kregen we meteen toestemming.”

Welke overeenkomsten en verschillen vielen jou op?
“Als christen geloof ik dat Jezus onze verlosser is. Dat komt eigenlijk wel heel erg overeen met hoe moslims naar Jezus kijken. Het stukje genade verschilt wel. Tijdens de talkshow vertelde Fahd dat je het als moslim echt moet verdienen om in de hemel te komen. Bij ons als christenen zit dat anders, wij geloven dat God zo genadig is dat hij ons sowieso meeneemt naar de hemel.”

Heb je je doel bereikt?
“Uiteindelijk hebben we de video op school laten zien. We publiceren de beelden bewust niet in het openbaar, omdat we geen ongewenste reacties willen uitlokken en het dicht bij onszelf willen houden. We hebben heel veel mooie reacties gehad vanuit de klas en onze mentor. Je ziet vaak alleen maar de ruzies die voortkomen uit dit soort gesprekken. Onze mentor vond het heel mooi dat wij het tegendeel bewijzen. Het was een hele toffe les en misschien dat we dit in de toekomst nog eens kunnen doen.”

MEER INFORMATIE

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: