Interview

Wail (12) wil het oudere mensen makkelijker maken tijdens de coronacrisis

Wail (12) wil het oudere mensen makkelijker maken tijdens de coronacrisis
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 13 oktober 2020

We kunnen er niet omheen: de 1,5 meter afstand regel. Zeggen jullie er iets van wanneer je vind dat iemand niet genoeg afstand houdt? Of zoek je de confrontatie liever niet op en houd je je mond? Lastig. Wail (12) wilde het oudere mensen makkelijker maken in deze nieuwe situatie. Hij programmeerde een apparaat dat met een simpel piepje aangeeft wanneer je te dicht bij iemand staat. Opgelost!

Hey Wail! Kun je ons iets meer vertellen over jouw uitvinding ?
“Ik zat thuis op de bank te kijken naar de televisie toen minister Rutte de 1,5 meter regel aankondigde. Toen ik later die week naar de supermarkt ging, merkte ik dat ik het zelf erg moeilijk vond om afstand te houden. Ik kwam mensen tegen die op een onaardige manier zeiden dat ik afstand moest houden. Dat vond ik niet zo leuk! Toen ben ik verder gaan denken over wat ik hier aan kon doen.”

“Ik vond het al leuk om te programmeren, maar ik had nooit echt zelf iets gebouwd. Toen ik nog meer programmeer spullen van mijn vader kreeg, kon ik eindelijk met een prototype aan de slag. Daar had ik ook meer tijd voor toen de coronacrisis net begonnen was. Ik bedacht hoe ik met het gereedschap in huis iets kon bouwen dat het houden van afstand makkelijker maakt. Door een kort piepje toe te voegen zorg ik dat mensen zich niet hoeven te schamen als ze iemand willen laten weten dat er écht afstand moet worden gehouden.”

Voor wie heb je dit apparaat gemaakt?
“Ten eerste vond ik het vervelend dat ik mijn opa en oma niet meer kon zien. Maar ik zag ook op tv dat er veel vechtpartijen waren tussen mensen die geen 1,5 meter afstand wilden houden. Ik zag dat er veel oudere mensen waren die niet in staat waren om daar iets van te zeggen, waardoor ze zich onveilig voelden. Ik vind niet dat mensen zich onveilig mogen voelen als ze naar buiten gaan. Daar wilde ik iets op verzinnen!”

Ik zag dat je daardoor nu een bedrijf hebt opgezet. Wat cool!
“Klopt! Het was mijn droom om een eigen bedrijf te starten. Mijn bedrijf heet WailSalutem. Wail is mijn naam, en Salutem is Latijns voor gezondheid en respect tonen. Ik wil dat mensen gezond blijven en dat ze goed voor zichzelf zorgen. Daarnaast wil ik dat mensen lief voor elkaar zijn en respectvol met elkaar omgaan. Mijn eerste product is daar een voorbeeld van: een apparaat dat mensen helpt om beter en veiliger in de samenleving te staan.”

“In mei werd ik geïnterviewd door het Jeugdjournaal. Super gaaf! Na die uitzending ben ik in contact gekomen met professionals die mij wilden helpen. Eén daar van is een ingenieur, hij heeft verstand van de techniek van het apparaat. Daarnaast is er een zakelijke professional die mij helpt op commercieel gebied. Tot slot helpt mijn vader me. Samen zijn we een sterk team! We zijn druk met de nieuwe website, dan kunnen we ons binnenkort inschrijven bij de KVK. ”

“Ik wil dat mensen gezond blijven en dat ze goed voor zichzelf zorgen. Daarnaast wil ik dat mensen lief voor elkaar zijn en respectvol met elkaar omgaan.”

Wail poseert trots met het prototype van zijn uitvinding.

Gaaf dat je op zo’n jonge leeftijd al weet wat je wil! Wat vinden jouw vrienden daarvan?
“Mijn vrienden vinden het leuk dat ik bezig ben met een eigen bedrijf. Maar gelukkig doe ik net als hen ook veel aan voetbal en gamen hoor! Ik vind het ook gewoon leuk om serieus met mijn toekomst bezig te zijn.”

Je bent voor verschillende (jeugd) ondernemingsprijzen genomineerd dit jaar. Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
“Dat vind ik echt super! Ik had de nominatie voor de Nationale Kinderprijs award echt niet verwacht. Ik wist zelf wel dat ik iets goeds deed voor de maatschappij, maar dat belangrijke mensen mijn verhaal zien vind ik geweldig! Ik ben ook genomineerd voor een CSU Innovatie Award voor innovatie binnen de facilitaire branche. Daar ben ik de enige deelnemer van 12 jaar!”

Wail vertelt zijn verhaal aan het NOS Jeugdjournaal

Hoe ziet de toekomst er voor jouw bedrijf uit?

“We willen zo snel mogelijk naar de Rabobank en ons inschrijven bij de KVK. Ik wil stappen maken! Uiteindelijk wil ik dat WailSalutem uitgroeit tot een groot bedrijf met meerdere werknemers en een duidelijke visie. We moeten ons prototype ontwikkelen tot gebruiksvriendelijk apparaat, zodat mensen het kunnen kopen en gebruiken.”

 

“Ik wist zelf wel dat ik iets goeds deed voor de maatschappij, maar dat belangrijke mensen mijn verhaal zien vind ik geweldig!”

 

Wat wil je andere jongeren als tip geven die ook impact willen maken op de maatschappij?

“Ik wil jongeren inspireren om iets te durven doen voor datgene wat zij belangrijk vinden. Dit hoeft niet gelijk een hele uitvinding te zijn, het is juist goed om klein te beginnen. Jongeren denken vaak wel na over hoe zij impact kunnen maken, maar ze doen daar niks mee. Om impact te maken moet je het juist gewoon DOEN! Vroeger wist ik niet hoe ik mijn steentje bij kon dragen, ik dacht er wel over na maar heb er nooit naar gehandeld. Ik vond het belangrijk om iets voor de maatschappij te doen. Als jij ontdekt waar je goed in bent, in mijn geval programmeren, en uitspreekt wat je wilt bereiken, dan kom je veel verder in het leven. Zo kun je ook iets terug doen voor een ander.”

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: