Hoe is het nu met?

Isa strijdt voor bewustwording rondom seksuele intimidatie en won daarvoor een Young Impact Award

Isa strijdt voor bewustwording rondom seksuele intimidatie en won daarvoor een Young Impact Award
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 15 december 2020

Isa vindt het onacceptabel dat seksuele intimidatie tijdens het uitgaan zo ‘normaal’ wordt gevonden. Daarom organiseerde zij een posteractie tegen seksuele intimidatie in de kroeg, om een statement te maken tegen opdringerig gedrag. Mensen bewust maken van het feit dat dit gedrag niet oké is, was haar doel. Ze ontwierp posters met pakkende spreuken en hing ze op in Amersfoort. Voor deze campagne won ze in mei een Young Impact Award in de categorie Creativity.

Dankzij de Young Impact Awards raken veel projecten van winnaars in een stroomversnelling. Waar staat Isa nu en hoe kijkt zij terug op de afgelopen maanden?

Isa, wat is er gebeurd sinds je nominatie voor een Young Impact Award?

“Het voelt al zo geleden! Ik was super verbaasd toen ik genomineerd werd, want ik was nog niet bekend met Young Impact. Stiekem wist ik wel dat mijn poster project, waar ik de award voor heb gewonnen, één van de beste dingen is die ik tot nu toe in mijn leven heb gedaan. De nominatie op zich was dan ook een bevestiging van buitenaf ik goed bezig was. Dat vond ik fijn! Doordat Young Impact mijn verhaal een podium gaf, heb ik nóg meer mensen kunnen bereiken.”

Wat bewijst de award aan jou?
“Het was écht een bevestiging van “hey, jij bent lekker bezig!” Ik merkte dat ik veel respect kreeg van mensen voor de manier waarop ik verschil wilde maken. Dat vond ik erg bijzonder. Ik zorg dat ik in mijn werk altijd een maatschappelijk thema verwerk, dat zit gewoon in me. Ik wil iets doen, iets betekenen voor de wereld. Vanuit mijn eigen ervaringen en frustraties bedenk ik hoe ik de wereld een beetje mooier kan maken. Het leek me heel vet om ook dicht bij huis verschil te maken. Dat is gelukt! Ik heb aan mezelf bewezen dat ik dit project tot een succes kon maken, ook al zat ik in die periode niet zo lekker in mijn vel. Daar ben ik trots op.”

”Ik heb aan mezelf bewezen dat ik dit project tot een succes kon maken, ook al zat ik in die periode niet zo lekker in mijn vel. Daar ben ik trots op.”


Isa tijdens de uitreiking van de Young Impact Awards in mei 2020.

Wat heeft het winnen van de award je opgeleverd?

“Ik heb geleerd dat als je iets vets bedenkt en je wilt dat de wereld dat ziet, je dat zelf moet fiksen. Als je mensen vertelt over wat je aan het doen bent, is er altijd wel iemand die interesse heeft. Zo zijn nieuwssites ook elke dag op zoek naar een tof nieuwtje, jij kunt daar écht met jouw verhaal tussenkomen. Zolang je maar dicht bij jezelf blijft. Wees niet zenuwachtig om de telefoon te pakken en mensen te vertellen over jouw actie. Geloof in jezelf, dan gaat het balletje vanzelf rollen.”

En hoe heeft Young Impact daarbij geholpen?

“Samen met de andere winnaars kreeg ik een coaching traject van ABN AMRO. Heel gaaf, alleen wist ik echt niet wat ik moest verwachten. Hoe gaat iemand uit de saaie bankenwereld mij helpen? Achteraf heb ik een onwijs inspirerend traject gehad met mijn coach van ABN AMRO. Het was heel fijn om op een vast moment met iemand te praten over de dingen die mij bezig hielden en hoe ik mijn doelen kon bereiken. Het is goed om met iemand te praten die niet in jouw persoonlijke omgeving zit. Ik heb er op persoonlijk vlak heel veel van geleerd. Zo kreeg ik hulp bij het vinden van een stage, daar ben ik nog steeds erg blij mee! Ik loop nu stage bij een Engels tijdschrift voor jongeren, gericht op maatschappelijke issues als identiteit, cyberliefde en politiek waarbij ruimte is voor uiteenlopende meningen en overtuigingen. Het bedrijf is gevestigd in Berlijn en Montréal, maar ik werk vanuit huis in Nederland.”

 


Isa loopt vanuit huis stage bij een Engels tijdschrift gericht op maatschappelijke issues. 

 

Wat wil je andere jongeren meegeven die zich ook graag voor een betere wereld in willen zetten?

“Spreek veel andere mensen. Vraag hun mening. Als je een goed idee hebt, hou dat niet voor jezelf! Zorg dat jouw verhaal een podium krijgt, bijvoorbeeld bij Young Impact. Andere mensen hebben geen idee wat jij aan het doen bent als jij het niet van de daken schreeuwt. Dat is ook de reden waarom ik destijds zelf de straat op ben gegaan met mijn actie. Deel jouw verhaal, dat is de allerbeste tip die ik kan geven.”

”Als je een goed idee hebt, hou dat niet voor jezelf! Zorg dat jouw verhaal een podium krijgt, bijvoorbeeld bij Young Impact.”

Hoe kijk jij naar de toekomst?

“Ik heb het gevoel dat ik mezelf moet overtreffen, en dat kan soms best overweldigend zijn. Ik ben nog heel erg op zoek naar mezelf. Ik loop op dit moment stage, maar ik heb echt geen idee wat ik hierna wil gaan doen. De laatste tijd vind ik het gewoon erg lastig om te bedenken wat ik het allerliefste doe. Daarom wil ik de komende tijd echt goed nadenken over wat ik belangrijk vind en welke functieomschrijving daarbij past. Het lijkt me tof om met maatschappelijke concepten aan de slag te gaan, omdat ik dan echt iets kan bijdragen aan een betere wereld.”

In deze interviewserie ‘Hoe is het nu met?’ blikken we terug met de winnaars van de Young Impact Awards 2020. Ken of ben jij iemand die volgend jaar een Young Impact Award verdient? Nomineer diegene dan hier!

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: