Interview

Quint (13) vindt dat niemand met honger naar school mag gaan

Quint (13) vindt dat niemand met honger naar school mag gaan
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 13 januari 2022

Toen Young Impact een workshop gaf op de school van Quint (13) in Vlaardingen, kwam de brugklasser op het idee om iets te doen voor gezinnen die niet genoeg geld hebben om voldoende eten te kopen. Volgens Quint mag het niet zo zijn dat er kinderen met honger naar school gaan. Hij besloot een actie op te zetten waar hij ontbijtpakketten inzamelt voor StichtingUp, een stichting voor gezinnen die tussen wal en schip zijn geraakt. Wij spraken met Quint over zijn initiatief!

Hoe kwam je op het idee om dit te gaan doen?
“Het begon allemaal toen Young Impact langs kwam op school. De trainers vertelden over de manieren om impact te maken op de maatschappij. Dat zette me aan het denken. Een vriendin van mijn moeder doet vrijwilligerswerk voor StichtingUp, zij zetten zich in voor arme gezinnen. Daardoor wist ik dat er heel veel kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Dat vind ik niet kunnen. Toen dacht ik: daar ga ik wat aan doen.”

Hoe ging je toen te werk?
“Voor Young Impact moesten we een actieplan invullen. Daarmee schrijf je in kleine stappen wat je met je actie gaat doen. Ik begon met het inzamelen van ontbijtproducten. Eerst door de voorraadkast thuis te plunderen en ik kocht ook producten met mijn eigen zakgeld. Mijn oproep op social media trok super veel aandacht waardoor veel mensen wilden doneren. Toen moest ik heel Vlaardingen doorfietsen om de producten bij mensen op te halen. Ik stond ook in de krant en mocht mijn verhaal op de radio vertellen. Dat had ik niet verwacht, haha.”


“Ik vind dat kinderen waarvan de ouders minder geld hebben gelijk moeten zijn met kinderen die wel altijd eten op tafel hebben.”

Voor wie zijn de ontbijtproducten?
“Ik maak de pakketten voor mensen die zijn aangesloten bij StichtingUp. Zij kunnen niet bij de voedselbank terecht, maar ze hebben te weinig geld om genoeg eten bij de supermarkt te kopen. Zij kunnen wekelijks een krat ophalen met eten. 

Waarom is dat belangrijk?
“Ik vind dat kinderen waarvan de ouders minder geld hebben gelijk moeten zijn met kinderen die wel altijd eten op tafel hebben. Niemand mag met honger naar school gaan. En ook dat je kan kiezen wat je eet, ook al heb je weinig geld. Veel kinderen denken er niet over na dat het niet vanzelfsprekend is om altijd eten te krijgen van je ouders. Ik vind het erg dat dat gebeurt, en daarom ben ik ontbijtproducten gaan inzamelen.”

“Veel kinderen denken er niet over na dat het niet vanzelfsprekend is om altijd eten te krijgen van je ouders.”

Wat leer je allemaal door deze actie te doen?
“Het is de eerste keer dat ik zoiets in mijn eentje doe. Ik leer goed te plannen, want ik moet vaak op een bepaalde tijd ergens zijn en dan moet ik op tijd vertrekken met de fiets. Ik leer ook om stil te staan bij het feit dat mensen die het minder hebben, niet zomaar iets lekkers kunnen kopen in de supermarkt als ze daar zin in hebben.”

Heb je nog tips voor andere jongeren die impact willen maken?
“Doneer eten! Haha. Sta vandaag even stil en denk aan mensen die in armoede leven. Dat is niet leuk, en daar kunnen wij wat aan doen. Begin eerst met iets kleins. Als je dit deelt op social media, dan zal het vanzelf groter worden.”

Je kunt via deze website meer informatie vinden over de stichting waar Quint de maaltijdpakketten voor inzamelt.

 

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: