Interview

Fleur (23) ‘Ik heb zo hard gevochten om er niet meer te zijn, maar nu wil ik weer leven’

Fleur (23) ‘Ik heb zo hard gevochten om er niet meer te zijn, maar nu wil ik weer leven’
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 27 september 2021

Fleur (23) kampt al heel haar leven met mentale problemen zoals depressies, suïcidale gedachten en een eetstoornis. Ze merkt dat er anno 2021 nog steeds een taboe heerst over het praten over mentale problemen. Want hoewel ze open is over haar problemen, wordt er niet altijd positief op gereageerd. Nu is Fleur al een jaar suïcidepoging vrij én strijdt ze om het taboe rondom mentale problemen te doorbreken. In het kader van #ikbenopen deelt ze haar verhaal met ons. 

Doe mee met #ikbenopen

Hey Fleur, wat is jouw verleden met mentale gezondheid?
“Vroeger was ik een spontaan, vrolijk meisje voor de buitenwereld. Toch zat ik vaak niet lekker in mijn vel. Zonder dat iemand dat aan mij zag, liep ik vanaf mijn twaalfde rond met gedachten over de dood. Dat is niet normaal, maar toch deed ik alsof er niks aan de hand was. Op mijn zestiende stopte ik met turnen en ontwikkelde ik steeds meer depressieve klachten. Van slaapproblemen tot beginnende depressie, het werd steeds erger. Voordat ik het wist worstelde ik met heftige suïcidaliteit. Ik stopte met school in mijn examenjaar. Niemand begreep me, maar ik begreep mezelf ook niet. Ik zei alleen maar: “Ik voel me slecht, ik weet het niet. Ik wil niet meer.”

Wat heftig. Hoe kwam dat omslagpunt voor jou?
“Mijn dieptepunt was vorig jaar, begin 2020. Ik worstelde op dat moment al een aantal jaar met een flinke eetstoornis en lag op het randje van de dood in het ziekenhuis aan de sondevoeding. Mijn opa lag op dat moment ook slecht. Hij had dementie en stopte op een gegeven moment met eten en drinken. En het gekke was, ik wilde hem helpen met eten en drinken. Om dat te doen moest ik zelf ook aansterken. Voor mijn opa was het te laat, maar toen hij overleed ging er bij mij een knop om. Ik besefte dat ik twee keuzes had: ik stop met leven of ik ga vechten. Ik koos voor het laatste. Ik moest en zou die eetstoornis overwinnen. Na al die jaren therapie wist ik dondersgoed wat ik moest doen. Ik had toen geen behandelaar, dus heb het herstel van mijn eetstoornis volledig zelf gedaan.”

Fleur en haar collega’s Joeri, Inger, Fauzy en Leonie van #ikbenopen.

Hoe voelde het om het heft in eigen handen te nemen?
“Heel erg fijn. Ik kon weer hulp toelaten. Een knuffel voelde weer als een knuffel. Ik kon ook weer inzien dat ik anderen kon helpen met mijn ervaring. Op dit moment ben ik een jaar lang in behandeling voor mijn trauma. Ik ben voor het eerst in vijf jaar suïcidepoging vrij. Ik heb zoveel jaren gevochten om er niet meer te zijn, maar nu ervaar ik eindelijk hoe het is om er wél te willen zijn. Om wel te willen leven.”

“Ik heb zoveel jaren gevochten om er niet meer te zijn, maar nu ervaar ik eindelijk hoe het is om er wél te willen zijn. Om wel te willen leven.”

Op welke manier zet jij je nu in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken?
“Vorig jaar ben ik bij #ikbenopen aangesloten, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om mentale gezondheid te bespreken. Dat heeft zoveel deuren voor mij geopend! Als ik kijk naar het afgelopen jaar, heb ik me ontzettend veel ontwikkeld. Zo ben ik veel gaan delen over mijn eigen herstel, maar ik werkte ook mee aan gesprekken met gastsprekers en schreef columns voor de website. Als ik angst had om een zoom meeting bij te wonen, kon ik dat delen en mijn collega’s respecteerden dat ook. Zo heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven en nee te zeggen. De organisatie had vertrouwen in mij waardoor ik ook in mezelf ben gaan geloven.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fleur Jaspers (@xfleurjaspers)

Waar liep jij tegenaan bij het bespreekbaar maken van mentale gezondheid? 
“Er is nog zoveel onwetendheid en onbegrip over mentale klachten. Vriendinnen van mij snappen soms niet dat ik opgenomen wil worden in een kliniek om tot rust te komen. Zij kennen alleen het hysterische beeld van een gesloten afdeling, iets wat je vaak ziet in films. Het is lastig om dan uit te leggen waarom jij daar juist baat aan kan hebben. De opmerking ‘We hebben allemaal wel eens een slechte dag’ komt ook nog vaak voor. Vroeger deed zo’n oordeel me pijn, nu weet ik dat degene die de vraag stelt zich niet openstelt voor mijn antwoord. Dan hoef ik verder ook niet mijn verhaal te doen. Openheid is ontzettend mooi, maar niet iedereen vindt het prettig als ik over moeilijke situaties praat.”

Wat kunnen we nog winnen op gebied van het bespreken van mentale gezondheid?
“Meer voorlichting op scholen. We moeten eerder beginnen met het voorlichten van jongeren. We leren allemaal over ons fysieke lichaam op school bij verzorging en biologie, maar we leren niet om te gaan met mentale tegenslagen. Ik vind dat we op de al op de basisschool meer aandacht moeten geven aan hoe je omgaat met emoties. Hoe geef je je grenzen aan? Wat betekenen je gevoelens? Daarnaast kunnen we ook nog veel winnen met meer openheid over mentale gezondheid op de werkvloer. In hoeverre kan jij bij een sollicitatiegesprek zeggen dat je mentale klachten hebt of in therapie bent?”

Openheid is ontzettend mooi, maar niet iedereen vindt het prettig als ik over moeilijke situaties praat.”

Wat wil je andere jongeren meegeven die kampen met mentale problemen?
“Probeer te praten, op welke manier dan ook. Schrijf een brief, stuur een appje of probeer iemand in vertrouwen te nemen. Het heeft mij heel erg geholpen om mijn behandelaar voorafgaand aan een therapiesessie een mail te sturen met hoe ik me voel. Dat maakte de drempel om daadwerkelijk over mijn gevoelens te praten een stuk lager. Ik dacht dat de hel zou losbreken op het moment dat ik open zou zijn over mijn klachten. Maar ik had het mis, het heeft me zoveel goeds gebracht. Ik kan weer hulp vragen, ik kan weer leren fouten maken en ik voel me zoveel vrijer. “

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Doe mee met #ikbenopen

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: