Interview

Justine (23) maakt klimaatstatement met stoepkrijt

Justine (23) maakt klimaatstatement met stoepkrijt
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 18 juni 2021

Justine van den Bergh (23) maakt zich al langere tijd zorgen om het verlies van biodiversiteit. Daarom gaat ze tijdens Young Impact Day op 30 juni een stoeptegelbloemenweide aanleggen bij het Stadhuis in Den Haag. Dat doet ze met een groep van vijf anderen en (hopelijk) veel enthousiaste voorbijgangers. Zo wil zij laten zien dat biodiversiteit een belangrijk onderwerp is waar we nú aandacht aan moeten besteden. Young Impact sprak met haar over dit initiatief.

Ontdek wat jij kunt doen voor het klimaat

Justine, wat gaan jullie precies doen?
“We gaan tijdens Young Impact Day een groene bloemenweide krijten voor het Stadhuis in Den Haag. Wel met milieuvriendelijke krijt, natuurlijk. We doen dit om een statement te maken en te laten zien dat biodiversiteit een belangrijk onderwerp is. Mensen die langslopen, kunnen ons helpen door ook een stoeptegel groen te krijten. Ondertussen vertellen we hen waarom wij dit doen en waarom het zo belangrijk is om in actie te komen.”

En waarom is het zo belangrijk?
“Biodiversiteit gaat over onze wereld, onze eigen kwaliteit van leven. Wat laat je voor je kinderen achter? Beleidsverandering op dat vlak gaat heel traag, terwijl we echt nú iets moeten doen. Alleen dan kan er in 2050 iets veranderd zijn. Er is geen tijd te verliezen, dit is toch het minste wat we kunnen doen voor onze aarde?”

Hoe kwamen jullie op dit idee?
“We hadden een brainstorm met onze groep en tegelijkertijd hoorden we ook van Young Impact Day. Toen was het idee over de stoeptegelbloemenweide snel geboren. We willen ook scholen erbij betrekken en burgemeester Jan van Zanen uitnodigen om erbij te zijn. Daar leent deze actie zich perfect voor! Het is heel tof om weer zo’n fysieke actie te doen en met een kleine groep samen te komen, nadat alles zo lang alleen maar online is geweest.”


De groep van Justine tijdens een brainstormsessie

‘Er is geen tijd te verliezen, dit is toch het minste wat we kunnen doen voor onze aarde?’

Wat is het grootste probleem van biodiversiteitsverlies?
“Dit verlies heeft een groot effect op de lange termijn, en dat terwijl biodiversiteit een bouwsteen is van ons leven. Bijen zijn bijvoorbeeld essentieel als het gaat om het verbouwen van voedsel, maar die bijen krijgen steeds minder ruimte om te leven. Zeker in Nederland, waar zoveel bebouwd is. Dat gaat veel impact hebben, want je ziet de negatieve invloed hiervan ook op klimaatverandering. Binnen duurzaamheid is biodiversiteit nog niet zo’n groot thema, omdat het minder zichtbaar is. Een overstroming of aardverschuiving zie je, maar je ziet niet dat wat daaronder zit ook te maken heeft met biodiversiteitsverlies. Daarnaast is een groene leefomgeving belangrijk voor onze mentale gezondheid. Een groene omgeving geeft zó veel rust. Alles in de stad gaat snel, maar het is ook belangrijk om ademruimte te hebben.”

Zijn de mensen in jouw omgeving hier ook zoveel mee bezig?
“Eigenlijk wel, ik zit best wel in een ‘groene’ bubbel wat dat betreft. Maar lang niet iedereen in Nederland is hier al zo mee bezig. Dat kun je ook niet verwachten, natuurlijk. Daarom zet ik me er juist voor in om die mensen te bereiken. Dat doe ik door mee te doen met deze actie, maar bijvoorbeeld ook doordat ik bij de werkgroep Vroege Zaaiers van de Nationale Jeugdraad zit. Die werkgroep houdt zich bezig met biodiversiteit en voedselverspilling. We willen jongeren in Nederland motiveren om meer te leren over deze thema’s en ook hun input verzamelen.”

Zie jij de toekomst positief als het om het klimaat gaat?
“Dat hangt af van hoe ik me die dag voel, haha. Op overheidsniveau gaat het echt heel traag. Dank denk ik: ‘Waar wachten jullie op?!’ Gelukkig zijn er veel initiatieven van gewone burgers die heel goed zijn. Dat geeft wel hoop en is super inspirerend. Ik denk dat we er op die manier uiteindelijk ook wel komen. De jongeren van nu zijn de politici van over tien jaar, dus hopelijk zal er met de tijd automatisch veel veranderen.”

Ontdek wat jij kunt doen voor het klimaat

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: