Pjotr is het gezicht van #GoedGenoeg, Young Impact’s campagne over prestatiedruk. Een paar jaar geleden inspireerde Cindy, een meisje dat kampte met prestatiedruk, hem om een liedje te maken over dit thema. “Ik schreef het nummer toen op basis van haar verhaal, maar later kreeg ik zelf ook last van prestatiedruk. Toen heb ik zelf nog veel aan dat nummer gehad.”
Pjotr, waarom besloot je je aan te sluiten bij deze campagne?
“Ik merk om me heen dat prestatiedruk echt een ding is. Ik zie het binnen meerdere leeftijdsgroepen, maar vooral onder jongeren. Ik merk dat zij echt die druk voelen om dingen te bereiken en de lat heel hoog leggen. Volgens mij speelt social media daar een grote rol in, want iedereen laat daar de beste versie van zichzelf zien. Dan wordt het een soort competitie. Ik vind het mooi om me voor dit thema in te zetten en prestatiedruk bespreekbaar te maken”
Je bent straks in vele klaslokalen te zien, hoe vind je dat?
“Als mijn leven iets anders was gelopen, was ik leraar geweest. Ik heb mijn pabodiploma gehaald, maar heb daarna tóch voor de muziek gekozen. Nu sta ik alsnog ‘voor de klas’, maar dan vanuit mijn rol als artiest. Het voelt wel alsof het nu allemaal een beetje op zijn plek valt. En ik sta nu niet in één, maar in heel veel klassen. Dat is super tof.”
Wat zijn jouw eigen ervaringen met prestatiedruk?
“Ik had vroeger echt nooit last van prestatiedruk. Later, toen ik artiest werd en social media ging gebruiken, nam het ieder jaar een beetje toe. Ik ging me vergelijken met anderen en voelde me dan rot als ik anderen zag doorbreken. Toch kan een beetje druk ook wel gezond zijn hoor, want het motiveert mij ook. Maar het moet goed in balans zijn. Ik wil mijn creativiteit niet laten beïnvloeden door de druk die ik mezelf opleg.”
En je hebt ook een nummer geschreven over prestatiedruk toch?
“Een paar jaar geleden deed ik mee aan het project Levensliedjes van MIND en de Hersenstichting. Ik werd gekoppeld aan Cindy die haar verhaal over mentale uitdagingen en prestatiedruk vertelde. Een heel openhartig gesprek. Vervolgens ben ik de studio ingedoken en heb ik een liedje voor haar gemaakt. Ik heb het nummer heel weinig gepromoot, maar het is één van mijn meest beluisterde nummers en ik krijg er veel reacties op. Ik kan blijkbaar iets moois meegeven met mijn muziek en dat geeft me heel veel motivatie. Ook toen prestatiedruk de afgelopen jaren vaker in mijn eigen leven naar boven kwam, heb ik er veel aan gehad. Ik heb wel vaker dat ik liedjes maak en dat ik ze later weer zelf even nodig heb.”
Hoe beïnvloeden maatschappelijke thema’s jouw muziek vandaag de dag?
“Ik ga nu al een aantal jaar elke zomer naar Albanië om daar kinderkampen te organiseren voor kinderen uit de armere wijken. We maken dan samen muziek. Daar is een nummer over armoede uit ontstaan wat nog uit moet komen. Het gaat over wat ik daar heb gezien en hoe de mensen toch gelukkig kunnen zijn ondanks de slechte omstandigheden waarin ze leven. Ik heb eigenlijk altijd al muziek gemaakt met een boodschap en dat zal ik ook blijven doen.”
Wat hoop je te bereiken met #GoedGenoeg?
“Vooral bewustzijn. Onder de jongeren zelf, maar ook onder generaties daarboven. Ik hoop dat er een stukje begrip komt voor elkaar en dat jongeren voelen dat zij niet de enige zijn. Prestatiedruk is écht een lastig ding in deze tijd en jongeren moeten weten wat ze eraan kunnen doen. Ik hoop dat we elkaar wat positiviteit kunnen geven.”
Wat is jouw tip voor jongeren die impact willen maken?
“Het hoeft niet groots, begin klein. Kijk om naar je familie en je vrienden. Ik ben heel dankbaar voor het platform wat ik nu heb, maar ik probeer vooral een goede invloed te hebben op de mensen om me heen. Je moet jezelf vooral niet die druk opleggen om iets te doen wat de hele wereld gaat veranderen.”