Interview Onderwijs

Dana (21), Jet (23) en Louisa (22) geven gratis bijles voor minder kansenongelijkheid

Dana (21), Jet (23) en Louisa (22) geven gratis bijles voor minder kansenongelijkheid
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 22 juli 2022

Wij gingen in gesprek met Dana (21), een van de co-founders van WIJs bijles in Amsterdam. Bijna een jaar geleden startte zij samen met Jet (23) en Louisa (22) deze organisatie. Het begon allemaal als bijbaantje, maar nadat Dana een scriptie schreef over kansenongelijkheid begon het idee voor WIJs bijles steeds meer te groeien.

Wat is de missie van WIJs bijles?
“Ik ken Jet en Louisa van onze opleiding, we deden allemaal dezelfde bachelor en we gaven allemaal bijles als bijbaantje. Het kwam vaak onderling ter sprake dat bijles steeds vaker voorkomt, het is normaler aan het worden. 1 op de 3 kinderen krijgt bijles. Maar, er hangt ook een prijskaartje aan en daarom is het alleen toegankelijk voor een bepaalde groep kinderen.”

“Omdat bijles steeds vaker wordt gegeven ontstaat er ook een bepaalde achterstand bij de kinderen van de gezinnen die zich dit niet kunnen veroorloven. Wij zetten ons in voor kansengelijkheid, door het ‘buy one give one’ principe. Voor ieder kind dat bij ons wordt aangemeld voor bijlessen, krijgt ook 1 ander kind (die het niet kan betalen) gratis bijles aangeboden.”

“We willen graag iets teruggeven aan de maatschappij en willen ons inzetten tegen kansenongelijkheid.”

Hoe zit het systeem in elkaar?
“Je kan een kind bij ons aanmelden via de website voor betaalde bijles of gratis bijles. Vaak is het zo dat de kinderen voor de gratis bijlessen worden aangemeld via een tussenpersoon (een buurvrouw of een juf bijvoorbeeld). Nadat een kind bij ons is aangemeld, gaan we met het kind en de ouders in gesprek over waarom er bijles nodig is en hoe we kunnen helpen. Daarna zoeken we een goede match met een van onze bijlesdocenten.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WIJs Bijles (@wijsbijles)

“Alle bijlessen worden gegeven door studenten, door ons systeem worden de studenten voor zowel de betaalde als de gratis lessen gewoon betaald, dus voor hen is er geen verschil (dus ook geenverschil in motivatie).”

“Het is een duurzame manier om kansenongelijkheid tegen te gaan, omdat de leraren in voor alle lessen gewoon betaald worden en geen vrijwillige lessen geven, zodat ze ook evenveel gemotiveerd zijn!”

Hoe is de organisatie op dit moment ingedeeld?
“In het afgelopen jaar zijn we enorm gegroeid! We zijn gestart met een groep van 3 meiden (ikzelf, Louisa en Jet) en hebben vanuit daar inmiddels als 17 bijles studenten in dienst! Dat begon via via, met mensen die wij kenden en dit ging zich vanzelf steeds verder uitbreiden. Veel mensen zijn enthousiast over ons concept! Op de site kan je je ook aanmelden als bijles student/leraar. Je komt dan op sollicitatiegesprek en gaat bijles geven in de vakken waarin je zelf uitblinkt.”

Hoe oud en welk niveau zijn de leerlingen die zich aanmelden?
“We hebben momenteel al 35 leerlingen, waarvan de helft betaald en de helft onbetaald. En we geven bijles aan alle leeftijden en alle niveaus. Kinderen vanaf 8 jaar die nog op de basisschool zitten helpen we met rekenen, begrijpend lezen of taal. En ook voor de middelbare school leerlingen geven we bijvoorbeeld: frans, scheikunde of wiskunde. Alles is mogelijk.”

In welke omgeving is WIJs bijles nu werkzaam?
“We focussen momenteel op Amsterdam en af en toe hebben we leerlingen in Hilversum, waar wij alle drie zijn opgegroeid. Het is onze wens om dit in de toekomst nog naar andere steden uit te rollen.”

Ben jij geïnspireerd door dit verhaal?

WIJs bijles is altijd op zoek naar nieuwe leraren/studenten die in het nieuwe jaar bijles willen geven. Ook nieuwe leerlingen kunnen zich altijd aanmelden. Dus ken jij een leerling of een gezin die je zou willen aanmelden voor bijles, betaald of onbetaald- meld je dan aan via www.wijsbijles.nl.

En volg het mooie initiatief van Louisa, Jet en Dana ook via Instagram:

@wijsbijles

 

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar communicatie skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: