Algemeen

Circle of Impact: zo helpen wij jongeren in beweging te komen

Circle of Impact: zo helpen wij jongeren in beweging te komen
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 26 april 2021

‘Help, hoe krijg ik jongeren in beweging?!’ Die vraag wordt vaak gesteld aan ons adres. En dat is maar goed ook, want dat betekent dat veel organisaties zich bekommeren om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. De afgelopen vijf jaar hebben wij binnen onze programma’s veel geëxperimenteerd en geleerd op het gebied van jongerenactivatie. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat we een formule te pakken hebben die jongeren helpt in beweging te komen. We zorgen daarmee voor ‘de vonk’ bij jongeren, zoals we dat binnen Young Impact ook wel zeggen. In dit artikel vertellen we je (bijna) alles over onze formule om jongeren te activeren en hoe dat in de praktijk werkt.

Motivatie
Alles draait uiteindelijk om intrinsieke motivatie. Om te gaan voor dat wat jou aan het hart gaat. Maar hoe help je jongeren de motivatie te vinden om hun leven vorm te geven? De zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan veronderstelt dat mensen intrinsiek gemotiveerd raken wanneer voldaan is aan drie psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en verbinding. Vanuit die theorie is Young Impact ooit van start gegaan. Binnen ons programma zijn jongeren zelfsturend, we bevorderen het vertrouwen dat zij hebben in zichzelf en we geven hen de mogelijkheid om bij een beweging te horen. Omdat we hier te maken hebben met een specifieke doelgroep, jongeren, hebben wij hier gaandeweg een aantal extra pijlers aan toegevoegd.

Circle of Impact
Onze bewezen formule noemen wij vandaag de dag ook wel ‘Circle of Impact’. Al onze programma’s worden opgebouwd aan de hand van deze methodiek. De drie onderdelen van deze cirkel zijn Inspire, Empower en Connect. Inspire wil zeggen dat we jongeren inspireren en dat ze zien wat er mogelijk is. Ze raken gemotiveerd om zich in te zetten voor datgene wat ze belangrijk vinden. Empower gaat over voelen dat je het kunt, het ontdekken en ervaren van je sterke punten terwijl je ook daadwerkelijk in actie komt. Trainer Hannah vertelt daarover: “Het stukje autonomie is daarin erg belangrijk. Jongeren mogen bij ons naar eigen inzicht kiezen wat ze willen gaan doen. Door die bewegingsvrijheid voelen ze zich serieus genomen en dat maakt dat jongeren zich eerder betrokken voelen bij hun eigen leerproces. Het feit dat jongeren iets mogen doen wat zij leuk vinden, geeft hen zó veel energie. Je ziet ook in de praktijk dat dat een hele belangrijke component is om je gemotiveerd te voelen.” De laatste pijler Connect gaat over hoe jongeren zich verhouden tot de samenleving, de wereld en tot elkaar. Maar ook over het delen van wat je doet en dat we met elkaar een grote impact hebben.

Voor jongeren door jongeren
Young Impact gelooft heilig in verbinding en het creëren van een beweging. Vandaar ook dat wij binnen al onze programma’s werken met jonge trainers en coaches. Zij spreken de taal van jongeren en fungeren als rolmodel. Hannah: “Wij staan daar als gelijkwaardigen. Je hóéft van ons niet mee te doen en als er weerstand is, hebben we het daarover. Dat creëert een gevoel van veiligheid. Maar veiligheid zit ‘m ook in kleine details, zoals dat we iedere jongere bij binnenkomst al even aanspreken. Zo voelt iedereen zich al meteen gezien.”

Deze trainers en coaches worden door ons opgeleid zodat zij écht in staat zijn om andere jongeren te empoweren. Velen van hen zijn zelf ooit ook al in actie gekomen met Young Impact en doorgestroomd naar een rol als trainer. Voor jongeren en door jongeren, dus. Misschien is dat nog wel het grootste geheim van Young Impact.

‘Als er weerstand is, hebben we het daarover. Dat creëert een gevoel van veiligheid.’

In de praktijk
Uiteindelijk ziet de jongere natuurlijk niets van al die methodieken. Zij beleven gewoon een mega inspirerende dag, verzorgd door enthousiaste Young Impact-trainers. Ze gaan aan de slag met wat zij belangrijk vinden, wat hun sterke punten zijn, waar ze plezier in hebben en hoe ze dat kunnen combineren tot een actie. Het is één grote boost van positiviteit. ”Wij kiezen áltijd voor de positieve benadering. Zelfs als een jongere hardop uitspreekt geen zin te hebben, bedanken we diegene dat ‘ie zich uit durft te spreken. Zo overrompel je iemand met positiviteit, je benoemt meteen een kwaliteit en die jongere voelt zich ook nog eens gezien. Dat werkt veel beter dan dat je iemand afrekent op bepaald gedrag,” vertelt Hannah.

De afgelopen vijf jaar hebben we al talloze voorbeelden gezien van jongeren die uit hun schulp zijn gekropen en de meest waanzinnige acties hebben opgezet. Hannah: ”Er was eens een jongen die met een groep kaartjes ging uitdelen in een ziekenhuis. Hij vond dat enorm spannend en durfde eigenlijk niet. Uiteindelijk zette hij tóch de stap en deelde hij een kaartje uit aan een voorbijganger. Je zag aan hem dat het echt een overwinning was, hij deed zelfs een klein vreugdedansje voor zichzelf. En daarna heeft hij er nog een aantal uitgedeeld.”

Young Impact op jouw school? Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Bekijk onze programma’s

Door Elmay Claassen

Elmay doet PR & Communicatie voor Young Impact en laat zien wat jongeren allemaal doen voor de wereld.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: