Interview

Floor (23): ‘Ouderen zullen niet snel zeggen dat ze eenzaam zijn’

Floor (23): ‘Ouderen zullen niet snel zeggen dat ze eenzaam zijn’
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 7 december 2021

Doordat Floor (23) in de eerste lockdown veel tijd over had, besloot ze maaltijden te gaan koken voor eenzame ouderen in de wijk. Anderhalf jaar later is haar initiatief Floorizant uitgegroeid tot een full-time maaltijdservice waarbij ze nog steeds drie keer per week ouderen voorziet van een verse maaltijd. Dit jaar doet ze er een schepje bovenop en organiseert ze een kerstdiner voor maar liefst 200 ouderen. Wij spraken met Floor over haar initiatief!

Kun je iets over jouw maaltijdservice vertellen?
“Ik ben vorig jaar gestart met Floorizant, een maaltijdservice waarmee ik eenzame ouderen in de wijk drie keer per week voorzie van een warme maaltijd. De maaltijden zijn altijd vers. Denk aan ouderwetse Hollandse stamppot, heerlijk! Daarnaast maak ik altijd een praatje met de ouderen en vraag ik hoe het met ze gaat. Inmiddels breng ik niet alleen maaltijden rond in de buurt, maar heb ik adressen door heel Maastricht.”

Waarom ben je dit gestart?
Ik vind het belangrijk dat ouderen zich gewaardeerd voelen. Dat wil ieder mens, toch? Mijn opa en oma zouden zichzelf niet persé eenzaam noemen, maar ook zij zien de tijd aan zich voorbij gaan. Hoe mooi is het als je iemand de laatste jaren van diens leven het gevoel kan geven dat ze iets voor je betekenen? Naast dat ik met mijn maaltijdservice ouderen help om minder eenzaam te zijn, heb ik ook een preventieve rol. Doordat ik drie keer per week bij ouderen aan de deur sta, kan ik goed signaleren of er iets in hun gezondheid verandert. Dan geef ik dat door aan de wijkverpleging.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FLOORIZANT (@floorizant)


Zijn al die ouderen dan eenzaam?
“Ja, maar ouderen zullen niet snel zeggen dat ze eenzaam zijn. Dat is toch een stukje trots. Ze willen niet te veel leunen op kinderen of kleinkinderen. Ik merk het snel hoor, als een oudere eenzaam is. Dan hoor ik vaker achter elkaar hetzelfde verhaal of een oudere wil blijven praten omdat ze eindelijk iemand hebben waarmee ze hun verhaal mee kunnen delen. Dat snap ik goed, hun wereldje is ook klein. Soms zijn het echt schrijnende gevallen, zoals ouderen die helemaal geen vrienden of familie meer hebben en dan stukje bij beetje aan het aftakelen zijn.”

Waarom is het belangrijk dat we, zeker tijdens de feestdagen, iets doen voor eenzame ouderen?
“December is altijd een dubbele maand. Dat is niet alleen bij ouderen het geval, maar ook bij jongeren. Het gemis van een dierbare komt tijdens het vieren van feestdagen extra hard binnen. Voor ouderen geldt dit ook: ze missen hun echtgenoot en andere personen die er niet meer zijn. Hun wereldje is al zo klein, de feestdagen benadrukken dit.”

“Mijn doel is om mensen te verbinden met elkaar, ook in tijden dat corona dat wat moeilijker maakt.”

En daarom organiseer jij dit jaar weer een kerstdiner. Vertel!
“Het past perfect binnen het plaatje van Floorizant. Ik bied ze een feestelijk driegangendiner: van rundersoep tot een Franse stoofschotel met stoofpeertjes en een stuk appeltaart. Voor dit kerstdiner werk ik met veel vrijwilligers en het team van Envida thuiszorg, het bedrijf waar mijn moeder werkt. We kunnen het dit jaar, in verband met corona, niet op locatie organiseren. Daarom moedigen we ouderen aan om met andere ouderen in hun straat dit kerstdiner te eten. Mijn doel is om mensen te verbinden met elkaar, ook in tijden dat corona dat wat moeilijker maakt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FLOORIZANT (@floorizant)


Enneh.. We móeten het vragen: doe je mee met onze #kaartjesregen actie?
“Ja! Een kleine actie kan al grote impact hebben. Daarom zorgen we dat elke maaltijd voorzien is van een kerstkaartje met een lieve boodschap. Vorig jaar heb ik zelf 200 kerstkaarten geschreven maar daar vraag ik dit jaar hulp bij, haha. Door een kaartje te schrijven geef je mensen het gevoel dat ze gezien worden. Dat er tóch iemand aan hen denkt tijdens deze gekke tijd. Dat maakt het verschil.”

“Door een kaartje te schrijven geef je mensen het gevoel dat ze gezien worden.”

Hoe wil je andere jongeren inspireren om ook eens iets voor eenzame ouderen te doen?
“Ik denk dat het belangrijk is om ouderen eraan te herinneren dat ze nog meetellen. Dat we aan hen denken. Iedereen heeft vast wel ouderen in diens omgeving. Het is geen grote moeite om een (kerst)kaartje in de brievenbus te stoppen of om een appje te sturen. Het gaat er niet om wat je doet om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken, maar dat je íets doet.”

Doe ook mee aan #kaartjesregen

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: