Interview

Cennet (16) verrast eenzame ouderen met lichtpuntjes

Cennet (16) verrast eenzame ouderen met lichtpuntjes
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 22 december 2020

Het land zit opnieuw op slot. Daardoor voelen steeds meer mensen, jong en oud, zich eenzaam. Cennet uit Rotterdam (16) besloot het goede voorbeeld te geven en samen met haar klas in actie te komen voor eenzame ouderen. Wat dit extra bijzonder maakt, is dat Cennet en haar klasgenoten een verstandelijke beperking hebben. Daardoor weten zij zelf ook heel goed hoe het voelt om minder mee te kunnen doen in de samenleving.

 

Iedereen heeft sterke punten

Cennet zit op een school voor speciaal onderwijs, omdat zij NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en epilepsie heeft. Daar volgde zij het Young Impact-programma voor jongeren met een beperking. Young Impact gelooft namelijk dat iedere jongere een positieve impact kan maken met diens talent, óók als je een beperking hebt. Cennet vertelt: ”Young Impact kwam langs om ons te leren over onze sterke punten en iets goeds doen voor een ander. Ook praatten we over samenwerken en hoe je met elkaar moet omgaan.”

 


Cennet maakt lichtpuntjes voor eenzame ouderen

 

Iedereen doet mee

Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met stiften, glitters en meer versiersels. Alle leerlingen knutselden een ‘lichtpuntje’ voor ouderen in de buurt. Een lantaarn, kerstbal of kersthanger. ”Ik heb een hanger gemaakt voor in de kerstboom en een kerstbal versierd. Heel de klas heeft iets gemaakt om aan de eenzame ouderen te geven, als lichtpuntje in deze donkere dagen, dan hebben ze even wat afleiding,” vertelt Cennet.


De lichtpuntjes van Cennet en haar schoolgenoten

 

Iedereen doet mee

Onlangs bleek uit een onderzoek van Sociaal Cultureel Planbureau dat mensen met een verstandelijke beperking minder meedoen in de samenleving en dus ook vaker last hebben van eenzame gevoelens. Young Impact gelooft dat dat anders moet en wil, onder andere met deze actie, laten zien dat ook jongeren met een beperking van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. Tijdens het knutselen wordt door de jongeren en Young Impact-trainers ook veel gesproken over eenzaamheid. Want wat is eenzaamheid precies? En wat kun je eraan doen? Cennet vertelt: ”Ja, soms voel ik mij wel eenzaam. Ik probeer dan zelf ook naar afleiding te zoeken. Dat doe ik dan bijvoorbeeld door Netflix te gaan kijken of iets anders leuks te doen.”


Cennet hangt de knutselwerken in de struiken bij het verzorgingstehuis

 

Een indrukwekkende dag

Als de lichtpuntjes klaar zijn, brengt Cennet deze met een aantal anderen naar een verzorgingstehuis in de buurt. Daar hangen zij de kerstballen, lantaarns en hangers in een grote kerstboom en in de struiken rondom het gebouw. De actie heeft zichtbaar veel indruk gemaakt op de klas. Cennet: ”Ik zou wel vaker iets willen doen voor eenzame ouderen. Zeker in deze tijd met corona, wat mensen missen nu veel aandacht.” Ook op andere manieren laat Cennet zien dat zij van betekenis is voor de maatschappij. Zo volgt ze een stage als ‘kookles assistent’, heeft zij een bijbaantje in de supermarkt en volgt ze een opleiding om later in de horeca te kunnen werken.

MEER INFORMATIE

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: