Spotlight

Aftermath met Ester en Soraya: winnaars in de categorie Environment

Aftermath met Ester en Soraya: winnaars in de categorie Environment
Terug naar het overzicht Nadim Knape | 19 september 2019

Een paar maanden geleden wonnen Ester en Soraya de Young Impact Award in de categorie Environment. Deze winst heeft ervoor gezorgd dat zij hun initiatief nu verder aan het uitbreiden zijn en veel gave toekomstplannen hebben. Zo hebben zij een samenwerking met ABN AMRO binnen gesleept en geven zij nu ook presentaties op andere scholen. Wij zijn benieuwd naar de hoogtepunten van Ester en Soraya en wat het winnen van de award met hen heeft gedaan.

 

Winnaars in categorie Environment

Op 29 mei 2019 zaten Ester en Soraya nietsvermoedend thuis toen er een gouden limousine bij hen voor de deur verscheen. De winnaressen werden verrast door niemand minder dan YouTuber Thomas van Grinsven. Met een megafoon vroeg hij of de meiden naar buiten wilden komen. Eenmaal buiten ontvingen Ester en Soraya de Young Impact Award. Dé prijs voor jongeren die nieuwe ideeën ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door onze trouwe partner ABN AMRO. Soraya en Ester wonnen deze prijs, omdat zij een vegetarische week bij hen op school organiseerden, om zo het gesprek op gang te brengen omtrent gezonde en vegetarische opties in schoolkantines. Daarnaast maakten ze ook een receptenboek met vegetarische recepten om zo nog meer mensen te inspireren gezond en vegetarisch te eten. Soraya en Ester deden dit naar aan leiding van het Young Impact-programma waar hun school aan mee deed.

 

 

Een nieuwe periode

Na het winnen van de award brak er een nieuwe en spannende periode aan voor Ester en Soraya. Soraya vertelt: ‘’Sowieso op het podium in Ahoy staan was voor mij een hoogtepunt, maar ook toen we hoorden dat we de award gewonnen hadden en we keihard gingen gillen.’’ Een van de hoogtepunten van Ester was het moment waarop de 400 receptenboekjes waren verkocht. Ester: ‘’Ik was hierdoor erg opgelucht en ik haalde hier veel voldoening uit. We hebben de opbrengst hiervan namelijk overhandigd aan Natuur & Milieu. Ik ben best trots dat we dit hebben bereikt.’’ Ook uit hun directe omgeving kregen de meiden verschillende reacties op hun prestaties. Soraya: ‘’Mijn neefjes zeiden tegen mij en Ester dat het echt knap is hoe wij dit allemaal op deze leeftijd al hebben bereikt. We stonden ook in de lokale krant namelijk.’’ Mede door het winnen van de award gingen meer mensen de winnaressen herkennen en dat merkten zij zelf ook. Ester zegt: ‘Ik merkte wel dat meer mensen ons herkenden. We kregen veel positief commentaar, maar ook meer mensen die vooroordelen over je actie hebben. Hier moesten we een dikke huid voor kweken.’’

 

 

Vooruitblikken

Ester en Soraya hebben veel plannen voor de toekomst. Een van de projecten waar ze mee bezig zijn is het maken van een tweede receptenboekje. Dit doen ze nu in samenwerking met ABN AMRO, sponsor van de Environment categorie. Ester: ‘’ABN AMRO heeft een heel duurzaam en circulair paviljoen en dat heet Circl. Dit bedrijf beschikt over een restaurant en focust zich op circulariteit en het hergebruiken van materialen.’’ Soraya gaat verder: ‘’We gaan samenwerken met de chef van het restaurant. Het plan is om een nieuw digitaal receptenboek te maken met comfort food recepten voor jongeren in een vegetarisch, duurzaam jasje.’’ Ook blijven ze presentaties geven op scholen waarbij ze leerlingen aansporen om ook een vegetarische week te organiseren op hun school.

Tot slot geven Ester en Soraya nog een tip voor jongeren die ook in actie willen komen: ‘’Wees niet te perfectionistisch en denk niet dat het niet gaat lukken. Begin gewoon ergens. Hoe klein je stapjes ook zijn, je maakt al verschil.’’

 

Ken jij ook iemand die zich inzet voor de maatschappij en verdient diegene een award? Nomineer hem of haar dan voor een Young Impact Award 2020!

nomineer iemand

volg ester & soraya op instagram

Door Nadim Knape

Nadim helpt met het team zoveel mogelijk scholen en organisaties het programma van Young Impact succesvol in te zetten.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: