Spotlight

Shanayla zet haar probleemverleden opzij en helpt nu meisjes in de kinderprostitutie

Shanayla zet haar probleemverleden opzij en helpt nu meisjes in de kinderprostitutie
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 16 juli 2019

Echte betrokkenheid

‘‘De XL workshop heeft mij de duw gegeven om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Door Young Impact ben ik mijn droom gaan concretiseren. Ook heeft Young Impact mij geholpen om na te denken over mijzelf en over wat ik kan. Jullie zijn betrokken door echt te vragen hoe het met mij gaat. Dit heeft mij het gevoel gegeven dat ik gezien werd, waardoor ik ook de challenge wilde laten slagen. Ik ben in totaal meer dan 80 uur met de voorbereiding en de uitvoering bezig geweest. Ik heb er veel tijd in gestoken en zelfs wanneer de school gesloten was heb ik spandoeken voor mijn actie gemaakt op school. Door hulp te vragen van conciërges bleef de school open voor mij.’’

Niet opgeven, maar doorgaan

Shanayla vertelt over waarom zij zich graag wil inzetten voor anderen. ‘‘Vroeger ben ik zelf een probleemkind geweest. Ik had problemen thuis en op school. Vanaf groep 3 op de basisschool ben ik gepest in de klas en vanaf groep 7 werd ik opstandig. Ik had een docent waar ik het helemaal niet goed mee kon vinden en ook kreeg ik door alle spanningen uitval in mijn benen en kwam ik in het ziekenhuis terecht. De spanningen kwamen doordat ik mijn vader niet meer zag en ik voelde mij buitengesloten. Ik voelde mij in die tijd niet begrepen en erg alleen. Op de middelbare school hoopte ik dat alles anders zou zijn. Ik heb daar vanwege mijn opstandige gedrag een persoonlijkheidstest moeten laten doen. Er kwam niets uit de persoonlijkheidstest en er was niets mis met mij. Door die situatie ben ik mij alleen maar meer alleen gaan voelen, waardoor ik een hele grote mond kreeg naar anderen toe. Ik ben toen naar een andere school gestuurd en ik raakte nog depressiever. Ondanks dat ben ik elke dag naar school gegaan en heb ik mijn diploma gehaald.’’ Shanayla gaf niet op. ‘‘Ik had op twee manieren deze problemen kunnen aanpakken. Je kan denken: ‘ik ga bij de pakken neerzitten, ik ben depressief en als niemand in mij gelooft dan kom ik er niet,’ maar je kan ook anders denken door erin te geloven dat jij het kan veranderen door in jezelf te geloven. Voor dat laatste heb ik gekozen, waardoor ik steeds meer heb laten zien dat ik het ook kan en dat ik er mag zijn. Dit heeft mij enorm veel energie gegeven en ik ben erachter gekomen dat ik graag iets voor de ander doe. Dit doe ik niet om de ander te laten zien dat ik dat doe, maar ik doe het omdat het mij ook een goed gevoel geeft. Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou kunnen komen met mijn challenge en ben daar ontzettend trots op.’’

Als ik iets doe, wil ik het goed doen

Free a Girl, de organisatie achter Lock me Up, heeft Shanayla nu gevraagd of ze volgend jaar weer mee wil doen met de actie. ‘‘Ze waren onder de indruk van mijn jonge leeftijd en mijn verhaal. Ik ga zeker over dit aanbod nadenken en wil namelijk nog zoveel meer doen voor deze maatschappij. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen voor de ander. Je hebt jezelf nodig om ergens in te geloven. In de wereld waarin we nu leven is alles is mogelijk. Zo lang je er zelf echt in gelooft, want je hebt niemand anders nodig om je te vertellen dat je het kan.’’

START OOK EEN CHALLENGE

Promotiefilmpje Shanayla

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: