TIPS

5 tips om met je klas impact te maken tijdens de feestdagen

5 tips om met je klas impact te maken tijdens de feestdagen
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 17 december 2021

We naderen de donkere dagen voor het einde van het jaar. Een periode waar samen zijn en andere mensen blij maken belangrijker zijn dan ooit! In dit artikel geven wij vijf tips zodat jij met je klas of groep impact kunt maken tijdens de feestdagen. Daar krijgen de jongeren zelf een goed gevoel van én ze maken er tegelijkertijd iemand anders blij mee. 

#1 Schrijf een kaartje voor eenzame mensen

In het kader van iets goeds doen voor een ander in de koude decembermaand roepen we iedereen in Nederland op om mee te doen aan de #KAARTJESREGEN: voorzie een kaartje van een lieve boodschap een geef deze aan iemand die eenzaam is. Je buurman of buurvrouw, eigen opa of oma of misschien een klasgenootje. Docenten kunnen hier het lespakket downloaden met meer informatie over de actie én een gratis online les over het thema eenzaamheid.

#2 Organiseer een inclusief feestmaal

Niet iedereen viert Kerst. Bijvoorbeeld vanwege religieuze of persoonlijke redenen. Daag jouw jongeren dus uit om een inclusief feestmaal te organiseren. Zorg dat het niet alleen gaat om de kerstviering, maar juist om het samen zijn! Zitten er jongeren met verschillende achtergronden in jouw klas? Maak gebruik van de gelegenheid en laat ze allemaal iets lekkers meenemen uit diens keuken.

#3 Secret impact Santa

Iedereen vindt het leuk om een complimentje te krijgen, toch? Laat jouw jongeren allemaal een lootje trekken. De afspraak is simpel: voorzie de persoon op jouw lootje elke dag van een complimentje! Laat de jongeren met creatieve manieren komen hoe ze deze complimentjes kunnen verspreiden. Een leuke afwisseling om positief de vakantie in te gaan!

#4 Wintermarkt voor het goede doel

Roep jouw jongeren bijvoorbeeld op om hun zolder leeg te trekken en alle tweedehandsspullen die ze tegenkomen mee te nemen naar school. Verdeel de klas in groepen en laat alle jongeren iets lekkers maken: glühwein, warme broodjes of andere winterse lekkernijen. Zorg dat de jongeren per kraampje iets kunnen verkopen en kies tot slot een goed doel uit waar alle opbrengsten naartoe gaan.

#5 Winterkledingruil

Jouw jongeren hebben vast nog kleding in de kast hangen die ze eigenlijk nooit meer dragen. Laat iedereen een paar kledingstukken meenemen en verspreid de kleding over tafels in de klas. Zet een gezellig muziekje op en de kledingruil kan beginnen! Alle kledingstukken die geen nieuwe kledingkast hebben gevonden kun je bijvoorbeeld doneren aan het Leger des Heils of het Rode Kruis.

Wil jij meer tips ontvangen zodat jij als docent vol impact voor de klas kunt staan? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse onderwijsnieuwsbrief.

Schrijf je in

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar online skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: