Nieuws

Young Impact en #ikbenopen slaan handen ineen voor mentale gezondheid

Young Impact en #ikbenopen slaan handen ineen voor mentale gezondheid
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 6 oktober 2021

Gisteren publiceerde UNICEF een rapport waaruit blijkt dat 1 op de 7 jongeren een gediagnostiseerde psychische aandoening heeft. De organisatie maakt zich grote zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Uit het rapport blijkt ook dat jongeren wereldwijd willen dat het taboe wordt doorbroken en psychische problemen bespreekbaar worden. Daarom slaan Young Impact en #ikbenopen de handen ineen en wordt voor de derde keer een landelijke oproep gedaan om meer openheid te creëren. Meedoen is simpel: teken een imperfecte cirkel op je hand, maak een selfie en post deze op sociale media met #ikbenopen. De organisatie achter #ikbenopen organiseert deze actie voor het derde jaar op rij. Dit jaar sluit Young Impact zich aan om de actie te vergroten. 

Doe mee met #ikbenopen

Imperfecte cirkels 
We zien en horen het steeds vaker: openheid over mentale gezondheid. Er zijn al grote stappen gezet en toch leven we nog steeds in een maatschappij waarin mensen zich schamen voor mentale problemen. “Door te praten creëren we samen meer begrip, acceptatie en gelijke kansen voor een mentaal gezonder leven,” aldus Leonie Burggraaf, oprichtster #ikbenopen.

Vandaag komen honderden jongeren in heel Nederland in actie om de imperfecte cirkel te delen. De imperfecte cirkel staat symbool voor het feit dat imperfectie de regel is en niet de uitzondering. 

Wat kun jij doen?
Deel tussen 6 en 13 oktober de imperfecte cirkel met jouw verhaal op social media over mentale gezondheid met de hashtag #ikbenopen. Zo laat je zien dat jij het taboe rondom mentale gezondheid wilt doorbreken. Wie meedoet, ontvangt een gratis ticket voor Young Impact Day 2022. Claim jouw ticket via deze link.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met het team van #ikbenopen. Zij zijn allen ervaringsdeskundigen die bereid zijn in gesprek te gaan over hun eigen ervaringen rondom openheid, psychische problematiek en de mentale gezondheidszorg.

View this post on Instagram

Een bericht gedeeld door Young Impact⚡ (@youngimpactnl)

Over #ikbenopen
Nederland beschikt over een groot aanbod op het gebied van mentale gezondheidszorg. We horen in de media vaak over de ontevredenheid in de zorg, de lange wachtlijsten en wat er anders zou moeten. De organisatie #ikbenopen is een ervaringsdeskundige werkplek waar men, met hun ervaring op het gebied van psychische klachten, zich 365 dagen per jaar vrijwillig inzet om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en (zorg)vragers en het huidige (markt)aanbod met elkaar te verbinden. 

Met deze actie volgen de initiatiefnemers vanuit jongerenvereniging YMCA het Engelse initiatief #iamwhole. Na het tweede succes in 2020 is het concept van #ikbenOpen doorontwikkeld naar 365 dagen mentale gezondheid. 

Doe mee met #ikbenopen

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: