Spotlight

Maud (17) wil mensen met mentale klachten helpen die angstig zijn door coronavirus

Maud (17) wil mensen met mentale klachten helpen die angstig zijn door coronavirus
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 17 maart 2020

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Kwetsbare oudere en mensen met mentale problemen raken in sociaal isolement. Dat moet anders, vind Maud. Ze wil een online platform starten waar iedereen die zich alleen, verdrietig of verward voelt in deze moeilijke tijd kan samenkomen. Om gezellig te chatten bijvoorbeeld, maar ook voor het delen van tips of het vragen om hulp.

Maud (17) heeft zelf een paniek- en angststoornis en dat is zeker nu tijdens de uitbraak van het coronavirus een enorme uitdaging. ‘De gehele controle op de situatie wordt weggehaald. Daardoor voel ik mij mentaal nu slecht, maar anderen ook.’ De angst wordt vergroot omdat mensen met mentale problemen de straat niet meer op kunnen. Er heerst een angst om ziek te worden, maar ook angst om het virus aan een ander te geven.

Online platform

Maud denkt dat door middel van een online platform de fysieke afstand tussen mensen kan worden verkleind en mensen elkaar zo kunnen helpen. ‘Ik weet als geen ander dat het voor heel veel mensen ontzettend moeilijk is om opgesloten te zitten en alle sociale contacten te missen.’ Maud wil mensen die het ook moeilijk hebben heel graag een hart onder de riem steken. ‘We kunnen het probleem niet oplossen of beter maken, maar we kunnen elkaar wel steunen en verbinding creëren. Want iedereen voelt zich momenteel alleen, en dat kunnen we met zijn allen tegengaan.’ Door een online platform voelen mensen zich hopelijk even iets minder alleen, verward, eenzaam en verdrietig.

Fysieke afstand verkleinen

‘Ik videobel met vrienden om zo de fysieke afstand te verkleinen. Een praatje dat je normaal op je school of werk zou maken, doet al heel veel goed!’ In een wereld met zoveel mogelijkheden op online gebied, zouden we de fysieke afstand voor veel mensen kunnen verkleinen’, vind Maud. Voor de rest raadt ze aan om zoveel mogelijk afleiding te zoeken door bijvoorbeeld te schrijven of te tekenen. Iets waarmee je even alles kunt vergeten. Zelf speelt ze veel gitaar en ze zingt.

Wil jij ook meedoen?

Maud wil een online platform opzetten waar mensen kunnen chatten of om hulp vragen. Daar kan ze jouw hulp goed bij gebruiken. Ze gaat kijken wat voor content mensen willen zien en wat ze nodig hebben. Dit doet ze door vragen te stellen op haar Instagram. ‘Samen kunnen we dit aan, ik weet het zeker!’

Wil jij Maud ondersteunen in haar online platform? Mail dan naar [email protected] en help mee. #YoungImpactHelpt

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: