Interview

Nuka (20) bouwt een skatepark in Marokko voor kansarme jongeren

Nuka (20) bouwt een skatepark in Marokko voor kansarme jongeren
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 18 mei 2021

Nuka Lachman (20) is een skatepark voor kansarme jongeren in Marokko aan het bouwen. Dat doet zij met haar stichting Skaters for Skaters. Het doel is om de lokale bevolking in de onderontwikkelde gebieden te ondersteunen en te betrekken bij dit proces. Nuka vindt het belangrijk om zich in te zetten voor deze jongeren. Ze hoopt hen een beter perspectief te bieden en hoop te geven voor de toekomst. Young Impact sprak Nuka over het initiatief.

Ontdek jouw talent Kom ook in actie

Hey Nuka, hoe ben jij in aanraking gekomen met skaten?
‘’In 2014 ben ik begonnen met skateboarden. Daarvoor surfte ik vooral. Surfen hielp mij te dealen met alle obstakels in het leven. Helaas zijn de golf- en surfcondities in Nederland niet altijd optimaal. Daardoor ging ik met mijn broertje mee skaten in Den Haag. Er is daar een kleine skateboard scene waarbij ik mijn eerste skateboardtrucjes leerde. Van een aantal anderen kreeg ik materiaal om zelf mijn eigen skateboard te bouwen. Zonder die hulp was de kans heel klein dat ik had doorgezet met skateboarden omdat ik destijds niet de mogelijkheid had om zelf een skateboard te kopen.”

Kun je wat meer vertellen over je stichting ‘Skaters for Skaters’? Hoe is het ontstaan?
’’Ik merkte dat er heel veel mogelijkheden waren voor het recyclen van skateboardspullen. Ontzettend veel skaters bewaren hun oude spullen in de kelder of op zolder. Ik vind het zonde dat daar niks mee gedaan werd. Daarnaast leerde ik skatefans over de hele wereld kennen die materialen en support hard nodig hadden. Tot slot ontmoette ik tijdens het reizen veel jongeren die te maken hadden met armoede en kansenongelijkheid. Dat alles leidde ertoe dat ik iets wilde opzetten om anderen te helpen en de materialen door te geven.’’

 

“Ik heb tijdens mijn reizen, waar ook ter wereld, kansenongelijkheid gezien.”

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 𝐬𝐤𝐚𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐬𝐤𝐚𝐭𝐞𝐫𝐬 (@skatersforskaters_)

Wat is jouw connectie met Marokko?
’’Toen ik 13 jaar oud was ben ik voor het eerst in Marokko geweest, in Fez. Daar leerde ik het land, maar ook de armoede kennen. Ik kwam in aanraking met slechte watervoorzieningen, inwoners die geen geld voor voedsel hadden en veel kansenongelijkheid onder jongeren. Daar was ik zo van onder de indruk dat ik me er in ging verdiepen. Ik ontdekte dat jongeren in andere landen, zoals die in Europa, veel meer kansen krijgen dan jongeren in Marokko. Veel jongeren uit Marokko hebben niet eens de kans om naar school te gaan.” 

Hoe kwam je op het idee om een skatepark in Marokko te gaan bouwen?
‘’Het kleine aantal skateparken dat daar zijn, zijn heel kleinschalig en slecht onderhouden. Terwijl de animo voor skateparken in Marokko wel heel groot is. Doordat ik zelf een tijdje in Marokko heb gewoond leerde ik daar veel mensen kennen en had ik een netwerk. Ik ken het systeem daar en mensen die kunnen vertalen. Al deze zaken maakten het gemakkelijker voor mij, om me voor dit gebied in te zetten. Er zijn nog geen internationale initiatieven in Marokko die hulp bieden om te skaten. Ik heb de eerste internationale stichting opgezet die de skaters daar helpt. Daar werk ik samen met mensen die de drive hebben om dit soort dingen op te zetten.’’

Waarom vind je het zo belangrijk om je in te zetten voor kansarme jongeren?
“Tijdens al mijn reizen viel het me op dat kansenongelijkheid overal ter wereld speelt. Ik heb het zelf gezien en van lokale inwoners gehoord. Perspectief bieden aan die jongeren vind ik ontzettend belangrijk omdat ik voor hen de persoon wil zijn die ik zelf eigenlijk nodig had toen ik jonger was. Skateboarden heeft mij in Nederland van de straat afgehouden. Het heeft me geleerd om het mooiste van het minste te maken. Voor mij heeft skateboarden een positief effect op het leven en dit kan van generatie op generatie doorgegeven worden.”

 

‘’Ik wil graag de persoon zijn die ik zelf nodig had toen ik jonger was.’’

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 𝐬𝐤𝐚𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐬𝐤𝐚𝐭𝐞𝐫𝐬 (@skatersforskaters_)

Wat hoop je dat jouw initiatief hen brengt?
’’Skateboarden heeft mij heel erg geholpen om door moeilijke perioden heen te komen. Het liet mij zien dat ik een toekomst op kon bouwen voor mezelf en de mensen om mij heen. Doordat je dat wat je leert ook weer doorgeeft aan een ander. Net als dat de lokale skaters in Den Haag dat voor mij hadden gedaan. Ik hoop dat mijn initiatief anderen leert dat er altijd iets is om in te geloven. Dat er ook mensen zijn die goede dingen doen. Ik wil ze hoop geven op een goede toekomst en dat mijn initiatief hen een beter perspectief biedt.’’

Wat wil jij zeggen tegen iedereen die zich ook in wil zetten voor kansarme jongeren?
‘’Ik wil ze meegeven om vooral niet stil te zitten. Doe alles wat nodig is om je doelen te bereiken. Wordt iedere dag wakker en begin de dag, pak het aan, doe onderzoek. Rijk alle tools met beide handen aan die je naar je doel gaan leiden. Maar vraag jezelf ook af, waarom wil ik dit doen? Waarom is het voor mij zo belangrijk om dit te doen? Waarom kan dit ook voor ander belangrijk zijn? Wees betrokken bij de mensen waar je de impact op wilt maken. Dat jij zeker weet dat wat je doet, ook effect heeft op hen en hen écht helpt.”

 

Kom ook in actie

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: