Interview

Naïm (15) startte een kledinglijn om zijn Lyme-behandelingen te bekostigen

Naïm (15) startte een kledinglijn om zijn Lyme-behandelingen te bekostigen
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 1 september 2020

Naïm Abed (15) vocht zijn hele kindertijd tegen de ziekte van Lyme en startte op zijn dertiende een kledinglijn om daarmee zijn eigen behandelingen te bekostigen. Nu gaat het beter met hem en zet hij zijn vastberadenheid en vechtlust in om te strijden voor een betere wereld.

Naïm, wat heb je als kind allemaal meegemaakt?

‘’Op mijn tweede werd ik ongemerkt gebeten door een besmette teek. Als kind was ik voortdurend ziek. Koorts, migraine, zenuwpijn en spiertrekkingen waren aan de orde van de dag. Ook kwam mijn groei stil te liggen. Toch konden artsen geen diagnose stellen. Toen ik twaalf was, kwamen er ook psychische klachten bij: angsten, paniekaanvallen, verwarring in mijn hoofd en depressie. Het was gewoon niet meer leefbaar. Mijn kwaliteit van leven was zó laag, dat ik radeloos was. Ik werd verwezen naar een psychiatrische inrichting. Toen ik dertien was ontdekten wij, na meer dan 10 jaar, eindelijk dat het om de chronische ziekte van Lyme ging en dat ik co-infecties had. Het is ongelooflijk wat een teek kan aanrichten. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Dankzij natuurlijke medicatie en intensieve bioresonantie therapie, een alternatieve geneeswijze, zijn alle infecties nu onder controle en voel ik mij véél beter. Ik voel me eindelijk een beetje mezelf.’’

Naïm (13 jaar) met zijn kledinglijn

Waarom heb je destijds Lymiez opgericht?

‘’Er zijn weinig tot geen vergoedingen voor alternatieve behandelingen. Mijn ouders konden beiden niet meer werken, doordat iemand voor mij moest zorgen. Alles zelf bekostigen lukte niet, dus moesten we een andere manier bedenken. Ik wilde geen medelijden, ik wilde laten zien dat ik ondanks mijn beperkingen succesvol kan zijn. Van jongs af aan heb ik voor de “gewone” dingen hard moeten knokken. Nu ik eindelijk wist wat ik had, wilde ik wat ik had geleerd in de praktijk brengen. Artsen hadden mij in tien jaar niet kunnen genezen, ik moest nu met discipline en doorzettingsvermogen mezelf genezen. Daarom richtte ik Lymiez op, een eigen kledinglijn. Mensen kregen een product terug voor het geld wat zij betaalden. Hiermee creëerde ik meteen ook bewustwording rondom de chronische ziekte van Lyme. Van dat geld heb ik alle behandelingen kunnen bekostigen. Doordat ik nu bijna beter ben en weer naar school kan, kunnen mijn ouders gelukkig weer werken.’’

”Ik wilde mijn zwakte omzetten in een kracht. Geen medeleven, maar bewustzijn creëren. Daarom richtte ik Lymiez op, een eigen kledinglijn.”

 

Ben jij door wat je hebt meegemaakt anders dan je leeftijdsgenoten?

‘’Mensen die ziek zijn geweest, staan denk ik met sommige dingen wel anders in het leven. Ik heb keuzes moeten maken die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Omdat ik weinig energie had en soms dagen ziek was na een activiteit. Ik heb twee jaar lang geen suikers en gluten gegeten, want daar werd ik ziek van. Ik moest er echt voor gaan en heel veel laten in het belang van mijn herstel. Vanwege je ziekte word je snel volwassen, je wordt heel snel bewust en serieuzer. Dat is soms jammer, maar gelukkig kan ik ook nog gewoon lachen en jong zijn.’’

Waar houd je je nu mee bezig?

‘’Ik kan nu weer naar school en daar ben ik heel blij mee, ik zit nu in 4VWO. Ondernemen heeft altijd al in me gezeten en dit alles heeft dat versterkt. Ik wil graag blijven ondernemen en daarmee andere mensen helpen. Zo heb ik tijdens de Ramadan koekjes gebakken voor de Voedselbank. Dat was erg mooi om te doen, omdat ik weet hoe het is als je afhankelijk bent van anderen, dat is geen fijne positie. Nu ben ik bezig om een product te ontwikkelen dat gezondheid van mensen bevordert.’’

 

Wat ga je na je VWO doen?

‘’Na de middelbare school wil ik graag Microbiologie gaan studeren. Dat gaat over infecties en bacteriën, iets wat ik vanwege mijn ziekte heel interessant vind. Steeds meer mensen hebben chronische ziekten. Ik wil uiteindelijk een internationaal bekend gezond product ontwikkelen. Ik word nu wel eens gevraagd voor speeches, dat vind ik mooi om te doen, maar het is niet mijn doel om beroemd te worden. Mijn prioriteit ligt bij ondernemen. Mijn droom is om iets te ontwikkelen wat andere mensen gaat helpen om gezond te worden of te blijven. Ik weet als geen ander wat het belang is van gezonde voeding, supplementen en natuurlijke kruiden. Niet voor niets is de slogan van Lymiez ‘Overcome & Improve’. Je kunt ongelooflijk veel overwinnen en je leven verbeteren als je weet hoe je dit kunt doen. Deze waardevolle kennis wil ik graag met zoveel mogelijk mensen delen.’’

Wat is jouw boodschap aan andere jongeren?

‘’Begrip voor elkaar is belangrijk, je kunt niet van buiten zien wat iemand van binnen meemaakt. Je kunt alles bereiken wat je wil. Werk hard en geef nooit op! Gezondheid is kostbaar, onderschat dit niet. Lichaam en psyche zijn nauw met elkaar verbonden. Een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest en dat vergroot uiteindelijk je succes.’’

 

MEER INFORMATIE

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: