Nieuws

MDT Talent Trip: Young Impact en YoungCapital stomen jongeren klaar voor de toekomst

MDT Talent Trip: Young Impact en YoungCapital stomen jongeren klaar voor de toekomst
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 18 november 2021

Recruitment- en jongerenspecialist YoungCapital en jongerenorganisatie Young Impact hebben de handen ineen geslagen om jongeren te helpen bij hun ontwikkeling. Nederland telt duizenden jongeren die het moeilijk vinden om keuzes voor de toekomst te maken. Hierdoor belanden ze na school tussen wal en schip en zijn ze niet actief op de arbeidsmarkt. Voor hen is middels de maatschappelijke diensttijd (MDT) het programma Talent Trip ontwikkeld. Na de lancering in september hebben honderd jongeren zich ingeschreven. Inmiddels is het traject over de helft.

Jongeren ondersteunen in keuze richting toekomst
Door de coronapandemie hebben veel jongeren zich geïsoleerd gevoeld en weinig sociale contacten gehad. Niet meer naar school gaan, naar de sportvereniging, geen verjaardagen, feestjes en groepsactiviteiten meer. Alleen op hun kamer of soms nog thuis bij hun ouders, was iedereen op zijn of haar manier alleen. Dit heeft grote schade toegebracht aan alle jongeren in Nederland. Ze ervaren meer stress, er is een toegenomen gevoel van eenzaamheid en grote behoefte aan mentale en psychische hulp.

MDT Talent Trip

Voor sommige jongeren is de weg naar de toekomst daarnaast hobbelig. Jaarlijks belanden duizenden jongeren na hun schoolperiode, of na een verkeerde studiekeuze, tussen wal en schip, omdat ze niet goed weten welke kant ze op willen. Naast dat het vroegtijdig afbreken van een studie financiële schade schade met zich meebrengt, lopen veel jongeren hierdoor ook mentale schade op. 

Om deze jongeren te ondersteunen en ze op weg te helpen is – in samenwerking met YoungCapital en ondersteuning vanuit MDT – het programma ‘Talent Trip’ ontwikkeld. Tijdens dit programma ontdekken jongeren hun talenten, ontmoeten ze gelijkgestemden en komen ze in actie voor wat ze belangrijk vinden. Dankzij de Talent Trip worden er weer contacten gelegd tussen jongeren en hebben ze het gevoel weer ergens bij te horen.

100 jongeren in een persoonlijke ontwikkelingsreis
Honderd jongeren tussen de 18 en 27 jaar zijn in september gestart met de Talent Trip. Dit is een 12 weken durend programma met zes workshops van ongeveer drie uur. Tussen de workshops door worden de jongeren begeleid door een talentcoach. Ze ontdekken hun talenten, ontwikkelen vaardigheden en doen iets goed voor een ander of de samenleving. Na het volbrengen van deze reis krijgen de jongeren een certificaat. Bovendien ontvangen ze een gratis ticket voor Young Impact Day, waar ze met duizenden andere jongeren hun resultaten vieren met bekende artiesten en influencers.

MDT Talent Trip

Maken ons samen sterk voor jongeren
Young Impact gelooft dat iedere jongere met diens talent de wereld een stukje mooier kan maken op diens manier. Merel Fonteijn, Head of Community Engagement: “Wij geloven in álle jongeren, soms hebben ze alleen nog de juiste tools en handvatten nodig.’’ De Talent Trip is een tool die ze toegereikt krijgen op het moment in hun leven dat ze nog vol in ontwikkeling zijn en dit hard nodig hebben. Merel: ‘’We moeten jongeren nu kansen bieden voor een betere toekomst.’’

YoungCapital vindt het belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van jong talent. Tara Stegehuis, Projectcoördinator Everybody Work bij YoungCapital: ‘Wij vinden het belangrijk om alle jongeren aan werk te helpen, op welke manier dan ook. Daar is persoonlijke ontwikkeling ook een onderdeel van.’’ Daarnaast investeert YoungCapital graag in de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren middels dit speciale programma. ‘’Op deze manier blijven we in verbinding met onze doelgroep en bieden we hen meerwaarde voor de toekomst,’’ aldus Tara.

Over Maatschappelijke Diensttijd
De maatschappelijke diensttijd (MDT) is een initiatief van de Rijksoverheid. Jongeren zetten zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd vrijwillig in voor een ander. Ze geven bijvoorbeeld taalles aan statushouders of organiseren samen een maatschappelijk evenement. Tijdens hun MDT kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar hun talenten en interesses ontdekken. In het kader van dit initiatief hebben Young Impact en YoungCapital hun krachten gebundeld.

Meer informatie over Young Impact MDT

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: