Partnerverhaal

Madurodam stimuleert basisschoolleerlingen in actie te komen voor een ander

Madurodam stimuleert basisschoolleerlingen in actie te komen voor een ander
Terug naar het overzicht Ana Glavas | 13 januari 2022

De Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen. Kinderen bellen tijdens de huidige lockdown aanzienlijk meer over emotionele problemen dan tijdens de eerste. Dat meldt de Kindertelefoon op basis van onderzoek. Om de verbinding tussen basisschoolleerlingen te versterken en zo hun mentale gezondheid op peil te houden, hebben jongerenorganisatie Young Impact, Madurodam en auteur Wouter de Jong een lesmodule ontwikkeld genaamd ‘Superkrachten voor je hoofd’. Tijdens deze lesmodule ontwikkelen kinderen vaardigheden die hen helpen mentale problemen te herkennen en op te lossen. Al  47.177 kinderen hebben de module gevolgd!

Meld je gratis aan

Jong geleerd is oud gedaan
Het programma ‘Superkrachten voor je hoofd’ brengt kinderen kennis bij over mentale gezondheid, maar bevat ook.. actie! Alle deelnemende kinderen komen ook zélf in actie om een positieve impact te maken op een ander. ‘’Door kinderen al op jonge leeftijd te faciliteren zijn we ervan overtuigd dat we hiermee actief empathisch burgerschap al bij kinderen weten te stimuleren. Iets doen voor een ander geeft je een goed gevoel,’’ Elke Botje, Manager Madurodam Kinderfonds. Vanuit die motivatie besloot Madurodam samen met Young Impact en Wouter de Jong een programma te creëren voor kinderen in de basisschoolleeftijd. 

Young Impact richt zich normaal gesproken op jongeren vanaf de middelbare school leeftijd. Toch besloot de organisatie voor dit bijzondere programma een uitzondering te maken en ook basisschoolleerlingen te betrekken. Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: ‘’Hoe jonger je start met impact maken, hoe meer effect het heeft op langere termijn. Dit komt omdat jongeren tussen de 10-12 juist bezig zijn met hun identiteitsontwikkeling. Daarom is juist dit lespakket zo bijzonder.’’

Een echte superdaad
Het programma bestaat uit een drie kwartier durende les waarbij kinderen vijf levels doorlopen en zo tot een ‘superdaad’ komen. Spelenderwijs gaan ze aan de slag met onderwerpen zoals concentratie, omgaan met emoties, onzekerheid en weerbaarheid. Het is een breed scala van technieken en praktische handvatten hoe je superkrachten voor je hoofd kan trainen. Dit alles helpt ze om tot het laatste level te komen waarbij ze aan de slag gaan met een superdaad. Dit is een actie voor iemand anders waarmee ze impact maken op hun directe omgeving en de maatschappij. ‘’Ik geloof er heel erg in dat we nu al een verschil kunnen maken voor kinderen door hen hun gebruiksaanwijzing van hun hoofd te leren,’’ vertelt Wouter de Jong, auteur van Superkrachten voor je hoofd. Inmiddels hebben 1153 scholen en 47.177 kinderen het programma gevolgd.

Young Impact gelooft dat kinderen nú al een verschil kunnen maken in de samenleving. Juist door hen nu al de juiste handvatten te bieden, aandacht voor mentale gezondheid en concrete hulp zoals via het programma Superkrachten voor je hoofd. Madurodam ziet kinderen ook als een belangrijke verbinder in de samenleving. ‘’Wij willen kinderen inspireren en motiveren om uit hun eigen bubbel te stappen en verbinding te leggen met anderen om zo samen te samenleving mooier te maken,’’ vertelt Elke.

‘’Ik had zelf graag gewild om hier als jong meisje op school aandacht aan te besteden, het zou me zeker hebben geholpen in mijn groei door de jaren heen. Om beter mijn emoties te begrijpen, mijn emoties hun gang te laten gaan en niks te forceren en zeker om dingen te begrijpen in andermans perspectief,’’ Wiktoria (17), wethouder in het college van Madurodam 2021-2022.

 

Wie benieuwd is naar het programma Superkrachten voor in je hoofd kan zich hier gratis aanmelden.

Door Ana Glavas

Ana verzorgt de communicatie richting partners en stakeholders en werkt in een uitvoerende rol aan de reputatie en naamsbekendheid van Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: