Interview

Justin (23) heeft 40.000 bijen in zijn tuin

Justin (23) heeft 40.000 bijen in zijn tuin
Terug naar het overzicht Lisa Waterman | 11 juni 2021

Je tuin bijenvriendelijk maken zodat je de biodiversiteit een handje helpt klinkt moeilijk, maar dat is het niet. Justin (23) uit Teteringen is imker in spé en doet samen met zijn vader aan bijenteelt. Hij wil andere jongeren bewust maken van de kleine stappen die je kunt zetten om je tuin te vergroenen, zodat bijen en andere insecten kunnen voortplanten én bloemen kunnen bestuiven. In het kader van Young Impact Day, die dit jaar volledig in het teken staat van klimaat, spraken we met hem over zijn duurzame hobby!  

Ontdek wat jij kunt doen voor het klimaat

Wat is jouw motivatie om je in te zetten voor het klimaat?
“Ik heb altijd een klik gehad met dieren en de natuur. Na het zien van verschillende documentaires over klimaatverandering besloot ik mijn eigen keuzes ook duurzamer te maken. Zo eet ik plantaardig, koop ik zoveel mogelijk duurzame spullen en doe ik samen met mijn vader aan bijenteelt. Ik vind het erg om te zien dat bepaalde diersoorten uitsterven en dat grote natuurgebieden verdwijnen. Daar werken wij als maatschappij onbewust aan mee. Dat motiveert mij juist om in actie te komen, want niemand wil toch diens eigen wereld kapot maken?”

Kun je wat meer over jullie bijenteelt vertellen?
“Mijn vader is imker, hij heeft een aantal bijenkasten in onze tuin staan. Hij was daar super enthousiast over en vertelde altijd vol passie over hoe slim bijen eigenlijk zijn. Na een spoedcursus tot assistent-imker, ben ik hem gaan helpen. Je gaat echt anders naar je tuin kijken wanneer je bijen hebt. Wij hebben nu zo’n 40.000 honingbijen in de zomer. Zij hebben allemaal binnen een straal van twee kilometer voedsel nodig. Daarom hebben we onze tuin opnieuw ingedeeld met tachtig verschillende bloemensoorten die goed zijn voor bijen en andere insecten.”


De bijenkasten van Justin en zijn vader in hun tuin.

Waarom is het belangrijk dat wij de bijen helpen?

“Door bijen te helpen heb je een directe impact op de biodiversiteit omdat dit insecten zijn die planten en bomen bevruchten. Een appelboom geeft alleen maar appels als zijn bloemen bevrucht zijn. Daar heb je insecten en dus bijen voor nodig. Wilde bijen hebben niet veel plek om een nest te maken; dat doen ze van nature in holle bomen en andere beschutte plekken. Daar hebben wij niet genoeg natuur voor in Nederland met als gevolg dat deze bestuivers ontzettend afnemen in getallen. Daarom is die biodiversiteit zo belangrijk: zonder bestuivers is er geen bevruchting van de planten. Zonder bevruchting kunnen planten zich niet voortplanten, en zo stopt de keten en de ontwikkeling van gewassen.”

“Door bijen te helpen heb je een directe impact op de biodiversiteit omdat dit insecten zijn die planten en bomen bevruchten.”


Wat kunnen wij zelf in onze tuin doen om te bijen te helpen?

“Kijk eens om je heen. Is er veel grasland of een bebouwd gebied zonder bloemen? Dan is het duidelijk dat je daar kunt beginnen met bloemen planten. Zorg dat dit bloemen zijn waar insecten en bijen goed op gaan, denk aan speciale zaden mixen voor insecten. Het is super dankbaar om je tuin bijenvriendelijk te maken, want je ziet na het planten heel snel hoeveel insecten jouw tuin ineens vinden.”

“Een makkelijke manier om te beginnen? Doe de online checks van Intratuin, Bijenlandschap en Milieucentraal om te kijken hoe bijenriendelijk je tuin is. Zo kwamen wij erachter dat we goed scoorden, maar helemaal geen water voor de bijen hadden. Toen hebben we een kleine vijver aangelegd. Als je geen grote tuin hebt kun je ook een bijenhotel maken of aanschaffen. Zorg dan ook dat je daar bijenbloemen bij plant.”

Merk jij een verschil in houding van jouw omgeving ten opzichte van het klimaat?
“Ik vind het leuk dat de jongere generatie van imkers veel meer nadenken over de natuur en biodiversiteit. Vroeger werden bijen vooral gehouden voor de honingproductie. Dat ging eigenlijk alleen maar over geld verdienen. Nu gaat het meer over het in stand houden van de biodiversiteit! In mijn omgeving zie ik ook een groot verschil: er komen steeds meer lespakketten en aandacht voor biodiversiteit op scholen. Dat vind ik tof! Toch merk ik nog vaak dat mensen een negatieve houding hebben ten opzichte van het maken van duurzame keuzes.”


Justin en zijn vader hebben in de zomer tot wel 40.000 bijen in hun tuin.

“Het is super dankbaar om je tuin bij-vriendelijk te maken, want je ziet na het planten heel snel hoeveel insecten jouw tuin ineens vinden.”

Hoe kunnen we volgens jou afkomen van het negatieve imago van duurzaamheid?
“Alle kleine stappen die je zet naar een duurzamer leven hebben een positieve impact op het klimaat. We moeten jongeren beter informeren over het maken van duurzame keuzes, zonder we ze er op wijzen dat het anders moet. Anders voelen ze zich sneller aangevallen, en dat wil je voorkomen. Hoe meer je weet over klimaatverandering, hoe frustrerender je je gaat voelen. Maar het is écht belangrijk dat we gaan inzien dat alle insecten die op onze aarde rondlopen, ook daadwerkelijk een functie hebben. Hoe mooi is het dat jij daar met het planten van extra plantjes al een positieve impact op kan hebben?”

Ontdek wat jij kunt doen voor het klimaat

Door Lisa Waterman

Lisa zet haar communicatie skills in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren en scholen kennis maken met Young Impact.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: