Nieuws

Jongeren organiseren ‘kaartjesregen’ tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen

Jongeren organiseren ‘kaartjesregen’ tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 30 november 2021

Door de coronacrisis is eenzaamheid helaas iets van álle generaties geworden. Inmiddels leeft 66% van de 85-plussers in eenzaamheid en kampt de helft van de jongeren met eenzame gevoelens. Wellicht dat dit de actiebereidheid onder Nederlandse jongeren enorm groot maakt. Bijna de helft van de jongeren wil iets doen voor ouderen die eenzaam zijn tijdens de feestdagen. Daarom roept jongerenorganisatie Young Impact hen op om het in december massaal ‘kaartjes te laten regenen’. 

Voor wie zich eenzaam voelt, kan de decembermaand erg zwaar zijn. Helemaal nu we weer moeten omgaan met strengere coronamaatregelen. Daardoor is eenzaamheid wederom urgenter dan ooit. Uit onderzoek van Young Impact blijkt dat 61% van de jongeren (12-19 jaar) vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan eenzaamheid. Gelukkig zijn jongeren bereid daarin zelf het goede voorbeeld te geven. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat bijna de helft (46%) van de jongeren specifiek iets wil doen voor ouderen die eenzaam zijn tijdens de feestdagen. 

Xavi Dors (13), deelnemer aan de actie: “Het lijkt misschien een klein gebaar, maar één kaartje kan al een enorm verschil maken voor een ander. Daarom ga ik zoveel mogelijk kaartjes verspreiden. Niet alleen voor mensen die zich al eenzaam voelen, maar ook voor mensen die gewoon iets positiefs kunnen gebruiken. Zo kunnen we eenzaamheid een beetje voorkomen.”

Xavi deelt kaartjes uit in Amsterdam Zuid-Oost

Landelijke campagne
Young Impact zet een landelijke campagne in om alle Nederlandse jongeren op te roepen om een bijdrage te leveren aan de kaartjesregen. Zo geven bekende TikTokkers tips op het gebied van eenzaamheid en wordt een gratis lespakket verspreid onder drieduizend docenten van middelbare- en mbo scholen. Een aantal scholen zijn al aan de slag gegaan met het pakket, waaronder CIOS in Goes. Zij gaan op 15 december meer dan honderd kaartjes bezorgen bij het plaatselijke verzorgingshuis. 

Wie mee wil helpen, kan zelf een kaartje schrijven en bezorgen bij iemand die eenzaam is óf een kaart opsturen naar het kantoor van Young Impact. Adres: Young Impact, Haagweg 1, 4814 GA Breda. De kaartjes zullen met behulp van partnerorganisaties uitgedeeld worden aan mensen die zich eenzaam voelen. 

Meer informatie en aanmelden kan via youngimpact.nl/kaartjesregen.  

Een beloning voor wie impact maakt
Alle jongeren die meedoen aan de actie ontvangen een gratis ticket voor Young Impact Day op 2 juni 2022. Dit is hét evenement voor jongeren die een maatschappelijke impact maken. Bekende artiesten en sprekers belonen de jongeren hier ieder jaar voor hun gemaakte impact. Zo stonden bij voorgaande edities Ronnie Flex, Broederliefde, Rico Verhoeven en Sam Feldt op het podium. Daarnaast maken alle deelnemers kans op een coronaproof ‘kerstbios’ bij hen thuis.  

Young Impact is een initiatief van NLvoorelkaar en Wij zijn JONG. Deze activatiecampagne wordt ondersteund door SDG Nederland, Get it done, Nederland maakt Impact, Met je hart en Grow a Wish.

Fabiënne (21), oprichter van Grow a Wish: ”Ik doe mee aan #KAARTJESREGEN en heb speciale ‘groeikaarten’ gemaakt voor deze actie. Ik heb dat gedaan omdat een klein lichtje in de duisternis toch weer eventjes geluk kan brengen. En: als de zaadjes van deze groeikaarten gaan kiemen, verschijnt er ook weer een lach op je gezicht! Zo kunnen we samen het leven een beetje mooier maken.” Klik hier om de kaart te bekijken.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: