Blog

‘De Participatiedeal’: Patricks visie op een betere toekomst voor alle Nederlanders

‘De Participatiedeal’: Patricks visie op een betere toekomst voor alle Nederlanders
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 19 juni 2020

Hoe kun je de wereld veranderen?

In de afgelopen 10 jaar heb ik me bij NLvoorelkaar en Young Impact veel bezig gehouden met deze moeilijke vraag. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het kan. Aangezien ik op 1 juli aanstaande het stokje overdraag als directeur van Young Impact wil ik de inzichten die ik heb opgedaan graag met jullie delen. En hopelijk kan het de vonk zijn voor het vormen van een grootschalig en ambitieus plan in de welzijnssector voor meer participatie door jong en oud: De Participatiedeal. Want alleen als iedereen meedoet, kunnen we een betere toekomst creëren voor alle Nederlanders.

Vijf jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door terroristische aanslagen in onder andere Parijs en Brussel, slechts anderhalf uur verwijderd van mijn woonplaats. Meteen ontstond bij mij de enorme drijfveer om een positieve beweging te starten. Ik wil namelijk dat mijn kinderen kunnen opgroeien in een wereld waarin we elkaar vertrouwen, een wereld waarin we in verbinding staan met elkaar. Een plek die gebaseerd is op hoop in plaats van angst, welvaart in plaats van armoede en waar we leven mét de natuur in plaats van die uit te putten. Gelijkheid voor alles en iedereen, in alle opzichten.

Vanuit die urgentie is uiteindelijk Young Impact geboren. Inmiddels een beweging van tienduizenden jongeren die écht impact maken op de wereld en hoe wij met elkaar samenleven. Na vijf jaar kijk ik met veel trots terug op wat ik met mijn team heb neergezet. Nog steeds heb ik niet hét antwoord op de vraag hoe we dan die mooie wereld voor iedereen kunnen creëren, maar mijn geloof dat het kan is alleen maar sterker geworden. Grote veranderingen in een samenleving realiseren is erg ingewikkeld. Het zullen ontelbaar kleine stapjes zijn die we decennia lang met elkaar moeten zetten om daar te komen. Toch heb ik het antwoord voor mezelf kunnen terugbrengen naar de combinatie van 3 inzichten:

 

1) (Bijna) Iedereen moet meedoen

We kunnen grote maatschappelijke uitdagingen alleen maar oplossen als een ruime meerderheid van de bevolking meedoet. Dit is een randvoorwaarde en zou dus ook een permanente hoge prioriteit moeten hebben op de politieke agenda (en dat heeft het nu niet).

In deze coronacrisis hebben we gemerkt dat we in staat zijn om een gigantische ramp te overwinnen indien 17 miljoen mensen meedoen. Zodra we een gemeenschappelijk doel hebben, gaan we er met zijn allen voor. Samen tegen het virus.

Waarom zou dat niet gelden voor andere maatschappelijke uitdagingen zoals discriminatie, armoede, mentale problematiek en eenzaamheid? Laten we de saamhorigheid van de afgelopen maanden behouden en de geleerde lessen blijven toepassen.

2) Slechts 30% doet mee, maar ruim 70% wil wel meedoen

Normaal gesproken is slechts een derde van de Nederlanders maatschappelijk betrokken en actief om een significante positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Het goede nieuws is dat ruim 70% wel wíl meedoen, maar simpelweg niet weet hoe of een zetje nodig heeft. Dat gat tussen willen en doen, dat kunnen we opvullen. De onbenutte inzet van mensen is de grootste schat die in ons land begraven ligt. Laten we het talent en de tijd van deze mensen benutten om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken!

 

3) Er zijn methodieken beschikbaar en maatregelen om te gaan van willen naar doen

Met Young Impact hebben we een formule gevonden waarmee we in staat zijn om ruim 70% van de jongeren in het programma in actie te laten komen en een structurele gedragsverandering te realiseren. We zien dus dat het mogelijk is. Na vier jaar hebben ongeveer 60.000 jongeren deelgenomen aan ons programma, maar dat is nog ver verwijderd van de totale potentie die schuilt in onbenut talent. Mijn inschatting is dat we op de lange termijn 5 miljoen extra mensen kunnen inspireren om te gaan van willen naar doen. Daarom moeten we het groter aanpakken en hebben we een gecoördineerde inspanning nodig van alle organisaties in de welzijnssector.

 

De Participatiedeal

De welzijnssector en de bijbehorende financiering is te versnipperd, waardoor iedereen op zijn eigen eilandje opereert. Daarom is het volgens mij tijd voor een grootschalig en ambitieus plan voor de gehele welzijnssector om participatie drastisch te verhogen voor jong en oud: De Participatiedeal. Een deal waaraan veel organisaties, overheden en bedrijven zich gaan committeren. Wanneer we onze krachten bundelen en gaan voor een gezamenlijk ambitieus doel, kunnen we het verschil maken. Laten we ervoor zorgen dat alle 17 miljoen Nederlanders hun talent gaan inzetten om de wereld een beetje mooier te maken.

Hopelijk zijn er enkele onder jullie bij wie dit een vuurtje aanwakkert. Grote veranderingen beginnen altijd met een aantal ‘crazy ones’ die denken dat ze de wereld kunnen veranderen. Wie durft?

 

Take care,

Patrick Anthonissen

Door Elmay Claassen

Elmay doet PR & Communicatie voor Young Impact en laat zien wat jongeren allemaal doen voor de wereld.

Gerelateerde artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: