Spotlight

Dani Apeldoorn: ”Ik wil laten zien dat er ook rappers zijn die jongeren inspireren om goede dingen te doen.”

Dani Apeldoorn: ”Ik wil laten zien dat er ook rappers zijn die jongeren inspireren om goede dingen te doen.”
Terug naar het overzicht Elmay Claassen | 21 juni 2020

De afwezigheid van een ouder maakt veel indruk op een kind. Dat weet rapper Dani Apeldoorn (25) als geen ander. Vanwege verslaving en geweld was zijn vader er niet voor hem. Vandaag, op Vaderdag, lanceert hij zijn nieuwe track ‘Zonder Vader’, waarmee hij andere jongeren een hart onder de riem wil steken. Het bizarre toeval wil dat Dani’s vader tijdens het ontwikkelen van de track overleden is. Wij spraken met Dani over hoe de afgelopen weken voor hem waren en zijn motivatie om tóch door te gaan met de actie.

Dani, waar kennen mensen jou van?

”Ik heb allerlei kleine dingen gedaan op het gebied van rap en battles, maar de meeste mensen kennen mij van Freestylen met Dani bij FunX of de 101Barz studiosessie. Ik maak altijd hele persoonlijke, echte rap. Het gaat niet over gouden kettingen, ik wil je juist iets anders vertellen. Ik wil laten zien dat er ook rappers zijn die jongeren inspireren om goede dingen te doen. Daarom wil ik belangrijke thema’s aanstippen en taboes wegnemen.”

Hoe kwam je op het idee voor #Zondervader?

”Muziek is eigenlijk ook een soort therapie voor mij. Door te schrijven, verwerk ik het ook. De afwezigheid van mijn vader heeft veel invloed gehad op mij. Als kind heb je nu eenmaal de liefde van je beide ouders nodig. Doordat ik dat niet kreeg, ging ik ook minder van mezelf houden. Ik wil aan jongeren die datzelfde meemaken laten zien dat ze niet alleen staan. Er zijn mensen die hetzelfde meemaken en die er ook goed uit komen.”

Wat waren de gevolgen van die afwezigheid voor jou?

”Ik vond mezelf niet leuk. Ik kreeg obesitas en zocht alleen maar het negatieve op. Ik ben zelfs een paar maanden dakloos geweest, terwijl ik eigenlijk gewoon bij m’n moeder terecht kon. Maar dat wilde ik niet, want ik zocht gewoon naar negatieve dingen. Ik raakte verslaafd aan blowen en gokken, waardoor ik het patroon van m’n vader overnam. En eigenlijk ook van de generaties daarvoor, want verslaving komt al heel lang voor in onze familie. Nu wil ik dat patroon doorbreken. Ik ben gestopt met blowen en gokken en dat ga ik ook echt volhouden. Dat is ook wat ik aan jongeren wil laten zien, dat er rappers zijn die wél echt clean blijven en goede dingen doen.”

 

‘Zonder Vader’ klinkt ook als een ode aan je moeder. Welke rol speelt zij voor jou?

”Mijn moeder is een echte powervrouw, al kon ik dat vroeger niet zo zien. Ik dacht dat ze dom was, omdat ze niet kan lezen en schrijven. Ze spreekt ook niet zo goed Nederlands. Mijn moeder heeft heel veel liefde voor haar kinderen. Ze doet alles vanuit liefde en dat inspireert mij, ik wil ook zo zijn. Zij is mijn grootste voorbeeld.”

Wat is er deze maand allemaal gebeurd?

”Vandaag lanceer ik mijn track ‘Zonder Vader’. In aanloop daar naartoe heb ik de hele maand aandacht gegeven aan de afwezigheid van vaders. Op mijn Instagram heb ik daar aandacht voor gevraagd en ben ik het gesprek aangegaan. Ik heb heel veel DM’s gekregen van jongeren die ook een afwezige ouder hebben en daar veel verdriet van hebben. Tijdens deze themamaand is mijn vader overleden. Er is natuurlijk nooit een goede timing voor dit soort nieuws, maar het is wel extra raar dat dit precies tijdens deze maand is gebeurd. Hij is gestorven aan een hartaanval. Toch wil ik gewoon doorgaan met deze maand en nog steeds andere jongeren helpen. Die motivatie is juist sterker geworden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ERBQUAKE (@erbquake) op

Wat hoop je hierna nog te bereiken?

”Ik wil uiteindelijk graag samenwerken met organisaties zoals Young Impact, maar ook met hulpverlening. Zodat ik thema’s kan aanstippen met mijn muziek, maar jongeren ook meteen kan doorverwijzen. Ik vind dat jongeren te lang wachten met het vragen van hulp. Als ik dat een beetje kan veranderen, dan ben ik tevreden.”

Dani Apeldoorn - Zonder Vader

Door Elmay Claassen

Elmay is onze Content & PR Manager en zet haar creatieve skills in om jongeren in actie te laten komen.

Gerelateerde artikelen

Om onze website veilig te houden en goed te laten functioneren, worden cookies gebruikt. Zo kun jij op een veilige en fijne manier onze website bezoeken. Voor meer informatie, check ons privacybeleid.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via: